Детето ми говори насън. Опасно ли е?

Лош белег ли е, ако някой говори на сън?

Говоренето насън /бълнуване/ може да се наблюдава както при заспиването, така и по време на същинските фази на съня. Бълнуването може да е отделна дума или няколко фрази, артикулацията може да е ясна – или думите да са “сдъвкани”. Спящият изговаря нещо понякога и с отворени очи, обичайно е това говорене да става по-бързо от обичайното, обяснява специалистът в тази област, д-р Петър Петров от ВМА..

Когато спящият се намира в повърхностите стадии на съня, говоренето е по-ясно и се долавят разбираеми, смислени изречения, които често показват какво сънува човекът. При дълбокия сън обикновено изговореното е неразбираемо. Счита се, че причина за отключването на такива прояви могат да бъдат висока температура, стрес, недоспиване.

Говоренето насън се среща почти при половината деца. Обикновено не става дума за болестно състояние, а за епизоди, при които е нужна грижа за хигиената на съня: да се избягват тежките вечери преди лягане, времето за сън да е достатъчно, по възможност натоварването през деня да се намали, да се спазва режим – лягане и ставане в едни и същи часове, и т.н.

Има обаче случаи, при които говоренето насън е признак на друго страдание – например сънна апнея или сомнамбулизъм.При всички случаи става дума все пак за отклонение – и ако то е упорито и продължително, съветът с лекар е задължителен.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *