Дерматит – лечение, видове, симптоми, диета и билки

Лечение, причини и симптоми на дерматит. Помогнете си с билки и диета за терапия и профилактика на често срещащият се дерматит!

Съдържание на статията: Дерматит. Атопичен дерматит. Атопичен дерматит диета. Атопичен дерматит лечение. Козметика за атопичен дерматит. Себореен дерматит. Контактен дерматит. Контактен дерматит лечение. Периорален дерматит. Алергичен дерматит. Дерматит по лицето. Дерматит лечение. Дерматит крем. Дерматит билки.

Дерматит.

Дерматит – това е възпаление на кожата, произтичащо от въздействието върху нея на различни вредни фактори. Такива фактори могат да бъдат външни или вътрешни (физични, химични, биологични) агенти, често на фона на наследствена предразположеност и стрес.

Атопичен дерматит

Атопичен дерматит

Болестта доставя не само физически дискомфорт – парене, сърбеж и болка, но и психологически – ограничаване на козметичните дефекти води до вътрешни комплекси. Особено повече страдат жените, за които влошаването на външния вид е универсално бедствие. Колкото по-скоро се диагностицира дерматитът на лицето, толкова по-бързо и по-лесно ще се отървете от него.

Дерматитът е термин, който обединява най-разнообразните кожни заболявания в обща нозологична група. В учебниците по медицинска дерматология кожните заболявания се определят като преобладаващи локални дерматити или системни токсични, дерматози. Въпреки това, почти винаги съществува връзка между местните и общите заболявания.

В зависимост от етиологията на заболяването, както и вземане на правилните стъпки за предотвратяване на развитието на болестта, се получават и уврежданията, причинени на здравето – от леки реакции като обрив, които спират веднага след прекратяване на излагането на причинителя, до сериозни усложнения, които са лекувани повече от един ден, и може да доведе до нарушение на хомеостазата на тялото като цяло.

Причини за дерматит

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Причините са:

Физически фактори

Болестта се развива на фона на:

– висока или ниска температура ( измръзване ) на околната среда;

– излагане на тялото на ултравиолетови лъчи ( слънчево изгаряне );

– електрически шок за кожата;

– контакт с кожата с животни, растения; – ухапвания от някои насекоми – комари, оси, пчели, акари и т.н .;

– увреждане на тялото чрез лъчение.

Химически фактори

Реакция на кожата за контакт с:

– домакински химикали – прахове, почистващи и миещи средства и др.;

– козметични средства – лакове, бои, маскари, червила, тоалетна вода и др.;

– силни киселини, основи;

– строителни материали – боя, лепила, дефектни дървесни лепила, изкуствени тъкани и др .;

– лекарствени препарати, от които тялото има алергична реакция.

Биологични фактори

– наследствено предразположение;

– отслабена имунна система;

– възниква след други заболявания (особено хронични форми);

– патогенни микроорганизми, проникващи в тялото;

– стрес, емоционален дисбаланс, депресия ;

– неблагоприятни социални и жизнени условия на пребиваване.

Основните форми на възпалителни и алергични кожни заболявания, с изключение на случаен дерматит, са резултат от далечни (генетични и придобити) и близки (провокирани) причини.

Далечните причини се дължат на генетична и / или придобита индивидуална предразположеност към болестта:

Генетично (наследствено) предразположение към дерматит. Причините и механизмът на наследяването на увредените гени не са напълно установени. Заболяването при новородените в 30-50% от случаите се дължи на алергията на единия или на двамата родители. Възрастният дерматит косвено съответства на алергиите на родителите, които могат значително да усложнят търсенето на причините и диагнозата.

Придобито предразположение към дерматит. Установено е, че 50-70% от хората, които първо са се разболели от атопичен дерматит, чувствителност към него, придобита без участието на генетично предаване. Родителите на тези хора не са имали алергии. Доказано е, че е постигната през цялото време на живот предразположение към болестта срещу фона на по-нисък имунитет. Трябва да се отбележи, че редовното обучение на имунната система със слаби антигени, например при комуникация в малки групи, стимулира развитието на пълноправен имунитет (да не се бърка с инфекции).

Физическо неразположение, емоционално безпокойство, неблагоприятни социални условия на живот.

Преболедуване на инфекции, инвазивни, вътрешни незаразни заболявания, особено в хронична форма.

Близки причини (фактори на задействане на дерматит). Когато тялото от относително стабилно състояние под влиянието на патогенни фактори се появи заболяването, механизмът за задействане на патогенезата може да бъде:

Стрес. В ежедневния смисъл стресът е свързан с лошо здраве. Това е често срещано погрешно схващане. Стресът е сложна протективно-адаптивна реакция, включваща хормони, която се състои от няколко етапа. В първия етап под влиянието на освобождаването на хормона адреналин се губи енергия, и в последния етап, също под действието на хормони (кортикостероиди и други), настъпва изчерпване на защитните сили и отслабване на имунитета. Стресът се явява провокатор на дисбаланса на генетично определено и / или придобито предразположение към дерматит и е лесно да се комбинира с други прагови фактори.

Контакт или друг начин за достигане до кръвта на патогенни вещества (фактори) и тяхното допълнително въздействие върху кожата. Патогените (алергени) могат да бъдат протеинови структури, вещества от химическо естество, физически фактори (слънчева радиация, топлина, замръзване).

Установено е, че дерматитът не винаги се развива, някои хора имат индивидуална чувствителност или устойчивост. Въз основа на това факторите (причините) за него са разделени на задължителни и избирателни.

Задължителните фактори, които задействат механизма на патогенезата на дерматита, се намират абсолютно във всички хора, изложени на неблагоприятни фактори:

– Силни алергени (контакт и други действия);

– Радиация (слънце, радиация);

– Висока температура (над 60 0 С);

– Ниска температура или продължително излагане на кожата на ниска температура;

– Агресивни течности (концентрирани киселини, алкали).

Избирателните фактори предизвикват патогенезата на дерматит и имат отрицателно въздействие само на хора с индивидуална свръхчувствителност:

– Храни, лекарства, полен от растения, насекоми и препарати срещу тях, животинска вълна;

– Някои алергени от контактно действие (детергенти, козметика, ухапвания от насекоми);

– Температура от +4 °С – това е праговата температура, при която започва патогенезата на контактната алергия при настинка.

Определянето на причините за болестта е много важен етап от диагностицирането на дерматит и назначаването на адекватно, ефективно лечение.

Псориазис

Псориазис

Симптоми на дерматит

Дерматитът е тясно свързан с възпалителни и алергични реакции, които възникват в остри и хронични форми, в някои случаи се характеризират със сезонно обостряне и постоянно заболяване. При диференциална диагноза са установени задължителни (големи) и допълнителни (незначителни) симптоми.

Допълнителните симптоми имат значение при диференциалната диагноза на специфичен дерматит, които се откриват по време на разпит, изследване, лабораторни изследвания и функционални тестове.

Как да различаваме псориазис от дерматит?

Псориазисът е инфекциозно автоимунно заболяване, и при външна инспекция на пациента с псориазис на кожата се открива:

– Плаки с червен и розов цвят с бяло покритие, обикновено разположени от външната страна на ставите или на главата.

– Сърбеж, сухота и пилинг на кожата.

В някои случаи псориазисът разкрива също:

– Поражение на ноктите и ставите.

– Лезия на кожата и лигавиците на очите.

Диференциалната диагноза на псориазис се извършва с помощта на дерматоскоп (оптично устройство за изследване на кожата с многократни увеличения). В засегнатата област се откриват патогномни (водещи) симптоми на псориазис, които не се срещат при други дерматити, а именно, папули и симптом на кървава роса.

Уникални различия при псориазис от дерматит:

– Папулите с псориазис се състоят от мъртви клетки на епидермиса (области на кожата, на които се нарушава естественият процес на пилинг и обновяване).

Видове дерматит:

Сух дерматит;

Сърбежен дерматит;

Инфекциозен дерматит;

Гъбичен дерматит;

Дерматит на ушите;

Булозен дерматит;

Червен дерматит;

Хранителен дерматит.

Дерматитът има сложна класификация – почти всички видове имат няколко синоними. Заглавието се основава на следното:

– Локализиране на патогенезата (контакт, атопичен);

– Естеството на реакциите (алергични, възпалителни, инфекциозни, гъбични);

– Естеството на хода на заболяването (остра, хронична);

– Име на първичните (булозни, везикулозни и т.н.) или вторични (люспести и др.) Обриви;

– Степента на обрив (милиард, броят и т.н.);

– Водещи симптоми (сухо, сърбящо, ексудативно и т.н.);

– Клинична проява на дерматит, напомнящ за всяка форма, която няма етиологична основа за това заболяване (лишеи).

Изчерпателен списък на видовете дерматити може да бъде намерен в Международната класификация на болестите (МКБ). Следващите видове описват общите симптоми на дерматит без диференциация.

Сух дерматит

Сух дерматит

Сух дерматит

За него е характерно, че се проява в студения период, обикновено при възрастни хора и хора със суха кожа, предразположени към алергии. Болестта в периода на обостряне значително намалява качеството на живот. При пренебрегвани случаи е провокатор на други форми на дерматит, усложнява медицинската история на пациента (венозна недостатъчност, подуване на долните крайници и други).

Причини за сух дерматит:

– Студено и сухо време, сух въздух в стаята;

– Органични и функционални заболявания;

– Наследствени фактори;

– Психосоматичен фактор.

Сухият дерматит има характерна локализация на краката, рядко се случва върху други части на кожата. Болестта се характеризира с:

– Хроничен (бавен) ход и изразена сезонност;

– Ксероза – повишена сухота на кожата (резултат от неадекватно функциониране на мастните и потните жлези), напукване на кожата в засегнатите области;

– Пруриго (пруритус), причинена от недостиг на аминокиселини и микроелементи в кожата и дехидратация;

– Възпаление – визуално проявено чрез зачервяване и образуване на ексудат в пукнатините.

Сърбежен дерматит

Сърбеж на кожата – пруритус – реакцията на тялото на слабо постоянно дразнене на нервните окончания. Сърбежът е съпроводен с разчесване и нервност. Разпределянето на често срещания в тялото сърбеж и локален (местен) сърбеж.

Честият сърбеж е следствие на:

– Атопичен алергичен дерматит;

– Захарен диабет, чернодробно и бъбречно заболяване;

– Функционални и органични увреждания на мозъка;

– Нарушения на функциите на мастните и потните жлези;

– Алергии към животинска коса, люспи на насекоми и хелминтични нашествия.

Местният сърбеж е следствие на:

– Ухапвания от насекоми;

– Атопичен алергичен дерматит в началните етапи на патогенезата;

– Форми за контакт с дерматит.

Местният сърбеж на различна етиология се диагностицира от:

– На подвижните части на тялото;

– На места с деликатна кожа;

– В откритите пространства на тялото.

Също така местният сърбеж на фона на венерически, гинекологични и андрологични заболявания, както и кандидоза и хелминтични инвазии се диагностицира в следните области:

– Бедра, хълбоци и перинеум;

– Заден проход;

– Генитални органи.

Местният сърбеж на фона на ектопаразитозата и дерматомикозата се диагностицира в скалпа или в срамната зона.

Основните клинични форми на сърбежният дерматит са:

Детският пруритус (строфулоза – строфулус) се развива през първата година от живота. На главата, лицето, тялото, ръцете, краката и хълбоците се появява обрив под формата на папули с яркорозов цвят и едематична инфилтрация. По време на развитието се получават смесени форми на обрив – папуловезикули (мехурчета на върха на папулите). При продължителен курс се наблюдава вторичен обрив под формата на корички, състоящи се от сух серозен хеморагичен ексудат.

Пухкав дерматит при възрастни. Той се развива като продължение на строфулоза, но е възможна и самостоятелна етиология. В групата за възрастни заболяванията са по-често при по-възрастните жени. Болестта се открива на външните (разтегателни) повърхности на ставите, гърба, корема, задните части. Получава се нехарактерно увреждане на лицето и вътрешната (подвижна) повърхност на ставите. Първичният разсеян обрив се диагностицира в началото под формата на папули, които не се сливат в плаки. Вторичният обрив има хеморагична или серозна кора.

Инфекциозен дерматит

Патогенезата се среща във външните и дълбоките слоеве на кожата.

Причини за инфекциозен дерматит:

– При болести като едра шарка, морбили, скарлатина, дерматитът се проявяват под формата на първични и вторични обриви;

– Кожни наранявания, следоперативни (хирургически) усложнения, причинени от стафилококи, стрептококи и други пиогенни микроорганизми.

Дерматит на ушите

Той се случва в остри и хронични форми, придружени от тежък сърбеж. За острата форма са характерни областите на еритема (зачервяване), подпухналост, наличие на първични обриви под формата на уртикария, папули и везикули. При продължително (хронично) развитие се наблюдава белене на кожата, мокри кори, ерозия, усещане за задръстване на ухото. Зоните за запушване се заразяват лесно, ако са повредени.

Причини за ушен дерматит:

– Разчесване на ухото;

– Раздразване на кожата около ушите;

– Гъбични лезии на ушния канал;

– Химическо или механично увреждане на кожата.

При липса на ефективно лечение заболяването може да се разпространи в тъканите на средното и вътрешното ухо. За ушните дерматити са характерни рецидиви и развитие на патогенезата.

Булозен (херпетиформен) дерматит

Була (мехур) е вид първичен обрив от 0,5 см или повече. Зрелите мехури се спукват с образуването на ерозия. Мехурите имат дъно, което лежи върху гърбичния слой на дермата, както и кухината и капака. Кухината е пълна със серозен (жълтеникав цвят) или хеморагичен (червен) ексудат.

Често кожните мехури се появява с автоимунни заболявания. Три от тях, най-разпространените поява на мехури е в началния им етап. Такива са булозен пемфигоид, пемфигус вулгарис и херпетиформеният дерматит.

Зрелите мехури избухват, на мястото им се образуват корички и ерозии. Буловите изригвания се съпровождат от сърбеж, при избухването им е възможна загуба на чувствителност. При масивни лезии на оралната лигавица и дихателните пътища е възможно дори смъртоносен изход. Появата на болестта е асоциирана често с цьолиакия (глутенова ентеропатия).

Червен дерматит

Червен дерматит

Червен дерматит

Червеният дерматит е хронично кожно заболяване, характеризиращо се с тежък сърбеж и мономорфни нодуларни изригвания – папули. Цветът на папулите е розово-червен с лилав оттенък. Важна диагностична характеристика е вдлъбнатината на папулите в горната част. Папулите се разширяват около периферията и се сливат в плаки с размери 8-10 см. Плаките придобиват сиво-червен цвят и се сгъстяват. Има области на кафява хиперпигментация в етапа на възстановяване вместо плаки.

Типична локализация на червения дерматит:

– Гъвкава (вътрешна) повърхност на ставите на ръцете;

– Страничната повърхност на тялото;

– Мукозна мембрана на устата и гениталните органи.

Хранителен дерматит (хранителна алергия)

Вероятните фактори, които предизвикват хранителна алергия при децата, могат да бъдат:

– Неблагоприятно екологично положение;

– Генетично предразположение;

– Често използване на продукти, съдържащи алергени.

Хранителният дерматит при възрастни изглежда малко по-различен.

Свръхчувствителността се проявява след приемане на храна под формата на:

– Метеоризъм (повишено образуване на газ) и чувство на тежест в корема, киселини в стомаха, храносмилателни нарушения;

– Сърбеж без обрив;

– Нащърбен нос, запушен нос, алергичен конюнктивит;

– Бърза умора, слабост и подуване на крайниците.

– Рядко се получава и повишена температура на тялото, треска.

Форми на дерматит

Остър дерматит

Началото на острата форма се характеризира с внезапен сърбеж, леко повишаване на температурата, вероятно ринит (възпаление на носната лигавица) – това е типично за алергичната атопия. Симптомите присъщи на основното заболяване и обриви, състоящи се от първичен обрив са признаци на инфекциозен дерматит, причинен от вируси, гъбички или бактерии.

Острите симптоми на дерматит се характеризират с общи симптоми на възпаление с умерен интензитет (ограничено зачервяване, оток, болезненост, нарушена функция, повишена температура на местно ниво). Що се отнася до морфологията на обрива, в острата фаза има папули, везикули и рядко мехури.

Хроничен дерматит

В хроничния ход на заболяването симптомите на възпалението се изтриват. На тялото се откриват вторични обриви.

Въз основа на вида на вторичния обрив, в някои случаи можете да направите прогноза за резултата от заболяването:

– Неблагоприятен резултат е атрофията;

– Очевиден изход – струпеи, пукнатини, люспи, ожулвания, язви, ерозия;

– Завършване на патологията – изцеление без следа, хиперпигментация, дисхромия, депигментация, лихенификация, белег.

Атопичен дерматит.

Атопичен дерматит при деца

Атопичен дерматит при деца

Атопичен дерматит е вид хронично възпалително заболяване с алергичен характер, основните характеристики, на който е ексудативен обрив на кожата и / или лихеноиден тип, силен сезонен сърбеж. През зимата и лятото често има обостряния и симптоматиката се усилва, но има ремисии, понякога дори пълни.

Атопичният дерматит е вид дерматит, който преди години е имал друго име – дифузен невродермит. Може да се нарече и нервен дерматит.

За да стане картината на заболяването по-ясна, нека да разгледаме въпроса – „Какво е атопия?“.

Атопия или атопични заболявания – това е склонност на новородените кърмачета към алергични болести, които се предават от наследство. Ето защо развитието на атопичен дерматит се случва на съвсем ранна възраст – 2-4 месеца, а една от основните причини е неправилният начин на живот и храненето на бременната жена. Бъдещата майка, особено през последния триместър на бременността, трябва да се опита да се въздържа от консумирането на храни от категорията на повишена алергенност – шоколад, цитрусови плодове, ягоди и други.

Във връзка с горните признаци, атопичният дерматит често трае 4 години, но има моменти, когато той придружава човек и през целия му живот.

Вторичните импулси за развитието или обострянето на атопичния дерматит могат да бъдат и контактни или респираторни алергени – прах, прашец, дрехи, животни.

Синоними на атопичен дерматит – невродермит, екзема (при възрастни), диатеза (при деца).

Клиничните признаци са папули, везикули, образуване на корички, образуване на люспи, силен сърбеж, свръхчувствителност към определени дразнители.

Патогените могат да бъдат не само външни алергени – прашец на растенията, прах, няколко различни химични съединения, но и от хранителни продукти – патогени, както и някои вещества в храната, на които тялото на пациента реагира с насилие.

Атопичен дерматит при бебе

Развитие на атопичен дерматит

Така че, да обобщим резултатите от началото на статията и да продължи темата на въпроса – „как да се развиват атопичен дерматит? „.

Втора ситуация: Бременната жена използва голям брой храни с повишена алергенност, или в контакт с различни вещества, причиняващи алергии. Плодът може да получи и част от тези продукти или вещества, които ще бъдат в тялото на детето и след раждането му. Освен това, когато детето ще яде или ще се свърже с алергени, с които е бил в контакт през периода преди раждането, тялото му ще реагира на това с обрив и други симптоми на атопичен дерматит.

По този начин може да се заключи, че атопичният дерматит не е кожна болест, а вътрешна реакция на организма към алерген, предаван по наследствен път.

Причини за атопичен дерматит

Причината за атопичен дерматит може да бъде следните фактори:

– употребата на хранителни продукти от бременни жени увеличава алергенността – цитрусови плодове, шоколад, червени плодове, алкохолни напитки;

– консумиране на храни с повишена алергенност от страна на детето;

– наследствено предразположение;

– гъбични, вирусни и бактериални инфекции;

– отслабена имунна система;

– физически контакт с алергена: облекло, химикали, строителни материали, лекарства;

– контакт с алергена с дихателните органи: прах, прашец, газове;

– неспазване на правилата за лична хигиена ;

– дисбактериоза в храносмилателната система;

– рязка промяна в диетата;

– неприятна температура в хола;

– емоционална нестабилност, психични разстройства, стрес .

Симптоми на атопичен дерматит

Основните симптоми на атопичния дерматит са:

Симптоми на атопичен дерматит

Симптоми на атопичен дерматит

– тежък сърбеж;

– зачервяване, червени петна по кожата с размити граници;

– обрив по тялото, понякога сух, понякога напълнен с течност;

– зони на влажна кожа, ерозия, язви;

– суха кожа с по-нататъшна десквамация;

– везни на скалпа, залепени заедно със секрецията на мастните жлези.

Съпътстващите симптоми могат да включват:

– плаки на езика;

– заболявания на дихателната система: ринит , фалшив круп (респираторна инфекция – ларинготрахеобронхит) причинена от вирусна инфекция;

– ОРВИ – остра респираторна вирусна инфекция;

– конюнктивит ;

– запек, диария.

Атопичният дерматит се проявява най-често в следните области на тялото: лакти, колене, врата, гънки, задните повърхности на краката и ръцете, челото. Специалистите отбелязват, че атопичният дерматит е сезонен – през зимата и през лятото симптомите се влошават. Възможно е да има и частични или пълни ремисии.

Усложнения при атопичен дерматит:

– поражението на вирусна инфекция;

– гъбична инфекция;

– пиодермия.

Атопичен дерматит при възрастни

Атопичен дерматит диета.

Диетата или менюто за атопичен дерматит е необходима мярка, без която лечението му е фактически невъзможно.

Менюто за дерматит е насочено към:

– изключване от храната на продукти с повишена алергенност;

– обогатяване на организма с основни витамини и минерали;

– нормализиране на храносмилателната система.

Кои храни не е редно да се хапват при атопичен дерматит:

– червени и оранжеви плодове, плодове, зеленчуци: ягоди, малини и други;

– цитрусови: портокали, мандарини, помело, лимон, грейпфрут и други;

– сладкиши: шоколад, какао, бонбони, мед, безалкохолни напитки;

Диета за дерматит

Диета за дерматит

– ядки, зеленина;

– риба;

– мляко, млечни продукти;

– кокоши яйца;

– пушени, остри и пържени храни;

– майонеза, кетчуп, подправки;

– алкохолни напитки.

Също така е необходимо да се сведе до минимум консумацията на сол и захар.

Този списък може да бъде финализиран от лекуващия лекар.

Интересно наблюдение на педиатристите е фактът, че слабите деца имат много по-малка вероятност да развият дерматит, отколкото затлъстелите, което води до заключението, че е необходимо правилно хранене, а не само по време на лечението на атопичен дерматит, но и за превантивни цели.

Атопичен дерматит лечение.

Вземайте антихистамини преди лягане, защото много от тях помагат за подобряване на съня.

Освен антихистамини се използват и противовъзпалителни лекарства и за сърбеж, средства за инфилтрация и удебеляване на кожата, за омекотяване и отстраняване на груби везни и корички, хормонални препарати и други.

Козметика за атопичен дерматит.

Ето някои от козметичните средства срещу атопичен дерматит.

Atoderm Preventive на френския концерн Биодерма.

Mustela Stelatopia – продукти за превенция. Производителят предлага серия от продукти.

Демалекс Рипеър – крем за деца и бебета при атопичен дерматит.

Synchroline – серия от продукти, Емолиум, Себамед и други.

Себореен дерматит.

Себореен дерматит – това е вид възпаление на кожата. Има още едно име за тази болест – себорейна екзема . В това състояние, според статистиката, най-често са засегнати млади хора. Пикът на възрастта е 40 години. Но има пациенти на възраст на 1 година и на 25 години.

Себореен дерматит на главата

Себореен дерматит на главата

Най-често в рисковата зона са мъжете. Има случаи, когато появата на себореен дерматит е оправдана от изразените географски особености и изследователите се опитват да го свържат с климатични и расови условия.

Себорейният дерматит засяга кожата на скалпа и епидермиса на лицето. Причината за появата е прекомерното колонизиране в клетките на гъбата Malassezia furfur. Подходящи места за локализирането й са мастните жлези.

Себореен дерматит по кожата на лицето

Себорейният дерматит по лицето се случва по-често. Лесно е да се идентифицира, защото на лицето се формират люспи със силно усещане за сърбеж. Когато случаят е особено сериозен – кожата се влошава не само на лицето, но и на местата зад ушите.

Симптоми на себореен дерматит

Симптоми на себореен дерматит

Ако не започнете да се борите с болестта навреме, тогава пилингът може да се засили, повърхностите на кожата стават мазни, те се сгъстяват, жълтеят, това е предупреждение за повторна инфекция.

Често себореен дерматит на лицето се среща при юношите, когато започват пубертета. При нормализиране на производството на себум, кожните феномени престават. Но в някои случаи има благоприятни фактори. Най-често заболяването се развива при мъжете.

Болестта се счита за дермална, но нейните прояви са доста болезнени. Мастните жлези със себорея променят химичния си състав в сравнение със здравите хора. Заболяването се дължи на гъбичките, чиято жизнена активност е нарушена от инфекциите, което води до съпътстващи проблеми.

Себореен дерматит на главата

Себореен дерматит на главата

Себореен дерматит по главата

Себореен дерматит на скалпа е специален вид заболяване, с повторение от хроничен тип, придружено от появата на специални симптоми по скалпа. По-специално, където расте косата, се получават обриви. Медицинските статистически данни сочат, че по-често заболяването засяга 3 до 5% от населението, особено хората на възраст 18-40 години. При децата себореен дерматит на скалпа е много рядък. Смята се, че това се дължи на различното отделяне на себум от възрастовите групи.

Контактен дерматит.

Можем да говорим за съществуването на две форми на болестта. Прост контактен дерматит се появява поради факта на контакт с кожата с токсични химикали от химически или дразнещ тип. Алергичният контактен дерматит е специален обрив, който може да се появи само при тези, чието тяло е чувствително към определен алерген, след подходящ контакт. Това не винаги е токсично. Когато има такъв контакт, може да се индуцира имунен отговор. Това е възможно, ако подобен алерген вече е причинил такава реакция. Този процес се нарича сенсибилизация. Той служи като подготовка на имунната система за подобни реакции.

Острият контактен дерматит е придружена от други симптоми: оток на епидермиса, зачервяване на лезията, ерозия, обрив под формата на везикули и други.

Последният етап е лющене. В особено тежки случаи се получава пигментация.

При остро възпаление пациентът се оплаква от такива симптоми като: болка и изгаряне, чувство на напрежение на кожата, общо повишаване на телесната температура, има случаи на общо неразположение.

Причини за контактен дерматит

Причините за контактен дерматит са очевидни от името на болестта. Най-честата е наследствеността. Но провокаторът на болестта често са:

– Синтетични продукти. Това включва материал за създаване на тъкани и дрехи, детергенти, в някои козметични марки.

– Редица метали, например никел, сребро.

– Лекарствени препарати. Най-голямата активност се осигурява от антибиотиците и някои хормонални лекарства.

– Някои естествени материали (латекс, каучук, вълна).

За да се установи причината, се извършва анализ на последните няколко седмици от живота. Необходимо е да се установи с кой алерген е влезанл в контакт с кожата. Има случаи, когато се разкрива самостоятелно. Ако не е възможно – провежда се тест за алергия.

 

Контактен дерматит симптоми

Симптомите на контактния дерматит са много изразени или относително скрити. Много зависи от характеристиките на всеки организъм. Традиционно болестта може да бъде разпозната от следните прояви:

– сърбеж по кожатта;

– усещане за изгаряне;

– болка при докосване;

– висока телесна температура;

– обрив в областта на контакта с алергена;

– засегнатият район е покрит със суха кора;

– когато се лекуват рани се формира лющене и има сухота на епидермиса.

Необходимостта от незабавно лечение е показана от симптомите: зачервяване, подпухналост, мехури.

Това са симптомите на остър контактен дерматит. Такива прояви на лицето са особено опасни. При задържане на терапията остават следи, които трудно се отстраняват или маскират, като се започне с пигментирани петна.

Контактен дерматит лечение.

Лечението на заболяването обикновено започва с изключването на контакта с алергена. Най-вероятно ще трябва да бъде направено завинаги. Когато се появи контактен дерматит, лечението се основава на професионалната активност на пациента, е необходимо непрекъснато да се използва защитно оборудване, като се започне с ръкавици и се довърши със защитни костюми.

Лечението на контактен дерматит е сложно. Често заболяването се свързва с възпаление на специфична област на кожата. Когато има характерни мехури или везикули, съдържащи серозна течност, лекарят може да препоръча антихистамини.

След това ще бъде възможно да се елиминира сърбежа и да се закрепи третираната област, като се елиминира инфекцията. Сред подходящите лекарства са диазолин. Той се отличава с неговата наличност, евтина цена и лекота на използване. Приема се по определен начин, а именно – на таблетка три пъти дневно, по схематичен начин.

Периорален дерматит.

Периорален дерматит е процес на патологичен механизъм, който е възпаление на кожата около устата, брадичката и прилежащите части на лицето, проявява се с петна от папулозен обрив. Определението е толкова просто и разбираемо, че изглежда, че разкрива цялата информация за това заболяване. В крайна сметка, много различни кожни лезии в тази област или в други по-сложни процеси, при които такъв дерматит е само малък симптом, могат да бъдат характеризирани по абсолютно същия начин. Този факт е причината, поради която е целесъобразно да се опишат основите на развитие и критериите за диагностициране на това заболяване.

Друга важна точка при определянето на този тип дерматит и отделянето на концепциите е наличието на другите му имена. В медицинските кръгове то се среща под името на периорален дерматит, което е правилната концепция.

Причини за перорален дерматит

Не е възможно да се установят ясни етиологични (причинно-следствени) фактори на това заболяване в съвременната наука. Но проведените проучвания ясно установяват естествените факти.

– Жените по-често боледуват и в тази връзка те са изложени на риск.

– Анамнезата е почти винаги натоварена от едновременното използване на няколко вида козметика за грижа за кожата на лицето (тонални, хидратиращи кремове, скраб и т.н.).

– Дългосрочна употреба на мехлеми на основата на хормони от серията глюкокортикоиди, особено флуорирани съединения (флуороорт, флуцинар). В резултат на това има имунен дисбаланс, който неизбежно води до колонизация на патогенната микрофлора на повърхността на изтънялата кожа. Това се отнася до страничните ефекти на тези дозирани форми. Интересно е, че възниква перорален дерматит след рязкото преустановяване на прилагането им.

– Общи имунни заболявания се проявяват от алергични реакции и автоимунни процеси в организма. Като правило, такива пациенти са склонни към перорален дерматит.

– Болести на храносмилателната система и нейната дисфункция. Те се наблюдават при 37% от пациентите.

Всички тези факти подсказват, че пероралният дерматит е полиетиологично (мултифакторно) заболяване, което се основава на инфекциозния процес на фона на нарушаване на локалните защитни реакции на кожата.

Алергичен дерматит.

Страдащите хора от алергичен дерматит, са от различни страни с различни климатични условия и различни традиции. Това е инфекциозно заболяване, което се проявява чрез възпалителна реакция на кожата в отговор на ефекта на дразнещ фактор. Зачервяване, лющене, подуване – да не забележите, че това е просто невъзможно. И естетическото несъвършенство е най-малката неприятност, която болестта носи. Непоносим сърбеж, парене и други болезнени чувства значително намаляват качеството на живот на пациента.

Причини за алергичен дерматит

Провокира се появата на дразнещи алергични дерматити. Веднъж в кръвта, такъв сенсибилизатор влиза в контакт с големи кръвни протеини. Получените съединения предизвикват механизма на алергичната реакция. Самият алерген в повечето случаи поради малкия си размер не би могъл да доведе до такъв ефект. Многобройни проучвания разкриват, че във фокуса на лезиите винаги има натрупвания на имунни клетки, които са напуснали кръвообращението.

И така, какви са най-честите причини за алергичен дерматит?

– Растения – особено опасен е вид от рода токсикодендрон – дъб, смрадлика, отровен бръшлян. Също често причината за проблемите са сокът и прашецът, разнасяни от стайни растения. Не забравяйте за цитрусите, които са най-силните алергени.

Поленът може да се транспортира по въздух по време на периода на цъфтеж на „опасните“ растения. Веществата, предизвикващи алергия, лесно се предават чрез инвентаризация. Дори димът от изгарянето на растенията е опасен.

Други причини са козметика и продукти за грижа за устната кухина и стоматологични инструменти,  лекарствени препарати. Реакции също са възможни при големи дози витамин В12.

Дерматит по лицето.

Дерматитът на лицето е възпалителна реакция на кожата, която се изразява чрез червени петна. Непоносимият сърбеж принуждава човек да се разчесва с гребени, което води до влошаване на външния им вид.

Народни средства за лечение

Лечението на дерматит с народни средства е възможно само след медицинска консултация, в противен случай могат да възникнат усложнения.

Млечно-глицеринова маз

Смесете млякото (супена лъжица) с глицерин (същото количество). Добавете оризова скорбяла за плътност. Обърнете внимание на засегнатите райони и оставете за една нощ.

Картофена маска

Сурови картофи (100 g), смесени с мед (10 ml).

Винени компреси

Разбийте 4 пресни листа живовляк, добавете 60 мл бяло сухо вино. Оставете ги за 5 часа. Намокрете марля в инфузията и я приложете на проблемните области.

Етерични приложения

Детски крем 10 г, смесен с етери на смирна и кипарис по 2 капки.

Дерматит лечение.

Лечението се назначава от лекар дерматолог.

– Отстраняване на дразнителя. В някои случаи това е достатъчно, за да се предотврати активното разпространение на дерматита до съседните области на кожата. В допълнение, имунитетът в този случай може сам да се справи с това възпаление в рамките на няколко часа.

– Елиминиране на възможните паразити – вируси, бактерии, гъбички. Това може да се извърши само от лекуващия лекар въз основа на диагнозата на заболяването.

– Локално антисептично третиране на увредената кожа с Хлорхексидин.

– Локално лечение на кожата с противовъзпалителни и антибактериални лекарства: Левомицетин, Еритромицин.

– Големите мехурчета пробиват, и се освобождава течността от тях. В този случай обвивката на пикочния мехур не се отстранява.

Билка бутрак

Билка бутрак

– Намокря се дерматитът (с обилни секрети) – на всеки 2-3 часа, нанесете превръзки, навлажнени с течност на Burov.

– При липса на блистери, за кратък период от време се прилага превръзки базирани кортикостероиди хидрокортизон (1%), клобетазол, преднизолон.

– При сложно протичане на заболяването, кортикостероидите могат да се прилагат перорално: Преднизон – 2 седмици, 70 мг / ден на първия ден и всеки ден дозата се намалява с 5 мг дневно.

– Приемане на абсорбенти във вътрешността, които се екскретират от тялото на възможни патогени на дерматит: Активен въглен.

Каланхое за дерматит

Каланхое за дерматит

– За да премахнете сърбежа, се приемат антихистамини: Suprastin , Fexofenadine , Cetirizine.

– Корекция на храненето, както и изключване от храната на захарта.

– Сухата и сърбяща кожа се нуждае от специална козметика.

– В случай на тежко заболяване може да се наложи хоспитализация.

Дерматит крем.

Алое Вера за дерматит

Алое Вера за дерматит

Ето някои от по-известните и ефективни кремове за дерматит: Eucerin, Бетадерм, Адвантан, Елидел, Ригенома крем – с OZOILE (локален Озон), DERMALEX Repair / Дермалекс, за контактна екзема и други. Най-добре ползвайте този крем, който изпише лекуващия лекар. На някои пациенти може много от кремовете да не помогнат. Например за Питивал, някои се оплакват, че не им е помогнал.

Брезови пъпки за дерматит

Брезови пъпки за дерматит

Дерматит билки.

При възпалителни процеси на кожата лекарите съветват да се използва отвара от брезови пъпки. Пригответе я чрез варене – чаша растителна суровина с чаша завряла вода и се слага на котлона. След 20 минути кипене се филтрира. За да избършете кожата се използва ежедневно.

Масло от жълт кантарион за дерматит

Масло от жълт кантарион за дерматит

Мехлем от жълт кантарион – получава се от сока на билката, който се изпарява наполовина при загряването. Течността се комбинира с масло 1:4. Съставът се съхранява в хладилника. При кожни проблеми се използва като дезинфектант.

Ефективно може да се проведе лечение на дерматит по лицето у дома с помощта на боровинки. От плодовете им изстискайте сока, за да получите 50 мл течност. След това се смесва с 200 г вазелин и се разбърква добре. Лекарството се използва външно за лечение на пустули и за премахване на сърбежа на кожата.

Листата от рапица и равнец се смесват в равни количества и се измиват добре от мръсотията. След това суровината се смила, смесва се и се поставя в марля. След това се поставен на проблемното място. Сместа дава антисептичен и лечебен ефект. Тя премахва възпалението и раздразнението от кожата.

Змийско мляко. За приготвянето на този продукт е необходимо да се смачка растението и да се изтръгне сокът от него, който от своя страна се разрежда с вода в съотношение 1:2. Нанесете разредения сок на змийското мляко с марлени тампони, като ги прилагате за около 15 минути до засегнатата област на кожата. При ремисия на дерматита може да се добави и мед към този продукт – 100 г мед на 3 супени лъжици, разреден с вода сок от билката.

Бутрак. Сложете суха нарязана билка една лъжица в половин чаша вряла вода. Оставете агента да стои, докато водата придобие тъмно кафяв цвят. Навлажнете тази инфузия на марля и я нанесете върху увредената кожа. Извършете тази процедура няколко пъти на ден.

Катран за дерматит

При дерматит от сух тип катраненият сапун, който има противовъзпалителни, антимикробни, антисептични, редуциращи и други полезни свойства, е отличен. Като средство за лечение, торбилният сапун се използва под формата на компреси, апликации, втривания при масаж, краткосрочни вани, както и помощен агент, който се добавя към козметиката за проблемна кожа – шампоани, крем, сапун.

Билката зимзелен се използва за дерматит

Билката зимзелен се използва за дерматит

Масла за дерматит

Масло от чаено дърво. Това масло има отлични антимикробни, противогъбични, антивирусни и противовъзпалителни свойства. Продуктите на основата на масло от чаено дърво се справят перфектно с дерматит, който впоследствие поражда различни наранявания на кожата (изгаряния), ухапвания от насекоми и други причини за контактен дерматит.

Маслото от чаено дърво се добавя и към различни продукти за кожата с ниско съдържание на мазнини. Той идеално се комбинира с катран.

Дерматит – лечение, видове, симптоми, диета и билки

Дерматит – лечение, видове, симптоми, диета и билки

Нанесете маслото от чаено дърво както следва: Нанесете няколко капки върху засегнатата кожа, след което леко я търкайте и масажирайте. Може и като лосион да се използва, който се прилага върху пациента на 15-20 минути.

Масло от здравец. Налейте 2 супени лъжици от натрошени листа и цветове с чаша рафинирано слънчогледово олио. Оставете лекарството за 5 дни на тъмно място.

След това прехвърлете инфузията на перваза на прозореца от слънчевата страна, така че все още да престои за месец и половина при пряка слънчева светлина. След това филтрирайте инфузията, изсипете я в съд с тъмно стъкло и охладете в хладилника . Можете да го използвате като маслото от чаено дърво – лесно втриване и апликации.

Тинктури за дерматит

Рецепта за тинктура за дерматит. Половин чаена лъжичка лимонов сок се смесва с 1 чаена лъжичка водка и 1 чаена лъжичка натрошени или смлени яйчени черупки. Смесете всичко добре. Вземайте по половин чаена лъжичка 2 пъти на ден за 1-3 месеца. Пазете инфузията в хладилника.

Други народни средства за дерматит

Циндол. Отлично лекарство за атопичен дерматит, алергии , невродермит.

Картофи. Настържете на ренде няколко картофа, направете ги на пюре в превръзка от марля. Нанесете я върху възпалената кожа за 2 часа. След това отново сменете бинта, и отново за 2 часа повторете. Преди да си легнете, смажете мястото с маз от прополис (10%).

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *