Диета за улцерозен колит

Направете си план за диета при улцерозен колит

Храните не причиняват улцерозен колит, но някои могат да предизвикат болки.Како се избегнат тези, които пречат трябва да се уверите, че в диетата се съдържат необходимите съставки. Струва си да се знае кои храни можете да се ползвате по време на пристъп и кои от тях могат да ви накарат да се чувствате най-добре.

Язвен колит и болестта на Крон са най-често срещаните видове възпалителни заболявания на червата . Болестта улцерозен колит засяга само дебелото черво и ректума. Крон може да засегне всяка част на храносмилателния тракт.

Диета за улцерозен колит

Диета за улцерозен колит

Няма единствена диета, която ще помогне на всеки с улцерозен колит.Състоянието също се променя с течение на времето, така че вашият план ще трябва да бъде гъвкава, също. Ключът е да намерите това, което е добро за вас.

За да си съставите диета подходяща за вас, водете си дневник на храните.Използвайте малка тетрадка, за да напишете това, което ядете и пиете и се чувствате, добре или зле. Това отнема време и търпение, но ще ви помогне да следите състоянието си и да направите фината настройка на вашата диета.

Храни, които са вредни за улцерозен колит: алкохол, кофеин, газирани напитки, млечни продукти, ако сте с непоносимост към лактозата, зрял боб, грах, и бобови растения, сушени плодове, храни, които имат сяра или сулфат, храни с високо съдържание на фибри, месо, ядки, хрупкави масла от ядки, пуканки, продукти, които имат сорбитол (гума и бонбони без захар), сурови плодове и зеленчуци, рафинирана захар, семена ипикантни храни.

пикантни храни.

Не забравяйте основите на здравословното хранене: една добре балансирана диета с високо съдържание на протеини, пълнозърнести храни и пресни продукти. Тя може да включва месо, риба, птици, и млечни продукти (ако не сте с непоносимост към лактозата), хляб и зърнени храни, плодове и зеленчуци, както и здравословни мазнини като маслини и студено пресовани растителни натурални масла.

Вие може да не бъдете в състояние да ядете всичко в тези групи храни за улцерозен колит, но ще ползвате това, което можете. Препоръчаната диета е с ниско съдържание на фибри до 10-15 г на ден, за да не се дразни лигавицата на стомаха.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *