Дискова херния – симптоми, причини и народна медицина

Какви са симптомите за дискова херния, причини за нейната поява, билки и рецепти, упражнения и други методи за лечението й

Съдържание на статията:

Дискова херния. Симптоми. Причини. Лечение. Дискова херния на шийни прешлени. Народна медицина. Лечение с билки. Операция на дискова херния. Кинезитерапия при дискова херния. Иглотерапия. Колан за дискова херния. Озонова терапия. Лумбална дискова херния. Санаториум за дискова херния. ♠ Лечение с лазер на дискова херния.  Упражнения за дискова херния.

Дискова херния.

Често се случва човек да развива различни заболявания на гърба, включително и от двата пола, и на всякаква възраст, повечето на гръбначния стълб. Най-честото сред тях е така наречената дискова херния ( или е известна също като дископатия). В повечето случаи елиминирането на патологията се извършва с употребата на предназначение за това медикаменти. Популярната народна медицина може да окаже голям ефект върху заболяването.

Нашият гръбначен стълб се състои от определен брой прешлени, между които са разположени междинни стени. При прекомерно натоварване на тези дискове се наблюдава образуване на течност, което в своята консистенция наподобява гел. Тя започва да излиза отвъд диска и така се получава споменатата дискова херния.

Дисковата херния е сравнително рядка патология, но специалистите отбелязват нарастването на броя на заболелите от нея в последно време. Хернията често се появява придружена от други заболявания на гръбначния стълб, в независима патология се превръща рядко. Добре е да се знаят основните причини за появата й, основните симптоми и как се лекува.

Дискова херния се нарича дегенеративно заболяване, което причинява възпаление и деформация на някой или някои от гръбначните междупрешлени дискове, изместването му, унищожаването на фиброзния пръстен и други негативни промени. Хернията може да причини силна болка и нередности във функционирането на гръбначния стълб.

3d image of Herniated disk human spinal

Най-много се случва дисковата херния на лумбосакралния гръбнак, тъй като тази част от гръбначния стълб обикновено поема най-голям товар и затова е най-лесно да се травматизира. Подобно дегенеративно увреждане на участъка на шията е много по-рядко срещано. Случаите на херния в гръдния район са изключително редки, те са практически единични.

Демир бозан билки за бъбреци

Според статистиката дисковата херния е една от най-честите причини за хирургическа интервенция, свързана с болки в гърба. Експертите твърдят, че по няколко причини тази патология започва да се появява по-често, също и болестите, причиняващи нейното развитие, се срещат изключително често.

Развитието на хернията междупрешления диск, наричан и интервертебрален диск е на няколко етапа и затова колкото по-рано е открита, толкова по-лесно може да се лекува:

 • Проток на междупрешления диск. На първия етап от нейното развитие се наблюдава разкъсване на влакнестия пръстен, съдържанието на ядрото започва да излиза. Не се нуждае от специализирано лечение и хирургическа намеса, болният може да се опита да се справи сам с проблема. Синдромът на болката е изразен слабо, тя е от стрелков характер, и се увеличава след натоварване.
 • Частичен пролапс на междупрешления диск. Ядрото в това състояние започва да се издува повече, поради факта, че болките придобиват постоянен, по-точно подчертан характер. нарушението на кръвоснабдяването на междупрешления диск е налице.
 • Пълен пролапс на междупрешления диск. Ядрото напуска фиброзния пръстен почти напълно, но неговата нормална форма остава. Болезненият синдром нараства, започват да се развиват забележими двигателни нарушения, болката може да започне да се разпространява до краката, тазовата област, ако е засегната лумбалната област, с лезия на цервикалния участък има силно главоболие, усещане за скованост в нокътя и други симптоми.
 • Пълна херния. Фрагменти от ядрото започват да падат извън влакнестата пръстена, поради изместването на междупрешления диск, получава се пълна херния, има притискане на нервните окончания в гръбнака. Болките стават постоянни, характерно е мобилността на гръбначния стълб значително да се влошава.
 • Важно! При напредналите етапи на развитие на дисковата херния в повечето случаи не може да се лекува без хирургическа интервенция.

Лечението трябва да започне възможно най-скоро при откриване на заболяването. При пренебрегвани случаи, патологията на гръбначния стълб може да се развие до лоши последствия, тежки ограничения на мобилността и други вреди. В момента има добри и ефективни техники, които Ви позволяват да се излекувате от синдрома на болката и да се отървете от последствията.

Симптоми.

Симптоматологията на междупрешлените дегенеративни лезии зависи от местоположението. Има няколко вида дегенеративни заболявания в зависимост от локализацията, като във всеки случай симптомите се различават.

При междупрешлената дискова херния на цервикалната област, в допълнение към болката в областта на врата и гърба, има главоболие, придружено от тежък замайване. Може да има изтръпване на мускулите, поради липса на кръвоснабдяване на мозъка, което пациентът започва по-често започва да изпитва и да става по-уморен. Също така, пациентите често имат нарушения на кръвното налягане, хипертония.

Важно! При хернията на шийния участък се увеличава вероятността от исхемичен инсулт.

Лумбална херния

При междупрешлената дискова херния на лумбалната област, която се среща по-често от другите видове, се появяват остри болки в лумбалната област, приличащи на лумбаго. Болният синдром е особено изразен, има различни двигателни нарушения. Чувствителността на кожата към краката изчезва и нормалното кръвообращение в долните крайници са нарушени. В особено пренебрегвани случаи има нередности в работата на тазовите органи.

Торакална херния

При торакалната дискова херния (на гръдната област), която е изключително рядка, синдромът на болката не е толкова силна, колкото натоварването на гръдния кош е обикновено ниско. Болката се увеличава при кашлица, кихане, след физическо натоварване, те могат да се предадат в стомаха. На нивото на гръдния участък нормалната чувствителност на кожата понякога се губи поради увреждане на нервните окончания.

Когато се появят тези признаци на развитие на торакалната (гръдната) дискова херния, трябва да се консултирате с лекар – невролог или хирург. За правилната диагноза се прави преглед, рентгеново изследване на засегнатата част на гръбначния стълб, ЯМР или КТ за потвърждаване на заболяването. Останалите проучвания могат да бъдат предписани в зависимост от индивидуалните характеристики на хода на заболяването.

Може ли дисковата херния да не боли?

В ранните стадии на заболяването, синдромът на болката обикновено не е много очевиден, често неприятните чувства се дължат на умора или физическо свръхпроизводство. В по-късните етапи на патологията синдромът на болката е доста забележим, той не зависи от нивото на физическо натоварване и присъства почти постоянно.

Последствия

Дегенеративното заболяване на гръбначния стълб без лечение може да доведе до тежки усложнения. Основната опасност е увреждане на гръбначния мозък и нервните окончания, разположени в областта на гръбначния стълб, които могат да се появят с изпъкналости и притискане на хернията.

Поради такива лезии на нервните окончания чувствителността на кожата може да изчезне, може да се появи парализа, нормалните движения на крайниците могат да изчезнат. В изключителни случаи двигателната функция може да бъде напълно изгубена без възможност за възстановяване.

Дискова херния по време на бременност

При бременност вероятността от възникване на дегенеративно заболяване на гръбначния стълб се увеличава, тъй като по време на износването на детето натоварването на гръбнака и организмът като цяло се повишава. Ако имате херния по време на бременност, никога не трябва да започнете заболяване, трябва да започнете лечението възможно най-скоро.

Основната трудност при лечението на херния по време на бременност е невъзможността да се използват повечето медикаменти и медицинска гимнастика, тези техники могат да навредят на детето. В началните етапи се използват най-нежните методи – до използването на народни средства.

По време на раждането на фона на хернията трябва да сте много внимателни и да вземете предвид заболяването на бъдещата майка. Непосредствено след раждането на детето в напреднал стадий на заболяването се препоръчва хирургична интервенция.

Причини.

Има няколко причини за развитието на тази болест, различни фактори водят до появата на херния, които често се комбинират. Колкото повече фактори присъстват едновременно, толкова по-вероятно е развитието на болестта:

 • Недостатъчно ниво на физическа активност. При липса на нормално ниво на подвижност, мускулите на гърба отслабват, гръбначният стълб става по-малко функционален. Това води до развитие на различни дегенеративни заболявания, най-често срещаните – остеохондроза, много често междупрешленните хернии са следствие от тази патология.
 • Повишено напрежение на гръбнака. Постоянното натоварване на мускулно-скелетната система, особено при отсъствие на необходимата физическа подготовка, води до заболявания на гърба. Също така, хернията може да се появи при спортисти, които пренебрегват достатъчното загряване, преди да изпълнят упражненията или необходимата почивка и грижи след тренировка.
 • Разни наранявания на гръбначния стълб. Удари, натъртвания, механични наранявания и травми могат да причинят изместване на прешлените и междупрешленните дискове, което може да доведе до развитието на хернии от различен тип.
 • Възраст. Експертите казват, че повечето от херниите се появяват при възрастните хора, особено на фона на други заболявания на гръбначния стълб. Рисковата група включва жени над четиридесет и мъже над тридесет години.
 • Пол. Трябва да се отбележи, че заболяването се появява по-често при мъжете поради структурата на хрущялната тъкан. При жените тя е много по-добре развита, така че при жените вероятността от появата на тежки усложнения като херния е много по-ниска.

Също така, рисковите фактори включват наднормено тегло поради повишен стрес върху гръбначния стълб и наследственост. Смята се, че ако семейството има хора с дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, вероятността от появата им се увеличава. Хората с нежелана наследственост трябва да обърнат повече внимание на правилата за превенция.

Лечение.

Лечение без хирургия

Лечението на херния у дома след консултация с лекар е приемливо, особено в ранните стадии на заболяването. Лекарите се опитват да избегнат отстраняването на междупрешлената дискова херния с хирургическа интервенция, тъй като този метод обикновено трябва да бъде прилаган, ако заболяването е изключително напреднало, усложненията се развиват и чувствителността се губи. Това трябва да се обсъди с лекуващия лекар.

Обикновено за лечение вкъщи и без хирургия се използват следните методи:

 • Медикаментозни средства за лечение. Обикновено се използват различни болкоуспокояващи, първо се опитват да се ползват нехормонални лекарства: Ибупрофен, Диклофенак, Нимезулид и техните аналози. Ако хапчетата не помагат, използвайте местна блокада, най-често на базата на новокаин и неговите аналози.
 • Терапевтична гимнастика. Различните терапевтични упражнения са изключително важни за лечението в ранните стадии на заболяването и за рехабилитацията след отстраняването на хернията. Планът за упражнения обикновено се избира от лекуващия лекар. Докато правите гимнастика, трябва да внимавате. В началните етапи на дискова херния е допустимо да се включат елементи на Хата йога в гимнастиката. Основното нещо е да се избегнат тежки натоварвания, тежки повдигания.
 • Физиотерапия. Физиотерапевтичните процедури трябва да се извършват стриктно съобразно показанията, в някои случаи те са напълно противопоказани. Обикновено се извършва електрофореза, йонофонореза с Карипаин, акупунктура и други техники.

За херния на гръбначния стълб е разумно да се използват само сложни методи за справяне с болестта. Най-често срещаното лечение на дискова херния у дома са лекарства, народни средства, масажи и специална гимнастика.

Лечението на херния на гръбначния стълб с народни средства е разрешено, но само под формата на допълнителна терапия, съчетано с традиционните медицински методи.

Когато се появят първоначалните признаци на заболяването, първото нещо, което трябва да се направи, е да се осигури почивка на пациента. Човекът трябва да заеме лека позиция, за да облекчи симптомите на болестта. След това можете да започнете лечението на междупрешлената дискова херния, като използвате методи, които могат да отпуснат гърба мускулите и да намалят болката. В народната медицина има огромно разнообразие от рецепти, които ефективно се борят с болестта, помислете за най-често срещаните.

Дискова херния на шийни прешлени.

Най-честата причина за болки във врата, в рамото и един от горните крайници е от появата на дискова херния на шийните прешлени или дискова херния на врата. Симптомите могат да включват тъпа или остра болка във врата или излъчващи се болка между лопатките в рамото, скованост и изтръпване на ръцете или рамото. Някои позиции или движения в областта на врата могат да влошат болката.

При някои пациенти хернията на цервикалния диск може да предизвика компресия на гръбначния мозък. Това е по-сериозно състояние и може да изисква по-агресивен план за лечение. Симптомите на компресия на гръбначния мозък включват нарушение в походката (тромава походка, препъване), трудност при изпълнение на точни движения на ръцете, скованост и изтръпване на тялото и краката, дисфункция на тазовите органи.

Народна медицина.

За да облекчите симптомите, можете да използвате с предпазливост народни средства. За този проблем са полезни продуктите от пчелите, инфузиите и отварите от лечебни билки обикновено са добри вътрешно. Основното условие при лечението с народни средства е да не се загрява, не използвайте затоплящи вещества.

За облекчаване на състоянието при дискова херния ще помогне приемът на сушени кайсии, сини сливи и смокини всеки ден. Трябва да ядете пет парчета сушени кайсии и по едно от смокини и сини сливи. Смята се, че тази комбинация помага за укрепване на гръбначния стълб, в комбинация с консервативни средства, ще помогне за по-ранно постигане на положителен резултат.

За да омекотите синдромът на болката, се използва компрес, базиран на картофи и мед. Малко количество сурови картофи трябва да се настържат и смесят с няколко супени лъжици мед, да се нанесат върху възпаленото място и да се покрие с целофан, отгоре да се покрие с плат. Компреси се правят за няколко часа, след което се изплаква мястото. Не загрявайте допълнително компресите.

Народната медицина предлага средства с противовъзпалителен и аналгетичен ефект. За лечение на междупрешлена дискова херния могат да се използват средства от типа:

 • мехлеми;
 • втривания;
 • тинктури;
 • компреси.

Рецепта с каланхое

За да приготвите мехлема, трябва да вземете листа от каланхое, да и да ги смелете през месомелачка. Загрява се слънчогледово масло на огъня. В същото време е необходимо да се внимава да не се вари. Маслото се смесва с листата от каланхое. Лекарството се прилага върху засегнатата област с тънък слой. Това означава, че се характеризира с локални ефекти. С него не само болките се елиминират, но възпалителният процес се намалява значително.

Мумие с мед

За приготвянето на друга рецепта можете да използвате мумие с мед. Тези две съставки се смесват и се прилагат към мястото на болката. С помощта на народни средства можете да премахнете синдрома на болката възможно най-скоро.

Конска мазнина

Конска мазнина за дискова херния

Конска мазнина за дискова херния

Доста ефективно лекарство е конският маслен компрес. За приготвянето му е необходимо да се вземат 200 грама от продукта и да се нарежат на тънки резени. Те трябва да бъдат поставени на марля и прикрепени към мястото на хернията. Необходимо е да поставите парче полиетилен и топла кърпа върху него. Компресът трябва да се държи 24 часа, след което кожата трябва да се измие и отново да се постави нов компрес. Необходимо е употребата на лекарството, докато болката изчезне.

Компрес с чесън

Компрес с чесън за дискова херния

Компрес с чесън за дискова херния

Също така за лечението на болестта можете да използвате компрес от чесън. За да го приготвите, трябва да вземете 300 грама белени и нарязани скилидки чесън и да ги залеете с 200 милилитра медицински алкохол. Той може да бъде заменен с водка. Народното средство трябва да се престои десет дни. След изтичането на това време е необходимо да вземете лекарството, да го поставите върху плътна тъкан, която се прилага към мястото на нараняването. На върха на компреса се полага парче полиетилен. За неговата фиксация  може да се изпзолва бинт. Компресът трябва да се държи един час и да се използва ежедневно.

Медицинска глина

Как да лекуваме дискова херния с глина? Много лесно – тази седиментна скала е известна със своето свойство да абсорбира цялата негативна енергия. Между другото, поради тези съображения, втори път същата част от глината не се използва – тя трябва да бъде изхвърлена. Една супена лъжица бяла или червена глина, се смесват с 50 грама натрошени листа от каланхое. Преди лягане образувайте торта от получената смес, поставете я върху засегнатите прешлени и я задръжте за около 3 часа. Процедурата продължава редовно за 7-10 дни, симптомите на болката ще изчезнат, а предишната мобилност ще се върне в гръбначния регион.

Тухла

Може да звучи странно, но строителните материали като червената тухла или червената стара плочка могат да излекуват междупрешлената дискова херния. Необходимо е да раздроби материалът на прах – имате нужда от около 1 супена лъжица. Добавете 1 яйчен белтък, 1/2 чаша бяло вино и 1 чаена лъжичка бял тамян (дървесна смола) към тухленото брашно. Разбъркайте всички съставки, докато се образува хомогенна суспензия. Получената смес се използва като компрес върху възпалената област на гръбнака, лечението продължава ежедневно до пълно възстановяване.

Пчелен мед

Междупрешлената дискова херния може да бъде лекувана с масажи, които се извършват с помощта на мехлем: 250 грама естествен мед, 2 таблетки мумие и малка капка вода. В началото на процедурата върху областта на изпъкналостта на болния диск се нанася масло от ела, последвано от домашната медена маз. В хода на 5-7 минути е необходимо да направите масажни движения по гръбначния стълб, след това го избършете от лекарството и се облечете топло.

Ефективните методи за лечение на интервертебрална херния с народни средства позволяват на пациента не само да се отърве от болката. Също с тяхна помощ възпалителният процес ефективно се елиминира.

Важно! Независимо от тяхната безопасност народната медицина е необходимо да се използва само след консултация с лекар.

Противопоказания

Народната медицина се характеризира с висока степен на ефективност при лечението на междупрешлена дискова херния. Всички лекарства се произвеждат на базата на естествени съставки, което гарантира висока степен на безопасност по време на употребата им. Това позволява да се използва абсолютно за всички категории пациенти. Все пак има някои противопоказания:

 • При алергия към лекарствени компоненти.
 • Високо или ниско налягане, много природни продукти могат да повлияят на налягането.
 • Отворени рани по тялото.

Лечение с билки.

Жълт кантарион за втриване

Жълт кантарион за втриване

Жълт кантарион за втриване

За подготовката на това средство се препоръчва използването на жълт кантарион, който има подчертан противовъзпалителен ефект. За да се приготви лекарството, е необходимо да се вземе надземна част на растението, да се накълца и да се залее със слънчогледово масло. Престоява за две седмици. В края на този период той трябва да се прецеди, и може да се използва за смилане на втривания при дискова херния.

Прополис за втриване

При приготвяне на мехлема за втривания с прополис може да добавите пчелна отрова към него, за да увеличите ефекта от експозицията. Преди да използвате лекарството, трябва да го омекотите, като го поставите на топло място. Втриването има затоплящ и аналгетичен ефект. След като се втрие в мястото на междупрешлената херния, е необходимо да го обвиете с топла кърпа.

Тинктура от черен оман

Тинктура от черен оман за дискова херния

Тинктура от черен оман за дискова херния

Можете да приготвите тинктури от различни продукти. Тинктурата от черен оман е едно от най-ефективните лекарства. За подготовката му трябва да вземете 50 грама от това растение и да го смелите. Получената маса се залива с половин литър слънчогледово масло. Лекарството трябва да престои за десет дни. След това трябва да се прецеди. Лекарството се използва за перорално приложение. Преди масаж болният трябва да изпие две супени лъжици от тинктурата.

Тинктура от плодове на шипка

За приготвянето на тази тинктура се използва шипка. Трябва да вземете две супени лъжици от натрошените плодове и да ги изсипете в 500 грама вода. Лекарството трябва да се вари 10 минути. След като го извадите от огъня, трябва да бъде оставено да престои един ден. След това тинктурата се филтрира. Лекарството се приема вътрешно. Тя се пие в неограничено количество вместо чай и други напитки.

Компрес от хрян

Настъргваме хрян на ренде и го смесваме с малко количество студено пресовано масло. Получената каша се приспособява към болезненото място и се задържа за 20-30 минути, покривайки гърба с прилепващо фолио и носна кърпичка. Подобен ефект се наблюдава при черна репичка, само времето за съхранение на компреса се увеличава с 15-20 минути.

Успокояващ чай

За лечението с народни средства на междупрешлената дискова хернии са полезни тинктурите и отварите за вътрешна употреба:

 • Отвара от трици се приготвя, както следва: 1 супена лъжица трици се варят при ниска температура за 30 минути в 0,5 литра вода. Консумира се под формата на топла напитка 3 пъти на ден на малки порции.
 • Тинктура от шипка и лайка се приготвя като за 10 минути се загрява на водна баня, използвайки еднакво количество на съставките. След това инфузията се охлажда, филтрира и консумира по ½ чаша преди хранене.
 • Отвара от хмелови шишарки, приготвени в съотношение 2 супени лъжици към 0,5 литра вода. Разделете напитката на 6 порции и изпийте за два дни.
 • Отвара от мащерка: 1 супена лъжица изсушена билка се сипва в чаша завряла вода. Използва се подобно на отварата от хмел.
 • Тинктурата с блатен петолистник е ефективен начин да се отървете от болестта, но курсът на терапията е доста дълъг. 300 грама от растението трябва да бъдат поставени в съд от литър и да се допълни с водка. След 20 дни лекарството ще бъде готово. То се приема трикратно през деня, въпреки подобрението в здравето, ще е необходимо курсът да се повтори точно един месец по-късно.

Операция на дискова херния.

При по-напреднали стадии с пълно унищожаване на фиброзния пръстен се препоръчва хирургическа интервенция. Операциите за отстраняване на хернията се считат за минимално инвазивни – за отстраняване се използват малки разрези и пробиви, чрез които се отстранява пулпалното ядро ​​с минимална вреда на пациента.

Има няколко различни процедури за операцията, лекарят избира подходящата, всичко зависи от индивидуалните характеристики на хода на заболяването. Във всеки случай намесата обикновено се понася лесно.

Операцията се извършва с анестезия, след отстраняване болките са минимални, няколко дни след операцията е възможно да се върнете към нормален, обичаен начин на живот.

Важно! За операцията се прибягва само в случай, че консервативното лечение не помогне.

Кинезитерапия при дискова херния.

Упражнения и кинезитерапия при дискова херния

Упражнения и кинезитерапия при дискова херния

Показанията за кинезитерапията са в това, че подобрява храненето на гръбначния стълб.

Кинезитерапевтичните процедури са подготвени индивидуално от лекар със силови уреди за декомпресиране на гръбначния стълб, програма за ставна гимнастика проведена с помощта на гимнастически постелки, фитбол с диаметър от 65 см или 75 см, гумени лентови амортизатори, музикален съпровод под формата на музика за релаксация.

Използват се дихателни упражнения, изотонични, изометрични упражнения и упражнения, насочени към разтягане и релаксация на мускулите на гърба на пет начални позиции: седнало и легнало на фитбол, болният е легнал по гръб, да лежи на една страна, да лежи по корем, на четири крака. Наблюдението на пациента е съсредоточено върху точността на упражненията и правилната дихателна техника, а именно дишане в гръдния кош, в комбинация с издишване с движение и вдишване с отпускане.

Иглотерапия.

Терапевтичната акупунктура, провеждана от опитен специалист, може да даде положителен ефект след няколко сесии – постоянният спазъм на паравертебралните мускули ще изчезне, синдромът на болката ще отслабне или напълно ще изчезне. Отокът постепенно ще намалее и възпалението ще премине.

Но дори и с този ефект, не трябва да се радвате преждевременно – ако човек не започне да наблюдава и се грижи гърба си, ефектът ще бъде временен.

Колан за дискова херния.

Колан за дискова херния

Колан за дискова херния

Коланът на хернията не може да бъде универсален, той специално е проектиран по такъв начин, че да допадне по конструктивно описание на местоположението на хернията и най-добре да го предпази от прекомерно натоварване.

Важен е изборът на коланите според материалите, от които са направени – трябва да се обърне внимание при избора и купуването. Добрият колан трябва да бъде направен от качествени хипоалергични материали, които са подходящи за измиване. Вложките, предназначени за закрепване на колана, да са направени от метал или пластмаса с висока якост, а отгоре също трябва да бъдат облицовани с плат, за да не се развалят външните дрехи.

Озонова терапия.

В последните изследвания учените са разработили нов експериментален метод, който позволява да се избегне хирургическа намеса. Процедурата включва спинални инжекции на озон и стероиди. За да съберат данни, изследователите са изследвали 327 пациенти с хронична болка в гърба, причинена от дискова хернии. Всички участници в миналото са опитали различни методи на лечение, които не са довели до положителни резултати.

Използването на експериментални инжекции показва значително намаляване на болките или пълното им изчезване при две трети от пациентите. При 37% (119 души) е налице пълна липса на болка за 6 месеца. При една трета от пациентите броят и честотата на болката са значително намалени. 22% от участниците отбелязват само малки подобрения, а 7% от пациентите нямат положителна динамика от лечението и някои от тях се нуждаят от операция.

Лумбална дискова херния.

Областта на кръста е най-претоварената част на гръбначния стълб. Но дори и на този фон, последните два диска се открояват особено. В края на краищата, в допълнение към вертикалното натоварване, те поемат по-голямата част от тежестта, огъването и завъртанията в долната част на гърба. Тази особеност определя най-големия риск от херния на това място. Повече натоварване – повече износване. Следователно, както показва практиката, лумбалната херния най-често се среща между 4-ия и 5-тия прешлен (дискова херния L4 – L5), както и между петия лумбален прешлен и сакрума (дискова херния L5 – S1).

Лумбалната част на гръбнака се състои от пет прешлени, между които са междупрешлените дискове. Преброяването на прешлените и дисковете е отгоре надолу. Определени лумбалните прешлени става с латинска буква «L» – от латинската дума « Lumbus » – талия, и цифровия сериен номер от 1 до 5 – L1, L2, L3, L4, L5. Дисковете се обозначават по различен начин. Тирета, тъй като те показват прешлените, между които са дисковете: L1-L2, L2-L3, L3-L4, L4-L5, L5-S1. „S“ означава „Sacrum“ – сакрум. В зависимост от това кой диск е засегнат и в коя посока се развива хернията – отзад или отстрани, ще зависят и симптомите на лумбалния отдел.

Санаториум за дискова херния.

Най-подходящите санаториуми за лечение на дискова херния са Павел баня, Гр. Баня, Карловско, Марикостина – селце м/у Сандански и Петрич, малко е известно, но има фантастична минерална вода – 70 ° С и много добри и ефективни процедури. Най-препоръчаният санаториум от лекарите си остава този в Павел баня.

Лечение с лазер на дискова херния.

Дискова херния - причини за нейната поява, билки и рецепти, упражнения и други методи за лечение.

Дискова херния – причини за нейната поява, билки и рецепти, упражнения и други методи за лечение.

Има друг метод за лечение на интервертебралната херния в напреднали стадии, в които няма следи, а периодът на възстановяване е минимален. Чрез пункция се поставя игла в диска, след което налягането вътре в диска се освобождава от насочен лазерен лъч. Натискът върху нервните окончания намалява, болката и другите симптоми на хернията изчезват.

Процедурата трае около час, извършва се при локална анестезия, след няколко дни човек може да напусне болницата. Тази техника е предпочитана за употреба при млади пациенти или при липса на нарушение на диска.

Упражнения за дискова херния.

Упражненията трябва да бъдат склонни към по-нежни движения – с по-малка амплитуда или по-кратка продължителност на засегнатата страна. По-добре по едно и също време, 25-30 минути, което дава възможност за паузи за почивка между упражненията.

Ето няколко примерни упражнения.

При следните упражнения се задържа във всяка позиция по 20 секунди.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *