Вижте лечебните свойства на билка дзука

Широкоразпространената билка дзука е полезна като противовъзпалително, диуретично, антипирептично и успокоително средство

Малко известната билка дзука е разпространена из цяла Европа, Африка, Азия и Северна Америка, а в Австралия, Мадагаскар и океанските острови е натурализирана. Тя расте по мочурливите и влажни места богати на хумус. Издържа на суша  много влага. Билката е многогодишно тревисто растение, което достига на височина до 40-100 см и дори до 1,5 м. Друго название на растението дзука (Juncus effusus) е шавар, кошутина, синкава дзука, биволска трева, гологлавче. Билката е от семейство Juncus.

Bилка дзука расте по мочурливи и влажни места

Bилка дзука расте по мочурливи и влажни места

За медицински цели, тази билка обикновено се прибира от края на лятото до есента. Билка дзука  е била използвана в китайската народна медицина дълго време и била известна като Deng Xin Cao in Pinyin и е една от най-добрите китайски билки. Тя е била използвана клинично дълго време в лекарствата направени от билки за много болести.

Какво е Juncus effusus? Известна още като Medulla Junci това е латинското име на билка дзука, което е нарицателно и означава, че се употребява меката сърцевина на растението. След като се събере билката, оставя се да съхне на слънце и се взема сърцевината като се сортира по снопи.

Основни химични съставки включват разнообразие от фенантренови производни, етерично масло, фибри, тлъсто масло, белтъчини и полизахариди. Експерименти показват, че билка дзука има диуретични и кръвоспиращи ефекти. В традиционната китайска медицина се смята, че тя е полезна за четирите органа – сърце, бял дроб, пикочния мехур и тънките черва. Главните употреби на билка дзука са при странгурия, оток, затруднено уриниране, жълтеница, безсъние, нощен плач на децата, фарингит, афти в устата, травми, като противовъзпалително и успокояващо средство, диуретично, антипирептик и др. Препоръчва се отвара с доза от 1 до 3 грама сушени билки и от 15 до 30 грама пресни билки.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Тази рецепта намаля нивото на инсулина в кръвта. От билката се приготвят 5-6 стъбла с дължина 10 см, поставят се във вода 2 литра и се оставя да ври, докато остане 1,5 л. Отварата се приема 3 пъти за деня по 200 мл половин час преди хранене. Колкото остане се оставя за следващия ден и се приготвя нова доза.

Билка дзука притежава известна токсичност, затова трябва да се употребява в правилна доза, но е клинично безопасна при спазването й. Възможно е да е токсична за бозайниците. Не трябва да се използва при случаите на уринарна инконтиненция.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Вижте лечебните свойства на билка дзука

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *