Вълшебната елда помага при диабет и наднормено тегло

Каша от елда, позната и като гречка, помага за облекчаване симптомите на псориазис

Вълшебната елда е една от най-старите зърнени храни на човечеството и от известно време стана модна и у нас.

Преди години единствено в Съветския съюз елдата, по-известна там като гречка, беше масова храна.
Хубаво е да се знае, че полезната елда не е житен продукт. Зърната й само приличат на пшеницата, при това само отдалече. Всъщност, това са семенца с триъгълен профил, които се родеят с лапада и киселеца.

елда

Каша от елда, позната и като гречка, помага и за облекчаване симптомите на псориазис

Чудодейната елда съдържа 16% лесноусвоими белтъчини, включително и незаменимите аминокиселини аргинин и лизин, 30% въглехидрати, 3% мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и още желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.

Продуктът помага при диабет и наднормено тегло, а така също помага и за облекчаване симптомите на псориазис.

При цялата си полезност, тя е и нещо много вкусно. Приготвя се изключително лесно. Сварява се бързо, а може и само да се запарва – но трябва да постои захлупена и покрита с кърпа поне 20-25 минути. Към така приготвените зърна може да се добавя солено или сладко – по желание.

Една от особеностите на растението е, че край него не оцеляват никакви бурени. То не търпи изкуствени торове – вкусът на семената се променя.

Чудодейната елда е полезна за бебета заради високото си съдържание на лесносмилаеми растителни белтъци. Полезна е и за възрастните, защото забавя процесите на стареене – заради високото съдържание на флавоници.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *