Вкусните дренки помагат при анемия, простуда и други проблеми

Един прекрасен плод полезен за нашето здраве и срещащи се в диво състояние са червеникавите дренки

Дрянът расте в диво състояние до надморска височина от 1500 метра. Плодовете му се червени и са узряват добре през месеците от август до октомври. Те са леко кисели на вкус, но в напълно узряло състояние са много вкусни. Вкусните червени дренки са полезни със своето съдържание на желязо, калий, витамин С, пектини, органични киселини, дъбилни вещества, танини и други.

Вкусните дренки помагат при анемия, простуда, стомашно-чревни проблеми, туберкулоза и други болестни състояния

Вкусните дренки помагат при анемия, простуда, стомашно-чревни проблеми, туберкулоза и други болестни състояния

Растението (Cornus mas) се среща като дърво или храст, който стига до 7 метра височина. За него се сещаме рядко и не го дооценяваме. Дренките са полезни против анемия със своето съдържание на желязо и витамин С, при чернодробни, бъбречни, сърдечносъдови заболявания, действа запичащо и при диария е едно от най-добрите средства, повишава апетит. Народната медицина ги използва при стомашно-чревни проблеми (гастрити, колити), като имуностимулант, при простуда и грип, даже и при туберкулоза е полезен със съдържанието на витамин С и другите хранителни вещества в него. Овен това дренките обогатяват храната с калий, чаят от дрян пък помага за венците при кървене като се прави жабурене. По-полезни са, ако се употребява сок от дренки, който запазва полезните си вещества в сурово състояние – витамин С, органични киселини, ензими и други. Дрянът може да успокоява стомаха и да понижава температурата, действа противомикробно и като диуретик, помага при болки в кръста, отпадналост, кожни екземи, възпаление на пикочните пътища и други.

Дрянът притежава и противомикробни свойства, с което намира също приложение под формата на билков чай за определени нужди, той действа и тонизиращо.

Благодарение на високото съдържание на витамини дренките имат положително влияние за алкално-киселинното равновесие в организма.

За други полезни растения и билки за кръвоносните съдове четете – ТУК, а за отслабване в областта на корема – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *