Електролитите и техните функции в тялото

Електролитите спомагат за извършване на обменните процеси в организма

Всички жизнени функции в човешкото тяло се поддържат благодарение на електрически сигнали, които се изпращат между различните части на тялото и мозъка. За да може човешкото тяло да работи перфектно, тези електрически сигнали трябва да бъдат предавани между частите и мозъка без никакви загуби. Именно тук се включват електролитите, подобрявайки проводимостта на сигнала. Казано накратко електролитите са смеси, които провеждат електричество, когато са разтворени във вода.

Електролитите са много важни за обменните процеси в организма

Намиращата се в организма вода представлява течна среда, посредством която се извършват обменните процеси в клетките, органите и системите между тях. В тялото на възрастния човек има около 40-45 литра вода, която се явява 60-65% от телесната маса. Тя се дели на интрацелуларна течност и екстрацелуларна течност. Между тях съществува непрекъсната обмяна, при което водата изпълнява и основните си функции.
Най-често срещания електролит в човешкото тяло е солта. Когато сол бъде добавена към допълнителните клетъчни течности, тя кара водата да преминава между междуклетъчните и извънклетъчните райони, което позволява на тялото да се хидратира значително по-добре. По тази причина атлетите, например, приемат сол на таблетки или консумират “спортни напитки” по време на своите тренировки. Въпросните спортни са смес от солена вода или други електролитни разтвори и изкуствени/естествени оцветители, аромати, подсладители и консерванти.
Специално формулираните напитки за спортисти са скъпи, поради което могат да бъдат заместени с напитка приготвена по следния начин – чаша вода, чаша портокалов сок и щипка сол. Тя замества загубите на течности и електролити и доставя нужното количество въглехидрати. Приятният вкус стимулира желанието за поемане на течности.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *