Вижте в кои храни има най-много естествени ензими

Някои храни съдържат повече естествени ензими, които карат тялото ни да функционира по-добре

Полезните ензими представляват молекули, които влизат в състава на енергийните централи на клетката – митохондриите, и стартират различни химични реакции или спомагат по-бързото протичане на химичните реакции. Ензимите са тези, които работят постоянно и ни поддържат живи. В човешкото тяло са открити над 3 000 различни ензима, като милиони от всеки един от тях поддържат и обновяват тялото ни и го предпазват от инфекции. Ензимите лежат в основата на регулирането на съвкупността от химични реакции, която се обозначава с името метаболизъм.

ензими

Някои храни съдържат повече естествени ензими, които карат тялото ни да функционира по-добре

Има ензими като сукраза, лактаза и малтаза, които имат важно значение при човешкото храносмилане. Амилазата разгражда въглехидратите и тя се съдържа в слюнката и в панкреатичните сокове. Протеазата разгражда протеина, което започва в стомаха благодарение на пепсина. Той се активира от киселата среда в стомаха и се деактивира в алкалната среда на червата. Липазата разгражда мазнините, което се осъществява във втората част на тънките черва под въздействието на панкреатичната липаза. Този ензим разгражда мазнините до мастни киселини.

Растителните ензими се извличат от гъби или растения. Те могат да устоят на по-големи разлики в pH и изпълняват много повече функции в храносмилателния тракт на човека. Освен това, растителните ензими се предпочитат от хора, които искат да избегнат продукти с животински произход.

ензими

Някои храни съдържат повече естествени ензими, които карат тялото ни да функционира по-добре

Сред храните, богати на растителни ензими попадат папаята. Тя съдържа ензима папаин, който разгражда мазнини и протеините. И двата вида са силни протеолитични ензими, които помагат да се превърнат протеините в храната в аминокиселини.
Бромелаин е сред известните ензими, който е богат на сяра и разгражда белтъчните молекули. Намира се в ананаса и е най-широко разпространен в стъблото.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Амилазата е от групата ензими, които превръщат въглехидратите в глюкоза. Амилаза се намира главно в зелената част на растенията, като листата на градинското цвекло.
Липазата пък се намила в изобилие в посадъчните семена на много видове растения, включително ленено семе, коноп и соя.

Друг от полезните растителни ензими е протеаза и се среща в смокини, ананаси и различни пъпеши. Целулаза пък се намира в портокалите, прасковите и доматите. Сукраза е от полезните ензими, които се съдържат в захарна тръстика и захарно цвекло. Малтаза пък се среща в много растения и в семената на зърнените култури. Също в картофите и ряпата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *