Екзема – проблем на милиони възрастни мъже (част 2)

Доста често дерматитът е обусловен от естеството на професията

Екземата с форма на монета често се среща при възрастните. Образуват се кръгли сърбящи и лющещи се петна по цялото тяло, които на външен вид приличат на трихофития. Това заболяване не е сериозно, периодично се появява и изчезва.

Екземата мъчи милиони мъже по света

Ето няколко начина за облекчаване на екземата:
• Слагайте бели памучни ръкавици под гумените ръкавици, ако работите с перилни препарати или химикали, които могат да причинят възпаление на кожата.
• Следете ръцете ви винаги да са идеално подсушени след миене — това ще облекчи засегнатата кожа.
• Използвайте неароматен крем за ръце по няколко пъти на ден, който да предпазва и овлажнява кожата ви.
• Добавяйте соя или бадемово масло във ваната си. Някои козметични продукти също съдържат вещества, които намаляват сърбежа и омекотяват кожата.
• Използвайте неароматни кремове за овлажняване на кожата на лицето. По-силен крем може да премахне изсушаването на кожата по цялото тяло.
• Нека дрехите, които са в допир с тялото ви, бъдат
от чист памук. Не използвайте парфюмерийни продукти като лосион след бръснене или дезодорант.
Леката екзема често се повлиява от слаб стероиден крем, какъвто е еднопроцентният хидрокортизонов крем. Той трябва да се използва внимателно при постоянен лекарски контрол. Прекомерната употреба на стероидни кремове води до изтъняване на кожата, образуване на стрий и нарушаване на пигментацията.
При някои хора класическите форми на лечение не дават ефект. Помага им обаче билковата терапия, прилагана от лекари, практикуващи китайската медицина.
Може би най-важното нещо за облекчаване на екземата е да се избягват крайни стресови ситуации, които обикновено засилват страдани

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *