Екзема – лечение, народна медицина, билки и диета

Причини за появата на екзема, симптоми, видове, рецепти билки от народната медицина и диета за нейното лечение, лекарства

Съдържание на статията: 

Екзема. По краката. По ръцете. На главата. Екзема по лицето. Екзема по тялото. Екзема в ухото. Алергична контактна екзема. Ендогенна екзема. Дерматит и екзема. Гъбична екзема. Дисхидротична екзема. Екзема от котки. Суха екзема по ръцете. Варикозна екзема. Мокра екзема. Снимки на екзема. Лечение. Лечение на себорейна екзема. Лечение на мокра екзема. Народна медицина за екзема. Диета при екзема. Крем за екзема. Мехлем за екзема.

Екзема.

Заболяването екзема е дерматологично и алергично, засягащо повърхностните кожни слоеве. Тази болест може да се появи на всяка възраст и навсякъде по кожата. За нея е характерно яркото зачервяване на кожата и образуването на множество везикули.

Има много различни кожни заболявания, характеризиращи се с клинични прояви. Едно от най-честите заболявания е екземата. Тя се среща на всяко 6-то дете и на всеки 10-ти възрастен.  Хроничното заболяване при хората се проявява с неприятни симптоми. От тях обаче можете обаче да се отървете. Бързото излекуване е възможно в случаите, когато специалистът прави правилната диагноза и предпише своевременно подходящо лечение. Така че, какво представлява тази болест? Как може човек да се отърве от нея и в бъдеще да избягва изострянето ѝ?

Какво е екзема?

В медицината терминът „екзема“ се използва за описание на възпалителния процес, който се появява върху повърхностните слоеве на кожата. Името на тази болест произхожда от гръцки език. Думата е „eczeo“, която в превод означава „да заври“. Тази стойност отлично характеризира характеристиките на екзема (с болестта на кожата се появяват балони, които бързо се отварят) .

Отговори на въпросите какво е това и какво представлява тази болест, са човечеството познава от древни времена. Терминът „екзема“ започна да се използва от нашите предци около 2 в. пр. Хр. Тази дума обозначава различни кожни заболявания, които се появяват в остра форма. Едва през първата половина на миналия век екземата е изолирана от изследователи в отделна нозологична единица.

Причини за възникване на болестта

“Фигурин

Когато отговаряте на въпроса „Какво е екзема – какво е това?“ Струва си да се отбележи, че това заболяване е полиетологично. Това означава, че то може да възникне по различни причини:

важна роля за възникването и развитието на болестта играят екзогенните фактори (храни, лекарства, гъбични и бактериални агенти, химикали);

при някои пациенти появата на екзема е свързана с ефектите на ендогенните фактори (хронични инфекции).

Много често заболяването се диагностицира в ранна възраст. По принцип това се случва в тези деца, които имат ексудативна диатеза (наследствено предразположение на тялото към алергии към различни стимули). възрастните хора са податливи към развитието на екзема.

Видове и етапи на заболяването

Няма общоприета класификация на заболяването. В медицинската литература са споменати следните основни видове кожни екземи:

 • истинска (ендогенна);
 • себорейна;
 • микробна;
 • детска;
 • професионална.

За всеки вид болест има няколко етапа:

Еритематозеа екзема се проявява чрез възпаление под формата на петна. Постепенно те се сливат помежду си.

Пъпчива. По засегнатата кожа има малки нодули, които имат ясни граници и са боядисани в яркочервен цвят.

Везикуларна. Повърхностите на съществуващите нодули са покрити с мехурчета, пълни със серусно съдържание.

Етап на овлажняване. Везикулите по кожата се отварят. От формираните ерозии на точките, течността натрупана по време на възпалителния процес, започва да се освобождава.

Корова. Течността на кожата изсъхва. В резултат се появяват корички с жълтеникав оттенък. Под тях се възстановява горният слой на кожата.

Етап на пилинг (суха екзема). Намиращите се по повърхността на кожата кори и люспи постепенно изчезват.

Как се развива заболяването?

За всеки тип екзема е характерна специфична клинична картина. При истинското разнообразие на заболяването възпалителният процес се появява на лицето и крайниците. Огнищата на поражението нямат ясни граници. Някои пациенти се оплакват от усещане за студ.

Себорейна екзема. Този тип заболяване се появява по правило при хора по време на пубертета. Симптомите, характерни за екземи, се наблюдават в тези области, където има мастни жлези (лезии се появяват върху скалпа, лицето, врата, гърдите и т.н.). Болестта се придружава от тежък сърбеж.

Микробната екзема се среща на места, където има фистули, трофични язви, заразени рани. Възпалението първо започва около вече засегнатите области на кожата. Тъй като болестта прогресира, в процеса се включва здрава кожа. Лезиите са кръгли, големи. Техните граници са ексфолирания епидермис.

Болестта при децата се проявява чрез симптоми на истинска, себорейна и микробна екзема. Най-често заболяването се проявява при кърмачета на една година. Децата спят лошо, постоянно плачат поради сърбежа. Признаци като подпухналост, хиперемия, моккулация и стратификация на костите са ярко изразени.

Професионалната екзема на кожата се появява при служители и работници в контакт с различни химикали. Следи от лезии се появяват на откритите участъци от кожата. Симптомите на заболяването изчезват доста бързо, когато се отстранят ефектите от химикалите.

Диагностика

Диагнозата на заболяването започва с анамнеза. Специалистът разпитва кога пациентът има първите признаци, как се проявява екземата (началния етап), дали пациентът има непоносимост към продуктите, дали преди това са се развили алергични реакции, дали провокиращите фактори могат да повлияят на организма.

След информацията от анамнезата се определят лабораторни тестове:

 • клиничен анализ на урината;
 • биохимични и клинични кръвни тестове;
 • определяне нивото на общия имуноглобулин Е в серума.

Изброените изследвания са задължителни. Освен това може да се предпише бактериологично изследване на микрофлората на кожата. Понякога резултатите от всички проведени диагностични процедури показват необходимостта от свързване с други специалисти:

 • към гастроентеролога (с цел диагностика и лечение на стомашно-чревни заболявания);
 • терапевт (в присъствието на различни хронични заболявания);
 • алерголог (за алергични изследвания);
 • психоневролог (за диагностика и лечение на заболявания на нервната система).

Симптоми

Симптомите имат остър възпалителен характер, придружен от серозен възпалителен процес. Екземният дерматит може да бъде от следните типове:

 • истински;
 • микробен;
 • дисхидротичен;
 • себореен;
 • тилотичен;
 • гъбичен;
 • професионален.

Основното място на концентрация на екземата са ръцете и лицето. Често може да възникне и на главата. Симптомите  при остър екзематозен дерматит се характеризират с много обриви. След отварянето на везикулите на тяхното място се появяват ерозии на малки точки, излъчващи серозна течност.

Основни признаци характерни за всеки вид екзема:

 • появата по кожата на ограничена област на възпаление, която се характеризира със зачервяване, кожата изглежда удебелена;
 • появата на обрив, който има различен външен вид с различни видове проби;
 • сърбежът на кожата понякога може да бъде толкова силен, че да наруши нормалния ритъм на живота и съня;
 • появяват се мехурчета на обривите, които образуват болезнени пукнатини и рани по кожата;
 • по време на обостряне температурата на тялото може да се повиши и да се появи неразположение;
 • след подтискане на екзацербацията, кожата в засегнатата област става суха, нееластична и се пука.

По краката.

Тя може да се причини от прекалено суха кожа. Друг вид е и така наречената гравитационна екзема – провокира се от разширени вени. Екземата на краката е хронична с нервно-алергична природа, проявява се в обриви, сърбеж, изгаряне на долните крайници и е склонна към чести рецидиви.

Варикозната екзема засяга по-често жените.

Симптомите на екземата на краката ще зависят от това, какъв вид екзема е ударила долните крайници.

Можем да различим общи симптоми на екзема, например:

 • Появата на полиморфен обрив, с вълнообразен характер. На засегнатите места на кожата може да има везикули, възли, еритема, люспи, кори, ерозия. Тези прояви могат да се забележат на долните крайници.
 • Еритемата се изразява в зачервяване на кожата, което се дължи на разширени капиляри. Процесът с екземата на долните крайници се задейства на фона на възпаление, тъй като някои медиатори стимулират разширяването на кръвоносните съдове.
 • Сърбеж. Кожата на краката сърби силно, тъй като се е увеличила активността на Т-лимфоцитите. Тези клетки атакуват чуждите агенти, но и собствения си организъм. По време на процеса се отделят различни биологично активни вещества, предизвикващи сърбеж.
 • Лихенификация на кожата, сухота и пилинг. Симптомът възниква при намаляването на възпалението, когато се образуват корички върху кожата.
 • Нарушение на съня. Често силният сърбеж се увеличава през нощта, и води до факта пациентът да не може да спи пълноценно. Понякога лезите стават причина за нервни разстройства.

По ръцете.

Екземата на ръцете е сериозно възпалително заболяване на дермата от хроничен тип. Често тази болест засяга средните слоеве на кожата. По правило проявите ѝ се изразяват като доста повърхностен обрив. В този случай всички засегнати области на кожата могат да се видят пукнатини и везикули. Везикулите избухват след известно време, което води до образуването на широка повърхност на раната. Такава повърхност може лесно да се зарази, на мястото на серозната течност ще се появи гнойна тайна.

Симптоми

Симптомите на екземата на ръцете варират според вида на заболяването, което е ударило човека.

Симптоми на идиопатична екзема върху ръцете:

 • Раните могат да са под формата на еритема, папули, везикули. Локализират се на открито на тялото, включително на краката и ръцете, най-често са симетрични.
 • Началото на обострянето на заболяването се характеризира с появата на везикули, които впоследствие се сливат.
 • Целият процес на възпаление е придружен от тежък сърбеж, който може да предхожда началото на заболяването. Когато процесът е хроничен, се получава лихенификация на кожата.

Симптоми на атопична екзема върху ръцете:

 • Кожата набъбва и става червена, покрита с малки везикули.
 • Везикулите се разширяват, оставяйки области на влажност зад тях.
 • Тъй като болестта прогресира, кожата се покрива с корички и люспи, става суха, започва да се отлепва.
 • Сърбежът може да преследва пациента както по време на ремисия, така и по време на екзацербация на екземата. Въпреки това, когато процесът преминава в остра фаза, сърбежът става изключително изразен.

Симптоми на професионална екзема върху ръцете:

 • Възпалението се проявява само в онези части от кожата, които влизат в контакт с раздразнителя. Това са ръцете и пръстите, които най-вероятно ще развият професионална екзема.
 • С напредването на болестта екземата се разпространява в други части на тялото.
 • Процесът на възпаление протича според вида на идиопатичната екзема.

Симптоми на микробна екзема:

 • Микробинната екзема се намира около вече съществуващи рани, изгаряния, фистули с гнойно възпаление.
 • Тя засяга в началото само тази част от кожата, където има пустуларно заболяване. Има ексфолиация на роговия слой, започва ексфолиране или се отделя ексудат.
 • След това екзудатът изсъхва и образува корички.
 • Екземата не се лекува, тя започва да повлиява симетрично разположените зони на кожата.
 • По правило сърбежът не пречи на пациента силно.

Симптоми на дисхидрозна екзема:

 • Появява се обрив, който прилича на малки мехурчета, напълнени с течност.
 • Първоначално има обрив по страните на пръстите и след това се разпространява върху дланите.
 • Кожата става подута и червена.
 • След отварянето на везикулите се появяват ерозии върху възпалените области, които изобилно отделят течност. Успоредно с това кожата започва да се отлепва.
 • Болестта е придружена от тежък сърбеж.
 • Често има вторична инфекция, която провокира появата на болка, пукнатини, лифинизация.

На главата.

Екземата на главата в областта на скалпа е възпалително заболяване. Всеки може да получи екзема на всяка възраст. Дори и при децата не се изключва. Липсата на редовно измиване на главата също не е решаващ фактор за образуването на патологията.

За съжаление, причините за екзема по главата често остават неидентифицирани.

Предразполагащите фактори са:

 • намален имунитет;
 • предразположеност;
 • всички хронични заболявания;
 • увеличено освобождаване на мазнини от жлезите на главата;
 • ендокринно разстройство;
 • наследствено предразположение;
 • алергията към препарати за почистване на главата е рядка, но може и да предизвика екзема.

Въпреки факта, че патогенните бактерии и гъбички се намират върху екзематозно променената кожа на скалпа, те не са основната причина за патологията.

Нарушаването на физиологичната бариера на кожата води до факта, че тя не може да осигури адекватна защита и да се превърне във входна врата за гъбични и бактериални инфекции.

Екзема по лицето.

Екземата на лицето е възпаление на кожата, което има хроничен и невроалергичен характер. Болестта е придружена от появата по лицето на полиморфни ерозии, преминаващи през няколко етапа.

Екзема по тялото.

Екземата на тялото е хронично алергично кожно заболяване, което се проявява с различни сърбящи обриви. Характеризира се с периоди на постоянни обостряния и подобрения, които се извършват на фона на поливалентна сенсибилизация на тялото.

Причини и провокиращи фактори

В развитието на екзема участват екзогенни фактори:

 • хранителни продукти;
 • лекарствени препарати;
 • бактериални алергени;
 • химикали.

И също така ендогенни фактори:

 • наследствена предразположеност;
 • огнища на хронична инфекция;
 • хормонален дисбаланс;
 • болести на храносмилателния тракт;
 • функционални нарушения на централната и автономната нервна система.

Под въздействието на такива причини възпалителният процес започва да се развива в кожата, което се съпровожда от появата на везикули, червени периатични петна, ерозии и други разнообразни промени в кожата, които придават на пациента неприятни усещания и недоволство от външния вид.

Периодите на обостряне на това хронично заболяване са свързани с психоемоционален стрес, неточности в диетата, контакт с химически алергени и други фактори. След това периодът на клинично обостряне се заменя с период на клинично подобрение, но след известно време процесът се повтаря и може да бъде усложнен от добавянето на вторична инфекция или херпес.

Екзема в ухото.

Предполага се, че се случва на хора с алергия, на които кожата на ушите е уязвима към влиянието на външни дразнители – алергени. Това са контактни алергени. При внимателно разглеждане на оплакванията се разбира, че те се появяват след смяна на козметиката, след плуване в басейн или след работа в запрашена среда.

Алергична контактна екзема.

Всеки ден тялото влиза в контакт с хиляди вещества и само някои от тях причиняват имунната система да реагира. Алергичната екзема е защитен кожен отговор срещу навлизането на враждебни частици. Регулирането може да бъде нарушено на нивото на бариерната функция на епидермиса и след това тялото реагира на алергена чрез появата на обрив. Симптомите на болестта се появяват няколко часа след излагане на патогенното вещество.

Ендогенна екзема.

Обикновено заболяването се появява главно поради генетични причини.

Тялото произвежда малко антитела и става изключително податливо на алергени във въздуха: животински косми, цъфтящи растения, домашен прах. В семействата на хората с ендогенна екзема, се срещат такива заболявания като: екзема, астма, сенна хрема, която може да се нарече една дума – атопия.

Има по-често заболяване в ранна възраст, а на 5-годишна възраст състоянието се подобрява, понякога симптомите на заболяването могат да бъдат тревожни в зряла възраст, но в лека форма. Болестта се проявява по главата и лицето.

Основните симптоми са: силен сърбеж, зачервяване, сухота, пилинг, удебеляване на кожата и образуване на водни мехурчета.

Важна част от лечението е борбата срещу инфекци – стафилококи и стрептококи. Пациентите не трябва да използват сапун, желателно е да се къпят 1-2 пъти на ден, като използват лосион с антисептичен ефект. Препоръчва се да се използва овлажняваща и омекотяваща емулсия 3-4 пъти на ден. За да се успокои сърбежа, трябва да се потърсят антиалергични лекарства. При тежки форми се използват стероидни и противовъзпалителни кремове и мехлеми.

Дерматит и екзема.

Атопичният дерматит се нарича още детска екзема и ендогенна екзема, се появява често при бебета между 2 – 6 месеца като сърбящ обрив, който започва от лицето и отива зад ухото към врата, тялото и крайниците. Може да се появят малки пъпки с течност, те се пукат и образуват рани. В половината от случаите тя се изчиства след 18 месечна възраст и става по-тежка при по-големи деца над 3 годинки.

От атопичен дерматит най-засегнати са децата в ранна детска възраст. Той е с хронично развитие и показва тенденция за повторение на след първия пристъп и развитието ѝ става на периоди на затихване и обостряне. Върху цялостното здраве на човека болестта не оказва сериозно въздействие.

Гъбична екзема.

Източникът на гъбичната екзема е алергична реакция към гъбични инфекции, например – кандидоза (млечница), трихофития и други гъбични инфекции. Процесът на заболяването е характерен и за истинската екзема:

 • обриви;
 • мехурчета;
 • мокри серозни кладенци;
 • сухи кори.

Единствените възпалителни огнища са ясно очертани, а от своя страна разнообразието от гъбички изисква по-задълбочено изследване на болестта и избора на нейното лечение.

Дисхидротична екзема.

Дисхидротичната екзема се фокусира върху дланите, ходилата. За нея е характерно образуването на везикули, които в крайна сметка се отварят, изсъхват и водят до образуването на гнойни кори. С течение на времето дисхидротичната екзема може да засегне ръцете и краката. Често дисхидротичната екзема се изразява под формата на трофични промени в нокътната плоча.

Екзема от котки.

Заразните болести по животните могат да се предадат и на хората. Котките също боледуват от екзема и я пренасят чрез патогенни гъбички: дерматофити, плесени и дрожди.

Не всеки човек докоснал се до котка носител на микроспория се заразява. Хората с по-слаба имунна защита не са застраховани, независимо дали поради болест или защото са на възраст. Най-податливи са възрастните и децата. За децата рискът е в това, че обичат да си играят с домашни животни и често с котките на улицата.

Суха екзема по ръцете.

Сухата екзема е екзематозен дерматит, който се характеризира с прекомерна сухота на кожата и появата на пукнатини в нея. За това болестта се характеризира с бавно развитие, което може да доведе до хронична екзема с ясно изразена сезонност. Сухата екзема прогресира през зимата поради сухия въздух.

Болестта засяга както жените, така и мъжете. В повечето случаи, сухата екзема се диагностицира при хора с атопичен дерматит. Тя може да се ​​развие на всяка част на тялото, но най-вече засяга кожата на крайниците, особено на ръцете.

Сухата екзема има симптоми, подобни на прояви на екзематозен дерматит в острата фаза:

 • прекомерна сухота на кожата;
 • възпаление на кожата;
 • зачервяване на кожата;
 • мехурчета с течност.

Варикозна екзема.

Варикозна екзема – заболяване на кожата, което се формира поради варикозни вени, наднормено тегло или наранявания от различен характер. То е продължително или вълнообразно, най-често се среща при жени, които са преминали 30-годишната марка и още повече над 50 години.

В допълнение към външните прояви, варикозната екзема може да бъде разпозната от сърбеж, силно подуване, абразия, венозна недостатъчност и продължително останали драскотини. Групата с повишен риск от това заболяване включва жени с прекомерно телесно тегло, усложнения от разширени вени, сърдечносъдова недостатъчност, многократно раждане и често страдащи от инфекциозни заболявания.

Много жени по някаква причина са сигурни, че няма нищо опасно от варикозната екзема. Всъщност такава кожна лезия с преждевременно лечение може да се превърне в застоен дерматит. Той е хронично заболяване, от което човек не може да се отърве.

Единственото нещо, което ще донесе най-малко известно облекчение, е хирургическа интервенция, която има много противопоказания и странични ефекти. Варикозната екзема се проявява поради факта, че запушените кръвоносни съдове вече не пропуска нормално количество кръв от долните крайници.

Мокра екзема.

Мократа екзема е дерматологично заболяване, всички симптоми на които се фокусират върху ръцете и краката. Има случаи, когато болестта засяга големи части от тялото. При самостоятелно лечение на болестта, след известно време мократа екзема отново напомня за себе си, но само в големи размери. Като правило това е хронична екзема, за която са характерни етапите на ремисия и обостряне.

Тази екзема се диагностицира при деца и възрастни. Първоначално тя има остра фаза на проява с различни пристъпи в бъдеще. След известно време тя става хронична екзема с периодични обостряния.

Следните типове екземи могат да имат мокра екзема:

 • себорейна екзема;
 • микробна екзема;
 • истинска;
 • професионална;
 • дисхидротична.

Снимки на екзема.

Лечение.

Как се лекува екзема?

Общото лечение се избира от лекаря поотделно за всеки конкретен случай, като се вземат предвид ендогенните и екзогенните фактори, които са причинили развитието на заболяването:

 • Предписват се антихистамини (Дипразин, Супрастин, Диазолин, Тавегил, Кларитин и други). Те помагат да се елиминират алергичните прояви.
 • При едемния синдром експертите препоръчват употребата на диуретици (например „фуроземид“).
 • За да се осигури регулаторен ефект върху имунната система, се предписват Dyuziphon, Metiluracil, Timolin, Pyrogenal и други.
 • При микробната екзема са показани антибиотици ( Азитромицин, Ампицилин, Гентамицин, Цефазолин, Линкомицин и други).
 • При децата, които имат това заболяване, често специалистите откриват дисбактериоза, ферментапатия на стомашно-чревния тракт. Във връзка с този малък пациент лекарите назначават Бифидумбактерин, Лактобактерин, Бактисубтил, Бификол.

Лечението на екзема може да бъде външно. Предписва се в зависимост от естеството на възпалителния процес, етапа на екзема. При остри състояния се препоръчва употребата на глюкокортикостероидни лекарства: много силни, силни и средно силни. Когато тежестта на възпалението намалява, се използват слаби и средно силни лекарства (например аерозоли като Триамцинолон, Оксициклизол).

Мазилата започват да се използват, когато острите ефекти утихнат. Препоръчват се средства, съдържащи ихтиол, сяра, брезов катран, нафталаново масло. Лекарят може да препоръча анилинови багрила (диамантен зелен алкохолен разтвор, метиленово синьо – 1-3% воден или алкохолен разтвор). Те имат дезинфекционни свойства, насърчават по-бързо образуването и отхвърлянето на коричките.

Лечение на себорейна екзема.

Себорейната екзема изисква продължително и старателно лечение, включващо не само отстраняване на симптомите, но и лечение на основното заболяване. По този начин се изисква паралелно лечение за гастроентеролог или ендокринолог, ако причината за нея е заболяване на органите на стомашно-чревния тракт или на ендокринната система. Освен това трябва да вземат вътрешно антибиотици и антимикотици.

Пациентите със себорейна екзема трябва да изхвърлят обикновените козметични шампоани, както и от душ гелове, сапуни, главно поради кожни дразнещи парфюмни съставки и повърхностноактивни вещества. Средствата за хигиена е за предпочитане да се заменят с гелове, специално разработени за чувствителна и раздразнена кожа, например гел Losterin. Той нежно почиства увредената кожа, дезинфекцира повърхността й и има антимикотично и антибактериално действие. Друго предимство на гела Losterin е омекотяването и подхранването на кожата, дължащо се на съдържанието на растителни масла.

След като е изтекъл острият период, са необходими средства за премахване на кората, възстановяване на епидермиса и намаляване на сърбежа. Коричките в никакъв случай не трябва да се премахват „сухи“, в противен случай се образуват рани и лечението няма да има смисъл. Ако те са готова да се отделят, може лесно да бъдат отстранени с маслинено масло или масло от морски зърнастец, навлажнени с памучен тампон. След това на откритата деликатна повърхност се прилага крем, който подпомага клетъчната регенерация, укрепва колагеновите влакна, нормализира метаболизма в епидермиса. Тези кремове могат да съдържат катран, цинк, дехидратиран нафталан, пантенол, ретинол, сяра, салицилова киселина и урея.

Лечение на мокра екзема.

Лекарства

Терапевтичните мерки при лечението на екзема върху ръцете и краката включват използването на местни и системни лекарства. Поради неврологичния компонент на болестта терапията не може да се постигне без седативи, сред които преобладаващо използваните продукти лекарства на базата на растителни суровини (мелиса, валериан, пасифлора). Също така е разрешено да се използват транквиланти през деня под наблюдението на специалист. Основното значение за коригирането на неврологичните нарушения е нормализирането на съня и почивката.

Сред системните лекарства, в допълнение към успокоителните средства, се използват антихистамини, които могат да отстранят отрицателните прояви на екземата, причинени от алергична реакция – сърбеж, подуване и обриви.

Терапевтичните мерки са насочени към десенсибилизация на организма, включително използването на ентеросорбенти, които абсорбират токсини и стимулират елиминирането им. Предлага се също инжектиране на натриев тиосулфат, хлорид и калциев глюконат и магнезиев сулфат.

Освен това, пациентите в периода на обостряне на мократа екзема трябва да ядат само неутрални храни, които не предизвикват алергични реакции. От менюто се отстраняват портокали, лимони и други цитрусови плодове, шоколад, червени плодове, мед и други потенциални алергени.

Локално лечение на мокра екзема

В етапа на намокрянето на екземата, за ефективна мярка за лечение се считат лосионите със стимулиращи агенти. И така върху засегнатите области на кожата правят компреси, импрегнирани с разтвор на резорцин, сребърен нитрат. При лечението на мокра екзема се използва брезов катран, ихтиолова маз и нафталан.

Хормоналните външни агенти позволяват да се постигнат добри резултати за кратко време, значително облекчаващо състоянието на пациента. Те обаче могат да се използват само под наблюдението на лекар за кратки курсове, в противен случай вероятността от усложнения от страна на имунната система е висока.

В острия стадий на екземата се препоръчват компреси с марля, навлажнени със слаб разтвор на калиев перманганат или вода със сребро, които да се нанасят върху засегнатите участъци на кожата. При обостряне на мократа екзема не се препоръчва използването на билкови аромати, краставици и други народни средства като лосиони, така че да няма дразнене на кожата.

Народна медицина за екзема.

В случай на възпаление на горните крайници, което е възникнало поради отрицателния ефект на детергентите, е необходимо да се приготви разтвор (в 1 литър студена вода добавете 1 ч.л. сода). Поставете ръцете си в него за 15-20 минути, след което ги натопете в затоплено слънчогледово олио или зехтин. След процедурата не се препоръчва измиване и избърсване на кожата. Можете да го направите след половин час.

Вземете пресни зелеви листа. Сварете ги в мляко и разбъркайте с трици. От подготвената смес направете лапи и ги наложете 1 или 2 пъти на ден. Положителният ефект се забелязва при етапа на мокра екзема.

Пригответе прясно зеле. Смесете го с яйчен белтък. Разбъркайте подготвената смес и го наложете с превръзки 1 или 2 пъти на ден.

Вземете вътрешно при екзема за закуска и вечеря по супена лъжица царевично олио за 1 месец. Изпийте я с 1 чаша топла вода с 1 чаена лъжичка ябълков оцет и добавете мед на вкус. Това средство не само помага да се отървете от екзема, но и омекотява кожата, като й придава еластичност.

Картофи. Смелете ги и ги сложете в марля и нанесете върху засегнатата област. В допълнение към прилагането на лосиони у дома, трябва да включите този продукт във вашата диета.

Боровото масло е отлично средство за предотвратяване на екзема, ускорява излекуването на пукнатини и елиминира вече съществуващите обриви, сухота, лющене и сърбеж. За подготовката му е необходимо предварително да се подготвят борови игли – те трябва да бъдат събрани през март. Половин трилитров буркан се пълни с тях, покриват се със слънчогледово олио, пълнейки съда докрай. Престоява на тъмно и хладно място за най-малко две до три седмици, съхраненото иглолистно масло може да се ползва една година. Боровите иглички предварително могат да бъдат нарязани на парчета, което улеснява прехвърлянето на полезните компоненти в маслото.

Лечение на екзема с билки.

За екзема на ръцете народните лечители съветват да се подготви специална отвара. Необходимо е да се вземат клонки от бреза, покрити с листа. Поставете ги в съд и варете до завиране. Пуснете ръцете си в не твърде горещата отвара с клонките. Дръжте ги в течността за половин час. През деня все още можете да правите 1 или 2 процедури.

За децата, страдащи от мокра екзема, може да се приготви лекарство от орехи. За да направите това, вземете ядките от 3 ореха. Поставете ги във фурната и не ги изваждайте, докато не получат тъмно кафяв оттенък. След опичането им и охлаждането им, добавяне по чаена лъжичка рибено масло. С готовата смес може да се намазва кожата два пъти на ден.

Вземете 2 части от кора на зърнастец и 1 част от корен на цикория, корен на глухарче, листа от водна детелина и плодове от копър. Вземете супена лъжица от сместа и я сипете в чаша вода, загрейте 30 минути на водна баня. Вземете като народно средство за екзема по 2-3 чаши отвара на ден.

За лечение на екзема, можете да подготвите специален мехлем. Той се прави въз основа на корен от копитник, сушени билки спрей, цветове от лайка и листа от репей. Етапите на приготвяне на средството за лечение на екзема са следните:

 • изброените съставки (всяка от които са взети по 20 г) се потапят в съд с 4 чаши вода и се поставят на котлона;
 • течността се вари 25 минути;
 • след това се добавят 1 супена лъжица масло, 1 чаша силна отвара от сено, но не сваляйте от огъня (можете да го поставите на водна баня);
 • готовата отвара се филтрира и смесва с равно количество глицерин.

Диета при екзема.

При екзема лекарят винаги избира подходящата диета, защото е неразделна част от успешното лечение и дългосрочната ремисия. Диетата трябва да се промени напълно, а по време на обострянето храната се подлага на още по-тежка корекция.

Препоръки:

По време на рецидив от диетата е необходимо да се изключат: пушени, пикантни и солени храни, сладкиши, млечни продукти, полуготови продукти, яйца, алкохол, цитрусови плодове, свинско, консервирана храна.

В периода на екзацербация диетата трябва да съдържа: растителна храна, т.е. зеленчуци, плодове, постни зърнени храни, напитки от кисело мляко и храни.

По време на спокойствието трябва да се използват: морски зърнастец, боровинки, френско грозде, къпини, цариградско грозде, тиквички, ядки, тиква и дини.

Какво не може да се яде при екзема?

Не забравяйте да изключите от храната тази, която се отнася до алергените и е в състояние да предизвика пробив на болестта. Те включват:

 • тлъсто месо;
 • кафе;
 • пикантна храна;
 • домати;
 • чесън;
 • сладкиши;
 • ядки;
 • печене;
 • пушени продукти;
 • цитрусови плодове;
 • пълномаслено мляко;
 • всяка пържена храна;
 • ягоди;
 • нар;
 • пъпеш;
 • пшеница;
 • цвекло;
 • мед.

Желателно е пациентите да се хранят с хипоалергенни храни, но диетата може да бъде допълнена и с продуктите, които имат умерена алергенност.

Таблица на продуктите за алергенност
Висока Средна Ниска
Яйчен белтък Свинско месо Агне
Мляко Зайче месо Конско месо
Риба Пуйка Ряпа
Ягоди Кайсия Тиквички
Горски ягоди Праскова Патитпан скуош
Мед Червена боровинка Цариградско грозде
Черен касис Царевица Слива
Нар, грозде Ориз Сушени сливи
Ананас, пъпеш Елда Банани
Шоколад, кафе Картофи Ябълки
Цвекло Грах Диня
Горчица Зеле броколи Зелена салата
Соя, пшеница Пипер зелен Тиква

Крем за екзема.

Когато намалее влагата, а също и при хронична форма се прилагат мазила, кремове и лосиони в състава им с кортикостероидни формони, например Целестодерм (маз и крем), Елоком (маз, крем и лосион), кремове с хидрокортизон и преднизолон и други. Те се мажат  1 1/2 – 2 месеца.

В последните 2-3 седм. за предотвратяване на гноен процес се препоръчва преминаването към хормонални препарати с противомикробни компоненти като Тридерм (клотримазол, бетаметазон и гентамицин), Дипросалик (салицилова к-на с бетаметазон) и други. Изборът на лекарствена форма – маз, лосион или крем, се прави в зависимост от стадия на възпалението.

При появили се сухи корички и лющене, и при дисхидротични форми на болестта особено ефикасно е прилагането на крем и маз Дипросалик и Елоком.

Дексем (Dexem Repair)

Препаратът е предназначен към възстановяване на кожата, премахване на бактериите и подпомагане на местния имунитет. Освен това той намалява усещането за сърбеж и успокоява възпалението.

С тези действия той е подходящ не само за екзема, но и за други възпаления на кожата, псориазис, алергични обриви.

Кремът е подходящ за сравнително малка площ на петната и за които се намират на шия, лице, ръце. Има и други форми: пяна, емулсия и лосион за скалп, предназначени заопределени зони от тялото.

Цена на крем 60 г, 18.60 лв.

Дефламол е прекрасно кремче, защото:

 • Намалява отока;
 • Има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект;
 • Подобрява регенерацията;
 • Има лечебен ефект срещу белези;
 • Епителотоничен ефект.

Намазва се 1-2 пъти тънко и ако не се получи полза до седмица се сменя.

Флуцинар

Предлага се като крем, гел и унгвент.

Активното вещество е  флуоцинолон ацетонид, който е синтетичен глюкокортикостероиди. Предназначен е за външно прилагане, защото има добро усвояване чрез кожата. Флуцинарът нанесен даже в малка доза (до 2 г) на кожата може да намали производството на адренокортикотропният хормон.

Неговото действие е противовъзпалително, намалява отделянето на течности през стените на кръвоносните съдове като ги свива. Действа и противоалергично като намалява местните реакции на повишена чувствителност.

Крем 15 г., 4.27 лева.

Крем Здраве

Цинковият оксид е съставката в крем „Здраве“, на което се дължи успокояващото му въздействие върху сърбящите екземи. Мазилото, любимо на стотици хиляди българи, е особено подходящи за лезиите, предизвикани от подсичане.

Мехлем за екзема.

Прополис

С пчелния клей има няколко начина за обработка на кожата при екзема. От прополисовата тинктура се прибавят 20 г към 50 грама боров вазелин действа за бързо потискане на лезиите. С мехлема те се обработват всеки ден.

Посоченото количество прополис може да се разреди със 600 мл топла вода и в течността да киснат за около 20 минути областите с лезиите.

Зехтин

Той повишава устойчивостта на кожата към възпаления. Антиоксидантните съставки на зехтина помагат за перфектна хидратация кожата.

С него се приготвя и много полезен мехлем. Комбинирайте го с оловен карбонат и оловен окис – по 50 гр. Всичко това се смесва добре до получаването на гладък мехлем. Мократа екзема се повлиява бързо от него.

Друга комбинация в равни количества на мед със зехтин и жълтък се получава отличен мехлем срещу лезиите.

Свинска мас

С неосолена свинска мас 300 г, може да се приготви мехлем, за всички видове екземи. Те се смесва със 100 грама боров катран. С това мазило се мажат огнищата на екзема 15 вечери поред.

Лек за екзема – мехлем

Съставките, които най-често участват в домашните мехлеми за екзема – боров катран, свинска мас и хума.

Съставките, които най-често участват в домашните мехлеми за екзема – боров катран, свинска мас и хума.

Много полезно средство, което е ефективно за екземи, са домашно приготвените мехлеми. Ето 5 рецепти от най-ефикасните.

Рецепта №1: 100 г катран (примерно боров) се смесват със 100 г краве масло и 50 г медицинска сяра, масло от сибирска ела 100 г и 25 г чесън настърган. С готовия мехлем се мажат на поразените места и се държат на слънце 15 минути или под кварцова лампа 5 минути. Екземата следва да си отиде за 7 дни.

Рецепта №2: пресни цветове от бял равнец се начукват до еднородна маса в дървен хаван и се смесват със загрята свинска мас в равни количества. Приготвя се на малки порции и мехлемът се използва винаги свеж. С него се маже 1 – 2 пъти и екземата преминава за 7 дни.

Рецепта №3: вземете от аптека пречистен боров катран 50 г и неосолена прясна свинска мас. Мехлемът се комбинира с глина (хума) на компрес. С него се мажат лезиите през три часа.

Рецепта №4: изгаря се в съд чиста хартия или лист от тетрадка свит на фуния. Пепелта, от хартията се смесва с несолена прясна свинска мас.

Рецепта № 5: взимат се по 50 г краве масло, рафинирана сяра и оловен карбонат. С този мехлем се маже и върху него се прави превръзка, стои няколко часа, може и през нощта.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *