Направете си сами домашен мехлем за рани

Срещу всякакви наранявания, охлузвания, травми, хемороиди и кожни възпаления си направете сами много ефикасен мехлем за рани

Все по-модерно става да си правим сами козметика и мазила вкъщи, използвайки естествени и полезни компоненти, с които ще подсилим своето здраве и външен вид. Тук ви предлагаме да си направите домашен мехлем за рани в различни разновидности, с които ще може да лекувате всякакви травми, рани, охлузвания и дори за заличавате белези, стрии и други кожни несъвършенства.

мехлем за рани

Срещу всякакви наранявания, охлузвания, травми, хемороиди и кожни възпаления си направете сами много ефикасен мехлем за рани

Билките, които може да използвате са няколко – те действат антисептично и са прекрасни лечители на всякакви възпаления и рани. Става въпрос за невен, лайка, смрадлика, жълт кантарион, живовляк – все прекрасни и лечебни растения. Разбира се, вие може да си вземете подобни мехлеми и от аптеката, но правейки си сами у дома, сте сигурни какво слагате вътре и не се притеснявате от това, че наред с полезните неща, кожата ни ще попият и химически добавки.
Един такъв много ефикасен домашен мехлем за рани е този с три вида билки – жълт кантарион, невен и живовляк. Той лекува изгаряния и сериозни рани и се прави много лесно. Взимат се по 2 лъжици от всяка билка и се сипват в стъклен буркан, а в него се налива зехтин който трябва да покрие билките. Затваря се плътно и се оставя на слънце 40 дена. След този период тази смес се поставя в хладилника и се превръща в перфектен мехлем за рани.
Друг много приятен и ефикасен мехлем против рани е този с лайка. Той помага за възпаления по кожата, хемороиди, ухапвания от насекоми, охлузвания. Взимат се три шепи цвят от лайка и се пускат в 200 грама разтопена свинска мас. Запържва се леко и се отстранява от огъня, след което се оставя за 12 часа лайката да отпусне полезните си съставки. После се затопля лека, прецежда се и се пресипва в стъклен буркан, който се съхранява в хладилник. Същата тази рецепта може да си направите и с невен.
Друг много полезен мехлем за рани, напукани пети или изгаряния, можете да си приготвите със зехтин и пчелен восък. Пчелният восък се затопля и към него постепенно се прибавя зехтина. Бърка се добре и се поставя в удобни съдове, които се съхраняват на хладно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *