Пийте чай от дренки при разстройство, анемия и подагра

Чаят от дренки е полезен при желязодефицитна анемия и кървене на венците

Дрянът, който ражда така полезните дренки, е храст или дърво, което вирее у нас и е многогодишна култура. Клоните му са здрави и жилави, заради което той олицетворява живота и здравето. Не случайно дрянът присъства в много български традиции, обичаи, вярвания и умотворения. Българската сурвакница, с която сурвакаме с пожелание за здраве и плодородие е от клонка дрян. В коледната баница заедно с късметите е скрито и напъпило дряново клонче.

дренки

Чаят от дренки е полезен при желязодефицитна анемия и кървене на венците

Дрянът дава дренки чак до края на октомври. Плодовете на дряна са червени на цвят и със сладко-кисел стипчив вкус. Те се берат узрели и след това се оставят да омекнат. Полезните дренките са богати на витамин С, пектин, дъбилни вещества, минерални соли и органични киселини, които се усвояват бързо от организма. При изсушаване на дренките количеството на витамин С намалява.

Чаят от дренки има обезболяващо, антибактериално, общоукрепващо действие. Той понижава високата температура, помага при подагра, нарушена обмяна на веществата, кожни заболявания. Чаят от дренки е полезен при желязодефицитна анемия и кървене на венците. Всепризнато е въздействието на чаят от дренки при стомашно-чревни разстройства, тъй като има силно затягащо действие.

дренки

Чаят от дренки е полезен при желязодефицитна анемия и кървене на венците

Той се приготвя като 2-3 супени лъжици от плодовете се накиснат за около час в 300-400 милилитра топла вода, а после се възварява на тих огън. Пие се на приятна температура по 1 до 3 чаши дневно. Желателно е чаят от дренки да не се подслажда, въпреки възкиселия вкус. За по-добър ефект се може да се изядат и плодовете.

От дренки може да се направи сладко, сироп, сок, вино и др. Прилагат се и като кръвоспиращо средство, понижават температурата, а помагат и при проблеми с венците. Полезните дренки действат отлично и при чернодробни, бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Справят се отлично и с анемията.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *