Какво предизвиква едем на Квинке?

Опасният едем на Квинке може да е заплаха за живота ви

Болестното състояние едем на Квинке представлява оток, който протича по кожата, лигавиците, подкожната тъкан и бързо преминава. Той е опасен за живота, защото ако се случи на гърлото може да предизвика задушаване и вследствие смърт. Бързо протичащият оток е по-опасен, той може да се появи в резултат на алергени – храна, лекарства, фактори от околната среда, които са повлияли, ухапване от насекоми и други. Отокът се получава като реакция на организма срещу алергена, при което се отделя хистамин в голямо количество и той предизвиква отокът.

Опасният едем на Квинке може да е заплаха за живота ви

Опасният едем на Квинке може да е заплаха за живота ви

Отокът едем на Квинке може да се дължи и на други фактори като съществуващи паразити, вирусни заболявания, глисти от хепатит, заболявания на вътрешните органи, ендокринната система, често възникващи проблеми с щитовидната жлеза.

Опасният едем на Квинке се проявява като оток на шията, устните, веждите. Той може да предизвика дрезгавост на гласа и затруднено дишане. При появата му трябва да се търси лекарска помощ, защото често е придружен със задушаване. Освен това може да е начало на по-тежка алергична реакция, която се нарича анафилактичен шок.

При по-леките прояви отича кожата, нейните подкожни тъкани и лигавицата. Възможно е да се получи обрив по лицето, по половите органи и по крайниците. Той може да се появи и по други части на тялото. В по-редки случаи се получава оток по обвивките на мозъка, синовиалната обвивка на кръвоносните съдове, лигавицата на пикочния мехур и матката.

При едем на Квинке трябва да се извика веднага бърза помощ, да се отворят прозорците и да се даде възможност за достъп на въздух и да се успокои болния. Да не се приема причинителя на алергията, ако е лекарство, храна или друго нещо. Освободете болния от стягащи го дрехи като вратовръзки, ризи, колани и други. Върху засегнатото място се слага хладен компрес и съдосвиващи капки в ноздрите.

Лекарите дават на болните антихистаминови лекарства, а ако е засегнато дишането се дават  глюкокортикоидни хормони. На болни преживели едем на Квинке се предписва диета без мляко, яйца, изделия от пшеница, орехи, домати, риба, цитрусови плодове и шоколад, също и алергена, ако е храна.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Какво предизвиква едем на Квинке?

  1. Здравейте
    Имам отток в гърлото от около 1 г. Задълбочава се когато вдигам тежко или най често без видима причина. Имам хипотиреоидизъм. Гласът ми спада често. Вечер се задушавам.
    Моля помогнете ако можете!!!

  2. Може да пробвате с Apis 30 CH хомеопатичен продукт , вземете го от аптеката ,но трябва да се направи в течна форма за да има правилно действие. Приготвя се като вземете стъклено шише с капкомер и в него сложите 3 ганулки , 2/3 от шишето напълните с дестилирана вода , а останалото със спирт 95 градуса . Това ви е лекарството взима се по 5- 10 капки в около 20 мл. Вода като всеки път преди да се ползва се разтръсква шишето енергично. Може да се взима и Първоначално и на 30 Мин., Но ако още от първата доза има подобрение да е на 1 ч и 30 Мин. първия ден после на 3 ч и така намалял приемите . Може и профилактично 3 дни по един прием и после вижте как се чувствате, ако има подобрение не вземайте лекарството докато трае подобрението. Успех , дано съм помогнала.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *