Срещу депресия и затлъстяване яжте домати

Прекрасните домати съдържат уникалното вещество ликопен, което помага в борбата срещу депресията и рака

В разгара на лятото е престъпление да не слагате на трапезата поне веднъж на ден салата от сезонните зеленчуци – домати и краставици. Сега, когато те са истински и расли на слънце, са най-евтини и най-полезни. Затова срещу лошо настроение, за тънка фигура и дори против рак – яжте всеки ден домати на корем.

домати

Прекрасните домати съдържат уникалното вещество ликопен, което помага в борбата срещу депресията и рака

Прекрасните домати съдържат четирите основни вида каротеноиди – алфа-каротен, бета-каротен, лутеин и ликопен – а така също и два силни антиоксиданта – витамин Е и витамин C. Ползата от този прекрасен зеленчук не намалява и след термична обработка, така че може и да си приготвите доматен сос със зехтин за още по-здравословно отслабване и здраве. Добре е доматите да не бъдат белени, тъй като в люспите им се съдържат най-много полезни вещества.

Учените са изчислили, че при хора, които ядат домати 2-6 пъти седмично депресия се диагностицира с 46% по-рядко, от онези, които консумират домати по-рядко от един път на седмица. И така, вероятността да развиете депресия ще намалее значително, ако ядете по няколко пъти седмично домати.

домати

Прекрасните домати съдържат уникалното вещество ликопен, което помага в борбата срещу депресията и рака

В доматите се съдържат много антиоксиданти, т.е. ликопен, който намалява риска от рак на простатата и сърдечните пристъпи. Именно това вещество е природният аналог на антидепресантите. Причината е, че той влияе положително както на физиката, така и на психиката, като намалява уврежданията на мозъчните клетки.

“Демир

За отслабване пък може да си направите за два-три дни доматена диета, в която да ядете само от този зеленчук. Този хранителен режим ще ви помогне да стопите излишни 3-4 килограма и ще зареди тялото ви със здраве и енергия. Освен за физиката, доматите и диета с домати ще се погрижи и за психиката ви. Този зеленчук е считан за лечебен при състояния на депресия, а наскоро учените откриха, че той дори притежават и антиракови свойства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *