Чудодейната елда – за отслабване и срещу псориазис

Ето защо чудодейната елда трябва да присъства всеки ден на трапезата Ви

Популярната елда (Fagopyrum) е растение от семейство Лападови (Polygonaceae) и от род покритосеменни растения. Тя не е зърнена храна, но се използва като такава заедно с други зърнени храни. В Азия се отглежда и употребява за храна от хиляди години. Има различни видове елда, като някои от тях са обикновена, татарска и многогодишна. Тази, която ползваме за храна е обикновена елда – Fagopyrum esculentum.

Чудодейната елда – за отслабване и срещу псориазис

Чудодейната елда – за отслабване и срещу псориазис

Състав на елдата

Обикновената елда е богата на полезни витамини и минерали. Съдържанието на белтъчини в нея е около 14 %, сред които и незаменимите аминокиселини лизин и аргинин, на мазнини – 3 %, на въглехидрати – 30 %, флавоноиди, органични киселини – оксалова, ябълчна и лимонова. Минералите са представени от магнезий, фосфор, калий, калций, цинк, мед, бор, желязо, никел, бор, кобалт, а витамините – А, В1, В2, В3, РР, Р и Е. не съдържа глутен, поради което е подходяща за диети без това вещество.

Ползи за здравето от елда

Не напразно народите наричат растението „зрънце за милиони“ и „царицата” на семената, тъй като е полезна със своето съдържание на хранителни вещества. Подходяща е за спортисти, за хора с наднормено тегло, които имат нужда от отслабване. Белтъчините в елдата се усвояват лесно и затова е подходяща за спортуващи, а флавоноидите в нея помагат срещу процесите на стареене.

Други много важни предимства на популярната в Русия елда с името гречка е за нормализиране на високия холестерол, високото кръвно и да стабилизира нивото на кръвната захар. Тя съдържа и пектин, чрез който отстранява вредните вещества от тялото, подобрява състоянието на черния дроб, благодарение на лецитина и желязото в нея, съпротивителните сили на организма, полезна е при псориазис и глаукома. Подходяща е за студения зимен сезон.

В магазините се продава бланширана кафява елда и сурова със зелен цвят. Двете се различават по вкус. Бланшираната може да се накисне само с гореща вода за няколко часа и е готова за храна, а който иска може и да я свари, става по-бързо и е по-вкусна. Зелената елда става за покълване.

Странични ефекти

Бланширана елда

Бланширана елда

Възможна е появата на алергична реакция при честата употреба на чудодейната елда.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *