Билката естрагон е със забележителни лечебни свойства

Естрагон е една много полезна билка, която се отличава с изненадващи ползи за здравето

Благодарение на съдържащите се в нея витамини и минерали, добре познатата на билкари и лекари билка естрагон, се отличава с наистина много добри и изненадващи ползи за здравето. Тя има много видове, които притежават едно или друго вещество в по-голямо или по-малко количество в тях. Отделните й видове са с много ползи за здравето в отличителна комбинация с изтънченият й вкус и аромат подходящи за кулинарията.

Билката естрагон е с изненадващи ползи за здравето

Билката естрагон е с изненадващи ползи за здравето

Ползата за здравето от невероятната билка естрагон идва от съдържащите се в нея витамини и минерали, от които се открояват витамините А, В1, В2, С, а от минералите цинк, магнезий, калий, калций, фосфор, желязо и етерично масло, като 60-75% от него е естрагон, флавоноиди, инулин,  Всички те се намират даже в един стрък от билката в не малко количество. Растението се използва за набавяне на витамини, когато няма пресни плодове и зеленчуци. Естрагонът се е използвал в миналото при болен стомах, при зъбобол, против глисти, за регулиране на месечния цикъл, при проблеми с уринирането като диуретик, противовъзпалително, улеснява дишането, подобрява апетита, улеснява дишането, помага за по-добър сън, помага за увеличаването на отделянето на жлъчка от черния дроб и действа като антиоксидант. Билката спира хълцането като се капнат 2-3 капки естрагоново масло върху бучка захар и се изяде или ако се сдъвчат няколко листа. Редовното пиене на естрагон помага за усвояване на креатина, което е важно за спортуващите.

Родината на ароматната билка естрагон (Artemisia dracunculus L.) е далечна Азия, в Сибир. В Европа са разпространени видовете руски и френски естрагони, които се отличават със своите качества. У нас се среща най-много турски я естрагон, за когото изследванията доказаха, че е богат на антиоксиданти. То е влаголюбиво растение, издръжливо на студ, високо е до един два метра и е от семейство Сложноцветни на латински – Asteraceae.

Болкоуспокояващото действие на естрагона се дължи на веществото евгенол, на което е богата билката. В едно изследване е открито, че билката има способността да се бори с бактериите Ешерихия коли и Стафилококус ауреус. Благодарение на този факт, естрагонът за в бъдеще може да се използва като естествен консервант на мястото на вредните изкуствени такива.

Препоръчва се да се употребява под лекарски контрол.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *