Ехинацея – чудодейно пурпурно цвете и уникален лек

От красивата ехинацея фармацевтичната индустрия произвежда препарати за укрепване на имунната ни система, то е уникален лек за рани, изгаряния и други

Съдържание на статията: Ехинацея. Ехинацея лечебни свойства. Странични ефекти на ехинацея. Противопоказания на ехинацея. Чай от ехинацея. Ехинацея форте. Ехинацея за деца. Ехинацея на капки. Ехинацея на таблетки. Ехинацея на капсули. Тинктура от ехинацея. Сироп от ехинацея. Ехинацея и прополис. Ехинацея астрагалус и рейши. Ехинацея против гъбички. Ехинацея при грип. Ехинацея Есберитокс. Ехинацея за щитовидна жлеза. Ехинацея и котешки нокът. Цена на ехинацея.

Ехинацея.

Много хора вероятно познават това цвете ехинацея. Изключително красива на вид, големите й ярки съцветия са истинско украшение за градината. А знаете ли, че лековитото растение, в допълнение към неговите декоративни свойства, има уникални лечебни свойства, признати от официалната медицина?

Пурпурната ехинацея - Echinacea purpurea – отглежда се култивирано в САЩ

Пурпурната ехинацея – Echinacea purpurea – отглежда се култивирано в САЩ

От билката ехинацея фармацевтичната индустрия на различни страни произвежда препарати за укрепване на човешката имунна система, известна на много лекари, които са наречени „Имунал“ – той се прави от това растение. В допълнение, растението се оценява за своите противовъзпалителни и антивирусни свойства, което позволява употребата на медикаменти, базирани на него, през сезона на настинките и огнищата на грип. Ехинацеята ни дава надежда да вярваме в чудеса, благодарение на полезните и лечебните й свойства.

Пурпурната ехинацея (Echinacea purpurea – пурпурна ехинацея, най-употребявания за лечебни цели вид) е многогодишно растение от семейство Сложноцветни Asteraceae. Тя има многобройни лечебни свойства и не малко полезни вещества, които се съдържат в части на цялото растение – стъбла, цветове, листа и коренища с корени.

Историческата родина е Северна Америка, където билката активно е обитавала речните брегове и се е наричало „корен на елените“. Местните жители на континента са използваха тази култура за векове, но с използването на антибиотиците, нейното приложение значително е намаляло. Към днешна дата ехинацеята се отглежда освен в САЩ и в Русия, Франция, Германия, Украйна и други страни от ОНД. Растението е светлолюбива, зимно издръжлива култура, която активно обитава влажни плодородни почви. На практика не се нуждаят от грижи: обича слънцето, леката почва и изобилното поливане.

“Демир

Това е не само ценно лечебно растение, но и добро медоносно. Розово-виолетовите съцветия се посещават активно от пчелите по време на цъфтежа. От събраният нектар пчелите произвеждат висококачествен мед от ехинацея, който има отлични вкусови и лечебни свойства.

Морфологично описание

Височината на растението достига до 80-120 см. Дърветата са прави или леко разклонени, покрити с бодливи косми. Многоглавното коренище е силно разклонено, множество корени проникват дълбоко в почвата; изрязана част от него има много парлив вкус.

Листата са два вида: стъблени и над корените:

Листата на стъблото са копиевидни, стеснени до дръжката, са сочно зелени, груби на допир. Дръжката се намира една след друга.

Основните листа (над корените) са леко назъбени, разположени на дълги дръжки, събрани в розетки. Формата напомня на широк овал, рязко стеснен към листата.

Цъфти за 2 години живот. Началото на цъфтежа е краят на май – началото на юли, общо е до 75 дни. Съцветията са лилаво-виолетови, сравнително големи кошници и са с форма на лайка. Размерът на кошниците е 10-12 см. Ядрото се състои от тръбни цветове от червеникав или кафяв цвят и изпъква куполообразно над съцветието. Цветовете на езичето са заострени в краищата, имат недоразвити плодни пъпки; а двуполовите тръбички се отличават с червеникаво-кафяв цвят.

Билката се възпроизвежда добре със семена, отглежда се чрез разсад. Чрез разделяне на коренището цветето може да се размножава. Плодоносят само тръбните цветове. Плодът е тетраедърен, продълговатите семена са с кафяв цвят, с 5-6 мм дължина, с малък гребен.

Истории и сфери на приложения

За пръв път ехинацеята е описана от Карл Линей в неговият ботанически труд. От 70-те години на ХХ век започват да я развъждат като градинска култура, няколко сорта са били създадени.

Съветският учен С. А. Томилин изучавал това растение много внимателно и препоръчва приготвянето на ехинацея за тонзилит, тонзилит, депресия, умора (психическа и физическа), възпалителни процеси в нашите вътрешни органи, инфекциозни заболявания от остър и хроничен вид (коремен тиф, дифтерия, остеомиелит, церебрален менингит), а също и за лечение на изгаряния, язви и рани. Неговата работа по много начини допринася за прибавяне на растения в народната медицина и хомеопатията.

В народната медицина цветето се прилага в по-голяма степен за лечение на различни рани и инфекции.

Някои сортове от билката, включително лилавия, се отглеждат от градинари за декоративни цели, украсяват цветните лехи и предградията. Тя цъфти красиво и за повече време и изглежда много естетически и след рязането цветята стоят дълго време във вазата.

Ехинацея лечебни свойства.

В растението има цял склад с хранителни вещества, които имат сложен терапевтичен ефект. Химичният състав е богат:

Калий – участва в поддържането на водно-солевия баланс, което е важно за нормалната функция на сърцето;

Калций – предотвратява натрупването на вредния холестерол и укрепва костната тъкан;

Желязо – то е част от хемоглобина и участва в трансфера на кислород чрез кръвта;

Селен – мощен антиоксидант, защитава органите и системите от действието на свободните радикали и предотвратява развитието на онкопатология;

Пурпурна ехинацея - Echinacea purpurea

Пурпурна ехинацея – Echinacea purpurea

Силиций – укрепва кръвоносните съдове, участва в образуването на хрущялни и съединителни тъкани;

Кобалт – участва в метаболизма и в кръвта;

Цинк – влияе положително върху състоянието на косата, кожата и ноктите;

Манган – помага за работата на централната нервна система и щитовидната жлеза;

Витамин А и каротинът се включват във функцията на зрението, витамин А е чудесен антиоксидант;

Витамин С е полезен за кръвоносните съдове като укрепва стените им, има противовъзпалителен ефект и увеличава имунитета;

Витамин Е също е много силен антиоксидант, укрепващ имунитета;

Фенолните карбоксилни киселини имат изразени имуностимулиращи, антисептични и диуретични свойства;

Полизахаридите участват в разработването на интерферони, които вземат пряко участие в прилагането на антивирусен имунитет. Те помагат за ускоряване на възстановяването на увредените тъкани;

Флавоноидите подобряват антивирусната защита, спомагат за борба с канцерогенните свойства, алергени, повишават съдовата пропускливост и имат антиспазматичен ефект;

Полиените имат противогъбичен ефект;

Танините имат анти-канцерогенен и противовъзпалителен ефект;

Инулинът действа благоприятно върху функцията на червата, помага в борбата с диабета;

Бетаинът е вещество, което е един от факторите, предотвратяващи развитието на инсулт и инфаркт;

Синаринът повишава устойчивостта към заболявания с инфекциозна и вирусна природа, ускорява възстановяването на пациенти с ARVI.

Според изследването, приемането на лекарства на базата на ехинацея пурпуреа увеличава броя на левкоцитите в кръвта средно с 50% и повишава активността на защитните свойства на черния дроб.

По този начин билката ехинацея има следните лечебни свойства: имуномодулаторно, противовъзпалително, антимикробно, антивирусно, анти-карциногенно, антиалергично, антиспазматично, против стареене, хепатопротективно. Препаратите на растението имат висока активност срещу стафилококи, стрептококи, Ешерихия коли, грипни вируси, херпес. Тя има способността да лекува трудни рани, язви и екзема.

Пурпурното цвете е добро анти-простудно лекарство, поради което се използва за ангина, остра респираторни вирусни инфекции и грип. Растението съдържа много терапевтични елементи и вещества, особено важен е бетаинът. Той предотвратява появата на симптоми на сърдечен удар или инсулт.

Механизъм на действие

Растението се характеризира с най-сложен химичен състав – в комплекса всички полезни вещества имат изразен имуностимулиращ ефект.

повишава фагоцитната активност на макрофагите;

стимулира хемотаксиса;

подпомагат освобождаването на цитокини.

При лечение с билката се наблюдава увеличаване на неспецифичния имунен отговор и резистентност към действието на неблагоприятните фактори.

Ползата от ехинацея пурпурна често се сравнява с женшена – известен е като „корен на живота“ и го наричат не по-малко величествен – растение за хиляди заболявания. Също така, красивото растение се нарича „пречиствател на кръвта“.

Пурпурното цвете участва в повече от 240 препарата, включително патентовани лекарства за лечение на СПИН.

Монопрепаратите с ехинацея се използват за различни условия:

умствено и физическо претоварване; умствена депресия;

инфекциозни заболявания: скарлатина, еризипела, гонорея, остеомиелит, тонзилит, тонзилит, цереброспинален менингит, септични условия;

респираторни и вирусни заболявания: ARVI, херпес, грип, вирусен ринит (лечение и профилактика);

възпалителни заболявания: ревматоиден артрит, полиартрит, хепатит, нефрит, цистит, адтектит, простатит, гастрит, панкреатит, цервикална ерозия;

заболявания, свързани с метаболитни нарушения: диабет, затлъстяване, чернодробно заболяване (като лекарство за подобряване на състоянието на имунитета);

левкопения, причинена от облъчване или лечение с цистостатици;

нарушение на потенцията;

мъжко и женско безплодие (при сложно лечение);

в сложно лечение на алкохолизма и тютюнопушенето;

състояние след операция, продължително антибиотично лечение, химиотерапия;

синдром на болката: главоболие и болки в ставите;

кожни лезии: екзема, псориазис, изгаряния, измръзвания, трофични язви, гнойни дълбоки рани, абсцеси, ухапвания от насекоми.

Тя се използва за профилактични цели с ранни признаци на настинка, с продължителна антибактериална терапия, за възстановяване на хора, които са претърпели радиация или живеят в райони, които са неблагоприятни от нивото на радиация.

Ехинацеята се използва, когато човек е изложен на тежки метали и фунгициди, чернодробни заболявания и захарен диабет. Препаратите, направени на базата на ехинацея, оказват потискащо въздействие върху стрептококите, колибацилуса и грипния вирус, присъстващи в организма.

Растението показа добри резултати при лечението на простатит, ревматизъм, остеомиелит и заболявания на горните дихателни пътища. Лосион от отвара от ехинацея се използва за псориазис, ухапване от насекоми, като противоотрова за ухапване от змии. Отвара от билката третира стомашни язви, нормализира кръвното налягане и подобрява състоянието на тялото като цяло.

Има съобщени случаи на лечение с ехинацея при пациенти, страдащи от кожен лупус еритематозус, въпреки че автоимунните заболявания са противопоказани за лечението.

Лекарите препоръчват да се използват растителни лекарства при първите признаци на настинка или грип успоредно с основното лечение: растението е способно да повиши ефективността на традиционните методи на терапия с 20-40%.

Научни изследвания за ехинацея

От началото на прилагането на билката от народните лечители, растението е от интерес и за официалната медицина. Научните изследвания на свойствата и способностите на ехинацеята са били и се извършват досега в много страни. Ето някои от тях.

През 2001 г. учени провеждат двойно сляпо, контролирано с плацебо проучване на ефективността на растителните лекарства при лечението на пациенти с ARVI. Под понятието ”сляпо” се разбира, че пациентите не знаят точно с какво ги лекуват. Изследването обхващало 80 души, всеки от които е имал ранни симптоми на остра респираторна вирусна инфекция. Пациентите са разделени на 2 групи: първата група получавала лекарството Echinacea purpurea, втората – плацебо. Въз основа на резултатите от наблюдението, средната продължителност на заболяването в първата група е била 6 дни, във втората – повече. Това довело до заключението, че растителните лекарства могат да съкратят продължителността на вирусните инфекции.

Едно паралелно двойно сляпо проучване е насочено към изучаване на ефекта от растителните лекарства върху тежестта и честотата на настинките и грипа при хора с повишена чувствителност. 108 пациенти са били участвалия в проучването: половината от тях получават 2-4 мл сок от ехинацея на ден, докато втората група – плацебо. Пациентите, които получават сока от растението, са по-малко склонни да се разболеят, а периодите между болестите стават по-дълги и симптомите са по-малко тежки. По този начин е доказана целесъобразността на използването на Echinacea purpurea при пациенти с намален имунен отговор.

Друго изследване потвърждава също ефективността на растителните лекарства при лечението на вирусни инфекции на горните дихателни пътища. В тази научна работа са участвали 282 здрави лица на възраст 18-65 години, които са били болни от настинка 2 или повече пъти годишно. При първите признаци на катарални заболявания, половината от пациентите получават екстракт от ехинацея: 10 дози за най-ранните симптоми на заболяването и 4 дози за 7 последователни дни. Пациентите са изследвани на 3 и 8 ден от заболяването.

През периода на проследяване 128 души се разболели: на 59 от тях им давали екстракт от ехинацея, а на 69 – плацебо. При пациентите, приемали екстракта, симптомите са били с 23.1% по-слаби.

Резултатите от изследване на учени от канадския университет McGill, проведено с мишки, показват, че растителните лекарства могат да удължат живота на пациентите, страдащи от левкемия. Значителната генетична прилика позволява екстраполирането на резултатите от изследването при хора, но са необходими допълнителни тестове.

Изследването е проведено върху мишки, страдащи от левкемия. След 13 месеца на използване на препаратите с ехинацея, 74% от мишките от експерименталната група остават живи, докато преживяемостта на животните, които не получават лекарството, е само 46%. Наблюдава се и увеличение на броя на естествените убийци на раковите клетки в слезката и костната тъкан на мишките, които са получили растителния препарат. Въз основа на това, учените заключават, че използването на растителни лекарства е полезно за превантивни цели – да се увеличи броят на имунните клетки, които играят ключова роля в защитата срещу онкопатология, рискът, от която се увеличава с възрастта.

Ехинацея може да се използва като спомагателен препарат за лечение на онкологични заболявания. Изследването е обхванало 55 пациенти след курс на лъчетерапия: 85% имат стабилен брой левкоцити. При пациентите, които не са приемали растителното лекарство, има постоянен спад в броя на белите кръвни клетки.

Странични ефекти на ехинацея.

Страничните ефекти от билката се случват рядко, но не са изключение. При употреба на чай или добавки на основата на пурпурното цвете, не е изключено да се получат замаяност, повръщане, гадене, главоболие, зачервяване, повишена температура, кашлица и подуване на кожата. Обикновено при предозиране могат да се получат тези симптоми, в резултат на леко отравяне. По-често страничните ефекти се получават при пациентите с алергия, но и при другите също би могло да се случат.

Противопоказания на ехинацея.

За деца под 2 години не е правилно да се дава билката под всякаква форма. Тя е противопоказана и за бременни и кърмачки, и за болни от множествена склероза. За хора болни от ангина с остра форма, също е противопоказано да я вземат. Не се препоръчва употребата й за повече от месец за всякакви пациенти и за здрави хора. Според някои лекари даже този срок е до 2 седмици.

При левкемия не се препоръчва също добавката с капки Ехинацея Форте.

Чай от ехинацея.

Чай от ехинацея

Чай от ехинацея

При настинки и грип, е полезно да се пие чай от всички части на билката. За да го направите, трябва да сипете лъжичка смес от смлените части в половин литър завряла вода за 10 минути и да пиете 1/2 чаша в топла форма. Ако нямате висока температура, можете да добавите лъжица мед към този чай. За да увеличите ефекта при приготвянето му, можете да добавите шепа сушени плодове от шипка.

Ехинацея форте.

Капки Форте с билката могат според инструкцията да се дават на навършили годинка бебета, но след консултация с лекар. Билковите капки на прочутия Доктор Тайс могат да лекуват инфекции на пикочната система и дихателните пътища.

В състава има сок от пресни билкови стръкове, полезните съставки, от които са извлечени в максимално чрез алкохол. Не се препоръчва добавката при левкемия.

Ехинацея за деца.

Имунната система на децата не е напълно изградена, но се налага да противодейства на вирусите и инфекциите. Дори и малчугана да е имунизиран против грип от полза са добавките с ехинация. Те са подходящи и за деца над 2-3 г., както казахме по-горе за по-малки не трябва да се дава. По-лесно се приема под формата на сироп, който се препоръчва за след 2-годишна възраст. Обикновено дозата е по 0,5 мл за килограм телесно тегло.

Сиропчето може да се дава по време на болестта. То помага детския организъм да отблъсне по-навреме инфекцията. Приемът на билката намалява възможните рискове от развитие на синузит и алергия при децата.

Ехинацея на капки.

Ехинацея на капки без алкохол

Ехинацея на капки без алкохол

Билката се предлага на капки от спиртен извлек или на таблетки Форте. За капките писахме по-горе. По желание всеки може да си направи и тинктура у дома.

Едно много добро решение е капки от билката разтворени в глицеринова основа без алкохол. Производителят е Nature’s Way от САЩ. Приемат се трикратно по 2 мл за 6-8 седмици и следва 2 седмици почивка. Деца под 12 години се препоръчва по 1 мл за ден. За интензивна употреба прочетете инструкцията. За пациенти с автоимунни заболявания не се препоръчва. В 1 мл се съдържа 250 мг сушена билка.

Ехинацея на таблетки.

Таблетки на българската фирма Евелин 29, са от 30 броя в опаковка. Една таблетка съдържа 348 мг екстракт от корен от корен от пурпурното цвете. Препоръчват се 3-4 таблетки за ден. Съдържа още Магнезиев стеарат и  други съставки. Не е за бременни, кърмачки и деца под 12 години.

Друг вариант е на чешкия производител Walmark. Той предлага таблетки от 132 мг ехинацея, от които 33 мг са екстракт от Echinacea purpurea и Сибирски жен-шен 25 мг от които екстракт от Eleutherococcus senticosus – 5 мг. Дневната доза е 2-3 таблетки след хранене.

Ехинацея на капсули.

Ехинацея на капсули Имунобор

Ехинацея на капсули Имунобор

Чудодейната билка се предлага по аптеките и най-разпространената форма на капсули е Имунобор ехинацея. Той е от 250 мл извлек от растението.

Добавката стимулира организма да произвежда имунни тела и се използва не само за засилване на имунитета, но и за лечение на настинка, грип, остри респираторни заболявания.

Според инструкцията таблетките могат да се дават и на деца на годинка. За тях дозата е по капсула след хранене. За малки деца е 2х1, а за възрастни – 3х1.

За болни от СПИН и левкемия не се препоръчва, но се има предвид билката в чист вид. Възможна е проява на алергия като необичайно сълзене на очите, възпаление или подуване по кожата. По-вероятно е това да се случи за болни от астма, затова за тях само след консултация със специалист.

Тинктура от ехинацея.

За да си я направите у дома вземете 20 грама стъбла заедно с листата и цветовете и ги сипете в 200 мл водка. Оставяме инфузията да престои 14-20 дни в тъмна стая като е необходимо периодично да се разклаща съдържанието. Изцедете тинктурата, тя се приема трикратно за деня по 20-30 капки преди хранене, за 1,5 седмици, след което следва пауза от 3 дни и отново възобновявате лечението, още веднъж. Тази тинктура може да лекува заболявания на женските полови органи, бъбречна или пикочна болест, вазоспазми и стомашни язви.

Втори вариант на тинктура с чудодейната билка се прави като изстискате сока от 10 грама пресни цветове и ги разредете с 300 мл ракия. Получената течност престоява на слънце за половин месец и е готова. Приемат се по 20-30 капки разредени в малко вода трикратно в рамките на деня. Използва се при херпес, хламидия, гъбички и други.

Тинктурата също можете да си я закупите и от аптеките.

Алкохолната тинктура от ехинацея има силен ефект върху човешката имунна система. Редовната употреба на този агент значително увеличава броя на белите кръвни клетки, активира фагоцитния отговор и също е способна да инхибира размножаването на патогенни микроорганизми. В студения сезон използването на такава лечебна тинктура ще удължи периодите между епизодите на вирусни инфекции, тъй като активира защитните имунни механизми. В допълнение, уникалните компоненти, които съставляват тинктурата, ще помогнат да се освободите от възпалителните процеси на пикочния мехур, бъбреците и уретера. Трябва също да се отбележи, че тази забележителен тинктура може да се третира за ранното заздравяване на рани, както и различни циреи и кожни възпаления. Тя не само увеличава ефекта на хистогенните фагоцити, но също така допринася за възстановяването на тъканите.

За да се укрепи детското тяло, съвременните педиатри препоръчват на децата да ползват такава тинктура, но след консултация с лекар, заради алкохола  и деца на каква възраст могат да я вземат. Тя е отличен анти-простуден агент с естествен произход. Страничните ефекти при продължителна употреба на тинктура от ехинацея са много редки. По правило може да се получат различни алергични обриви и замайване. В тези случаи, тинктурата трябва да бъде спряна незабавно.

Как да вземаме тинктурата? Специалистите предписват такова лекарство 20-30 минути преди хранене най-малко три пъти през деня. Имайте предвид, че в самото начало на лечението точната доза не трябва да надвишава 40 капки за възрастен човек за ден. В следващите дни максималната доза е 60 капки. Деца над 12 години могат да приемат тинктура, разредена с вода в съотношение 1:3, 5-10 капки 2 пъти на ден.

Подходящата продължителност на лечението се определя от лекаря в зависимост от специфичните особености на хода на заболяването и степента на неговата сериозност. При добра поносимост лекарството може да се консумира в предписани дози до стабилен терапевтичен ефект. Максималната продължителност обаче не трябва да надвишава 8 седмици. За външна употреба се препоръчва да се направи специално решение. 40 капки тинктура трябва да се разредят в 100 мл натриев хлорид. Такова средство е показано за компреси, лосиони, тампони и изплаквания.

Сироп от ехинацея.

Лечебният сироп на това растение спомага за укрепването на защитните механизми на имунната система. Красивото цвете може да се похвали и с антиоксидантните си свойства. Сироп от ехинацея се предписва за различни онкологични прояви. В допълнение, такова лекарство увеличава устойчивостта на здравите клетки към вредните микроорганизми. Трябва също така да се отбележи, че сиропът от ехинацея нормализира щитовидната жлеза и метаболизма.

Ехинацея и прополис.

Мощното действие на стимулиране на имунната система на лековитото цвете се засилва значително с добавянето на прополис, който е друго природно средство сред най-популярните със същото свойство.

Не е необходимо да търсите тази чудотворна комбинация само в хранителни добавки, лесно можете да си направите у дома чай и да добавите клеева тинктура. Просто е препоръчително да добавите към чая от билката и клеева тинктура няколко капки.

Ехинацея астрагалус и рейши.

Комбинацията от трите билки е страхотна за състоянието на имунната система и подпомага метаболитните процеси. Действа ободряващо, тонизиращо, адаптогенно и е антиоксидант. Няма химически консерванти и други нежелани съставки. Подходяща е при преумора и стрес от по-продължително време. Производител е Nature’s Way от САЩ.

Съдържа 100 капсули по 400 мг. Дневната доза е 9 капсули. Препоръчва се да се разпределят на 3 приема по 3 капсули по време на храна.

Съдържа корен от Астрагал, Гъби рейши, Ехинацея пурпурея органична – цветове, листа и стебло.

За пациенти с автоимунни заболявания не е подходяща.

Ехинацея против гъбички.

Описаният по-горе втори вариант на тинктурата, може да прилагате за бани и вагинални промивки но трябва да е разредена с хладка вода, при проблеми с гъбички и хламидия. Чудодейното „цвете“ има изразен силен антигъбичен ефект. Затова помага за премахването на гъбичните инфекии.

Приемът вътрешно също действа благоприятно за такова състояние.

Ехинацея при грип.

Ехинация (Ehinacea purpurea) на таблетки

Ехинация (Ehinacea purpurea) на таблетки

Супена лъжица нарязан и сушен корен на ехинацея се сипва в 1,5 чаши хладна кипнала вода, загрява се на парна баня за 30 минути, охлажда се, филтрува се и се взема по лъжица трикратно за деня преди хранене за грип и всякакви възпалителни и инфекциозни заболявания.

Чай от ехинацея при грип и простуда. Вземете корен на растението и го смелете. Към лъжичка смлян корен добавете и толкова листа и ги смесете с три цветчета от растението. Сместа сипете в две чаши вряла вода и оставете да се запари за 40 минути. Чаят се приема по чаша трикратно за деня при лечението на болестта и като превенция – по чаша на ден.

Ехинацея Есберитокс.

Добавката Есберитокс представлява комбинация на ехинацея с други 2 полезни за имунитета билки – диво индиго и бял кедър. Това съчетание на трите билки прави чудеса и е много полезна при простудни и грипни заболявания, протичащи с възпалени дихателни пътища.

Ако я приемате при първите симптоми, по-бързо ще отшуми инфекцията. Препоръчва се и два пъти да се проведе профилактичен курс – най-често при смяната на сезоните или ако сте боледували тежко.

Ехинацея за щитовидна жлеза.

За деликатната жлеза се използва тинктура от пурпурното цвете при хашимото (понижена хормонална секреция).

Ехинацея и хашимото

Всяко смущение в нейната дейност се отразява и на другите системи в нашия организъм. Независимо дали тя страда от понижена или повишена хормонална секреция, належащо е да се лекува.

Корените от цветето се справят отлично с всяка дисфункция на важния орган. Най-добър вариант е приемането на алкохолна тинктура от целебните корени. Консултирайте се със специалист преди да приемете лечението с тинктурата.

Ехинацея и котешки нокът.

Пурпурното цвете в комбинация с перуанския котешки нокът върши чудеса. Формулата им може да се нарече вълшебна и може да се ползва дори при терапията на ХИВ.

Комбинацията се приема като допълнение към лекарствата от терапията при СПИН.

Котешкият нокът е силен имуномодулатор, антиоксидант и антидепресант, и също притежава доказани антимикробни, антибактериални, противовирусни качества.

На пазара се предлагат добавки с тези 2 билки, дори са обогатени с витамини В и С и подходящи микроелементи селен, цинк.

Ехинацея за отслабване

Благодарение на свойството й да подобрява обменните процеси, ехионацеята би могла да се използва и за отслабване, но не е препоръчително, защото се взема за сравнително кратко време – от 1 до 2 или 3 седмици. По-добре е да се използват други методи, диети, билки и храни, съущо движение повече и тези мерки ще дадат ефект.

Ехинация – чудодейно пурпурно цвете и уникален лек за имунната система, изгаряния, рани, тонизиране

Ехинация – чудодейно пурпурно цвете и уникален лек за имунната система, изгаряния, рани, тонизиране

Цена на ехинацея.

Имунобор Ехинацея на Борола с 30 капсули по 250 мг се предлага от Артека.бг на цена от 13.66 лева. arteka.bg

Същият продукт се предлага за 13.55 лева от farma.bg.

Имунобор Ехинацея по 30 капсули в опаковката, по 400 мг, предложен от marvi.bg, струва 12.31 лева. Всяка капсула съдържа по 250 мг екстракт от пурпурното цвете, високо пречистен.

Същият продукт се предлага за 16.70 лева от apteka.framar.bg.

Ехинацея на таблетки от българската фирма Евелин 29, се предлага за 12.30 лева от Аптеки Фрамар – apteka.framar.bg.

Таблетки на чешката фирма Валмарк се предлагат за 13.50 лева, с 30 таблетки, от Аптеки Фрамар – apteka.framar.bg.

Същият продукт се предлага от Аптека Оптима – apteka-optima.com, за 10.35 лева.

От Аптеки Фрамар предлагат и пурпурното цвете на капки без алкохол на Nature’s Way от САЩ, за 27.30 лева.

Хранителната добавка Ехинацея астрагалус и рейши на Nature’s Way от САЩ се предлага от apteka.framar.bg за 35.20 лева.

От Артека.бг arteka.bg за 28.60 лева.

От shop.pharmacy-bg.com  за 28,57 лева.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *