Важният естроген определя женския външен вид

Хормонът естроген оформя характерните женски форми и способства освобождаването на хормона на растежа

Основният женски хормон е важният естроген. Той всъщност оформя външния вид на дамите и предопределя каква фигура ще имат те, особено в характерните женски форми като бюст, талия задни чести, разпределение на мазнините по тялото.
Съдействието на естроген за натрупването на мастни излишъци обяснява необичайното му влияние върху хормона на растежа, който пък помага на организма да окислява и мобилизира киселините. Заедно с това оптималните нива естроген способстват за активността на инсулина и в комбина с някои други хормони той съдейства за задържането на вода.

естроген

Хормонът естроген оформя характерните женски форми и способства освобождаването на хормона на растежа

При дефицит на естроген в женското тяло причинява на първо място емоционални разстройства. При недостиг на този важен за жените хормон колагеновите влакна постепенно започват да се разрушават и кожата започва да повяхва и по нея да се образуват бръчки.
Това означва, че полезният естроген е изключително важен за обновяването на клетките и запазването на младежкия вид на кожата. Когато нивата му се понижат, блясъкът на косата изчезва и тя започва лесно да се къса.
При жени в менопъуза заради липса на естроген може да се развие остеопороза, както и атеросклероза, което от своя страна увеличава риска от стенокардия, инфаркт и инсулт. Не е рядкост и прекомерното увеличаване на окосмяването.
Най-добре е жени в менопауза да си набавят важния естроген чрез храните. Много от този важен хормон има в млечните и соевите продукти, лененото семе, тиквените и слънчогледовите семки. Плодовете и зеленчуците, богати на естроген, са картофи, сливи, нар, домати, тиква, череши, цвекло, ябълки, маслини, краставици, моркови.
Подправките, които водят до повишаване на нивата на естроген, са риган, карамфил, джинджифил, мащерка, куркума, магданоз, детелина и др. От варивата най-полезни в това отношение са нахут, леща, грах, червен и обикновен стар фасул.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *