Какво предизвиква едем на Квинке?

Опасният едем на Квинке може да е заплаха за живота ви

Болестното състояние едем на Квинке представлява оток, който протича по кожата, лигавиците, подкожната тъкан и бързо преминава. Той е опасен за живота, защото ако се случи на гърлото може да предизвика задушаване и вследствие смърт. Бързо протичащият оток е по-опасен, той може да се появи в резултат на алергени – храна, лекарства, фактори от околната среда, които са повлияли, ухапване от насекоми и други. Отокът се получава като реакция на организма срещу алергена, при което се отделя хистамин в голямо количество и той предизвиква отокът.

Опасният едем на Квинке може да е заплаха за живота ви

Опасният едем на Квинке може да е заплаха за живота ви

Отокът едем на Квинке може да се дължи и на други фактори като съществуващи паразити, вирусни заболявания, глисти от хепатит, заболявания на вътрешните органи, ендокринната система, често възникващи проблеми с щитовидната жлеза.

Опасният едем на Квинке се проявява като оток на шията, устните, веждите. Той може да предизвика дрезгавост на гласа и затруднено дишане. При появата му трябва да се търси лекарска помощ, защото често е придружен със задушаване. Освен това може да е начало на по-тежка алергична реакция, която се нарича анафилактичен шок.

При по-леките прояви отича кожата, нейните подкожни тъкани и лигавицата. Възможно е да се получи обрив по лицето, по половите органи и по крайниците. Той може да се появи и по други части на тялото. В по-редки случаи се получава оток по обвивките на мозъка, синовиалната обвивка на кръвоносните съдове, лигавицата на пикочния мехур и матката.

При едем на Квинке трябва да се извика веднага бърза помощ, да се отворят прозорците и да се даде възможност за достъп на въздух и да се успокои болния. Да не се приема причинителя на алергията, ако е лекарство, храна или друго нещо. Освободете болния от стягащи го дрехи като вратовръзки, ризи, колани и други. Върху засегнатото място се слага хладен компрес и съдосвиващи капки в ноздрите.

Лекарите дават на болните антихистаминови лекарства, а ако е засегнато дишането се дават  глюкокортикоидни хормони. На болни преживели едем на Квинке се предписва диета без мляко, яйца, изделия от пшеница, орехи, домати, риба, цитрусови плодове и шоколад, също и алергена, ако е храна.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Какво предизвиква едем на Квинке?

  1. Здравейте
    Имам отток в гърлото от около 1 г. Задълбочава се когато вдигам тежко или най често без видима причина. Имам хипотиреоидизъм. Гласът ми спада често. Вечер се задушавам.
    Моля помогнете ако можете!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *