Естествени антиоксиданти и засилващи имунитета храни

През зимата сме най-застрашени от настинки, тъй като имунната ни система е най-слаба

Зимният период е време, в което настинките и грипа са най- активни и паралелно с това пресните и натурално чисто плодове и зеленчуци са рядкост, а така полезните цитрусови плодове не са за всеки джоб. В такова време човек трябва да увеличи приема на витамини и да внимава много с какво се храни. Тази статия има за цел да ни представи онези храни, които са част от традиционната българска кухня, които са масово достъпни и много полезни през студените месеци от годината.

Естествен антиоксидант номер 1

Чесънът е най- силния антиоксидант, без който не трябва да сядаме на масата за храна. Вярно е, че миризмата му не е от любимите ни аромати, но чесънът е толкова полезен и е враг номер едно на настинките и вирусите. Той е богат на алицин, който помага на организма да се справи по-лесно с вирусите и вредните бактерии.

През зимните месеци българите често слагат на трапезата си кисело зеле. Само една порция от него ще ви осигури дневната норма от витамин С. Освен на аскорбинова киселина, зелето е богато и на витамини от група В (отговорни за работата на нервната система, здравия сън и доброто настроение), витамин РР (необходим за гъстата коса и чиста кожа) и витамин U (основен защитник на стомаха от язва и гастрит).

През зимата студените ръце и крака са често срещани. Ако крайниците ви измръзнат наблегнете на картофите, защото те съдържат много калий, който помага за подобряването на кръвообращението.

Друго много ефикасно средство за предпазване от настинки през зимата това е киселото мляко. Традиционното българско кисело мляко спомага за по-добрата работа на храносмилателната система, чрез него храната и витамините се усвояват по- добре от организма. И не на последно място по важност, киселото мляко засилва имунитета и предпазва хората от инфекции. А прясното мляко помага за укрепване на костната система, като всеки ден по една чаша прясно мляко укрепва организма и набавя необходимото количество калций за деня.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *