Дефицитът на витамин В1 уврежда мозъка

При дефицит на витамин В1 постепенно се стига  увреждане на мозъка и кома, но рядко се диагностицира

Витамин B1 или тиамин, е един от осем различни членове на витамините от B-комплекс, който спомага за поддържане или подобряване на мозъчната и нервната функционираща система, здравето на черния дроб и да се противопоставят на ефектите от стреса върху имунната система.

Тиаминът е кръстен B1, просто, защото това е първият открит витамин от групата серията B комплекс.

В клетките трябва да се образува аденозин трифосфат (ATP), който всяка клетка на тялото използва за метаболитна енергия.

Един от признаците на дефицит на B1 е умора, но това обхваща много други недостатъци.

Има и други по-различни характеристики на дефицита на витамин В1, които са били открити.

Витамините от В комплекс са разтворими във вода и не могат да се съхраняват в тялото, с изключение на една форма на тиамин, която е мастноразтворима и известна като бенфотиамин.

Изследователи от Медицинския център на Университета Лойола в Maywood, Илинойс, публикува доклад в списание Scientific American Medicine, в който се обяснява как дефицитът на витамин В1 постепенно предизвика увреждане на мозъка, от което обаче може да се възстанови.

Вернике енцефалопатия е заболяване на мозъка, което е причинено от метаболитни нарушения и токсични вещества, които могат да възникнат от недостиг на витамин B1.

Това разстройство от недохранване се среща рядко в нашата култура и се среща предимно в алкохолици, анорексици, жертви на болестта на Крон, на хората, които използват диуретици и такива на хемодиализа.

Невролози от Лойола твърдят, че Вернике енцефалопатия не се оркива лесно.

Те изчисляват, че може би 3 % от американците страдат от симптомите на Вернике, които водят до синдром на Корсаков (KS).

„Токсични и метаболитни енцефалопатии могат да варират по тежест от остра обърканост на мозъка да кома“, пишат невролозите от Лойола Матюо Маккойд, Сеан Руланд и Хосе Фактуриращия.

„За да не настъпи трайно увреждане, е необходимо организиран подход и да се направи точна и бърза диагноза.“

“Демир

Трайно увреждане може да възникне след бързо настъпване на остра енцефалопатия със симптоми на обърканост, халюцинации, кома, загуба на мускулна координация и двойно виждане или неволни движения на очите.

Ако се игнорира и не се диагностицира като дефицит на витамин В1 или тиамин, който може да бъде отстранен чрез допълването му, постепенно може да се стигне до краен етап на Вернике.

За преодоляване на симптомите един фармацевт е прибягнал до използването на хранителни добавки и витамини в големи дози за решаването на неговите проблеми.

Лекарите му казали, че няма решения на неговия проблем, който бил диабет тип 2 и невропатия и оставало да се извърши варварската операция за ампутиране на крака му.

Невропатията е по-слабо заболяване от Вернике, но това може да прогресира до по-екстремни усложнения като Вернике или сарком на Капоши.

По този начин, разтвор B1 или тиамин помага за здравето, но фарнмацевтът е използвал и мастно-разтворим бенфотиамин за допълване на тиамина да оптимизира резултатите и да елиминира своята невропатия.

Резултатите си е публикувал в статия в Orthomolecular.org.

Иван Петров

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *