Вижте каква диета имат някои столетници

Интересна диета имат всички столетници в малката латиноамериканска държава Коста Рика

В малката латиноамериканска държава Коста Рика има много столетници според броя на населението. Според последното преброяване в страната живеят 4,7 млн. жители и от тях 417 са столетници. Интересно е каква диета спазват те и как живеят, за да стигнат до тази възраст.

Характерното за столетниците в Коста Рика е, че всички те живеят на полуостров Никоя. Една особеност при тях е, че пият минерална вода и същевременно готвят с нея. Счита се, че дълголетието си те дължат на нея.

Някои столетници си похапват всичко, но най-много в тяхната диета са плодовете и зеленчуците

Някои столетници си похапват всичко, но най-много в тяхната диета са плодовете и зеленчуците

Тя съдържа калций и магнезий, които са полезни за изграждането на костите и дават сила на мускулите.

Ето кои 5 основни продукта ползват в ежедневието си дълголетниците:

Минералната вода, която се смята за причина на тяхното здраве и дълголетие.

Плодове и зеленчуци. Най-много похапват столетниците зеленчуци – повечето задушени. За деня те изяждат 6 порции. Плодовете ги обичат на десерт, в менюто им влизат чесън, джинджифил, чушки, домати, зеле, скадки картофи. Общо взето ядат много плодове и зеленчуци.

Царевично брашно. От него правят тортили и какво ли не. То съдържа антиоксиданти, които забавят стареенето и за полезни за намаляване нивото на холестерола в кръвта.

Столетниците от Коста Рика ядат много черен боб и други варива. Те съдържат белтъчини, фолиева киселина, фибри, витамини и магнезий. Съдържат и флавоноиди, които също забавят стареенето и са полезни за сърцето и за профилактика срещу рак и сърдечни болести.

Яйца. Богати са на антиоксиданти, които са полезни за очите, на омега-3 мазнини и белтъчини.

И една особена подробност, която не е характерна за други столетници, тези от Коста Рика ядат 2 пъти в седмицата телешко и свинско месо, които се избягват при здравословните диети. Млечни продукти ползват рядко повече за подправка за салатите си.

За вредата от свинското месо – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *