Един по-сложен проблем – киста на зъб

Появилата се киста на зъб е един по-сериозен проблем за устната кухина

Кистите по принцип са появяват повече всред мъжете и сред хората на средна възраст. Те са много видове и затова не можем да кажем, че протичат по един и същ начин. Предимно причината за възникване на киста на зъб е нелекуван кариес. Той възниква в пулпата и предизвиква постепенно пулпно възпаление, което обхваща с течение на времето цялата пулпа.

Вижте и: Как се осъществява избелване на зъби у дома по лесния и по трудния начин!

Появилата се киста на зъб е един по-сериозен проблем за устната кухина

Появилата се киста на зъб е един по-сериозен проблем за устната кухина

Най-често се получават периаликалните кисти, които се развиват около върховете на корените на зъби с извадени нерви – неживи зъби. Там се образува една структура от съединителна тъкан свързваща корена на зъба с другите кости на челюстта, кръвоносни и лимфни съдове, и нерви, всички това около костите до корена се нарича периодонциум. Тази тъкан започва да се противопоставя на прииждащите патологични продукти и така се стига до хронично възпаление в тази кост и в околните. То протича без някакви симптоми и затова се открива късно.

По този начин се развива гранулома около корена на зъба. Тя представлява добре кравоснабдена тъкан, изпълнена с имунни клетки, които я защитават. Ако се открие в този период може да се предприеме лечение и да бъде спасен зъба, а гранулома изчистен, но при положение, че не се извърши адекватното лечение то тя може да премине в киста.

Кистата представлява кухина в костта със стени от влакнеста съединителна тъкан. Тя има многослоен епител и е пълна с течност и остатъци от клетки.

Преди да отстрани кистата зъбния хирург трябва да разбере за какъв вид киста става въпрос и как влияе тя на съседните зъби. Заедно с кистата трябва да се отстрани и възпалението като се проведе терапия с подходящи антибиотици. С това ще се намали рискът от появата на нови кисти и ще прецени дали е нужна операция или вадене на зъба.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Най-доброто средство си остава профилактиката на зъбите.

При дребни възпаления на венците може да помогне терапия с прополис като се слага парче от него на венеца или в самата основа на зъба. Може да стои цяла нощ или както прецените, но ако след няколко часа или на следващия ден отново се подуе не отлагайте посещението при зъболекар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *