Естрагон – за понижаване на кръвната захар и за апетит

Билката естрагон се използва при висока кръвна захар, за апетит и е богата на антиоксиданти

Билката френски естрагон позната още като жълт дракон е много популярна подправка използвана като овкусител, особено в средиземноморските кухни. Това ароматно многогодишно тревисто растение е богато на фитонутриенти, както и антиоксиданти, които помагат за добро здраве и профилактика на болестите. Ботанически той принадлежи към семейство Сложноцветни, в род: Artemisia, и известен като научно Artemisia dracunculus sativa. Смята се, че билката е родом от региона на Централна Азия, вероятно в Сибир.

Естрагон, градински пелин (Аrtemisia dracunculus)

Естрагон, градински пелин (Аrtemisia dracunculus)

Билката руски естрагон с научното название А. dracunculoides е по-стабилна, тясно свързана с видовете на френския естрагон. Тя, обаче, е с доста по-ниски вкусови качества отколкото средиземноморския си колега и затова е по-малко предпочитана в готвенето.

Ползи за здравето от билка естрагон

Тази изключителна билка е богата на многобройни за здравето полезни фито-хранителни вещества, които са необходими за оптимално здраве. Основните в нея етерични масла в естрагон са естрагола (метил чавикол ), цинеол, оцимен и феландрене.

Традиционно, подправката естрагон е била прилагана като традиционно средство за увеличаване на апетита и облекчаване на симптомите на анорексията. Научните изследвания дават резултати, че полифенолните съединения в нея помагат за  по-ниски нива на кръвната захар.

Пресен естрагон е една от най-богатите на антиоксиданти хранителни източници сред обикновените билки. Общата му стойност измерената ORAC (Оксиджен  радикална абсорбция капацитет) стойност е 15,542 trolex еквиваленти (ТЕ) за 100 грама.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Лабораторните изследвания на екстракт естрагон показва, че някои съединения в тях инхибират тромбоцитната активация, предотвратяват тромбоцитната агрегация и адхезия към стените на кръвоносните съдове. По този начин помага за предотвратяване на образуването на съсиреци вътре в малките кръвоносни съдове на сърдечния мускул и мозъка защитава от инфаркт и инсулт.

Тази билка е много богата на витамини като С, А, както и В-комплекс, на групата витамини като фолати, пиридоксин, рибофлавин, ниацин и други, които действат като антиоксиданти, както и ко-фактори за ензими в обмяната на веществата.

Естрагон е особено твърде добър източник на минерали:: калций, магнезий, желязо, магнезий, калий, мед и цинк. Манганът е използван от организма като ко-фактор за антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза. Желязото е от значение за клетъчното дишане (ко-фактори за цитохром-оксидаза ензим) и производството на кръвни клетки.

Естрагон (Artemisia dracunculus L.)

Естрагон (Artemisia dracunculus L.)

Използва се в лекарства за повишаване на апетита, маслото му евгенол в стоматологията като обезболяващо. Чаят от естрагон се препоръчва против безсъние.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *