Овладяване на появяващите се екстрасистоли

Много фактори благоприятствуват появата на екстрасистоли

При нормален сърдечен ритъм импулсите се задават от специални клетки на сърцето. Те генерират импулси, които се предават по определени пътища, които са изградени от клетки на миокарда.

При някои обстоятелства други клетки могат да се възбудят и да провокират преждевременно съкращение на мускулите на сърдечните камери или предсърдието и това състояние се нарича екстрасистоли.

Те се появяват в различни възрасти, но повече при напредването на годините, също и при спортисти. Възникват при патология в сърдечния мускул и без нея. Различават се 2 вида екстрасистоли – предсърдни и камерни.

Обикновено предсърдни екстрасистоли не причиняват проблеми. В някои случаи те може да доведат до пристъпи на предсърдно мъждене.
Често се срещат в клиничната практика камерни екстрасистоли, при пациенти без сърдечно заболяване. При отсъствие на болест на сърцето, те обикновено са доброкачествени и прогнозата е добра. Предишни изследвания са установили, че при нормални сърца, не е имало излишък на сърдечно-съдови събития и смъртност при пациенти с камерни екстрасистоли.

При наличието на сериозно сърдечно заболяване, честите камерни екстрасистоли показват повишен риск от внезапна сърдечна смърт, затова е добре да потърсите специалист лекар за консултация.

Рискови фактори за появата на екстрасистоли

  • Може да възникнат при нормални сърца, където разпространението им се увеличава с възрастта.
  • Хипертония.
  • Болест на сърцето, включително остър инфаркт на миокарда, заболяване на сърдечните клапи, кардиомиопатия, вентрикуларна хипертрофия и сърдечна недостатъчност.
  • Електролитни нарушения, включително хипокалиемия, хипомагнезиемия, хиперкалциемия.
  • Лекарства, включително дигоксин, аминофилин, трициклични антидепресанти, кокаин, амфетамини.
  • Злоупотреба с алкохол, цигари и кофеин.
  • Инфекции.
  • Стрес.
  • Хирургия.
  • Базедова болест.
Много фактори благоприятствуват появата на екстрасистоли

Много фактори благоприятствуват появата на екстрасистоли

Овладяването на появяващите се екстрасистоли става с прекратяване на употребата на алкохол и цигари, съдържащите кофеин напитки и шоколад, преминаване на здравословно хранене с повече храни богати на калий и магнезий като фурми, цитрусови плодове, листни салати, житни кълнове и други.

Трябва да се овладява и стресът.

В повечето случаи не се налага лечение, но при наличие на сърдечна болест е належащо да се прави консултация при лекуващия лекар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *