Лечение на инфекции с Ешерихия коли и предпазване

Някои щамове на бактериите Ешерихия коли могат да причинят тежка анемия или бъбречна недостатъчност

Ешерихия коли (Е. коли) е името на един зародиш, или бактерия, която живее в храносмилателния тракт на хората и животните. Има много видове Ешерихия коли, а повечето от тях са безвредни. Но някои от тях могат да причинят диария с кръв. Щамове на тези бактерии (като щам O157 наречен H7) могат да причинят тежка анемия или бъбречна недостатъчност с тежки последици, която може да доведе до смърт. Други щамове на Ешерихия коли могат да причинят инфекции на пикочните пътища или други инфекции.

Лечение на инфекции с Ешерихия коли и предпазване

Лечение на инфекции с Ешерихия коли и предпазване

Заразяване с Ешерихия коли

Можете да получите инфекция от Ешерихия коли с влизане в контакт с изпражненията на хора или животни. Това може да се случи, когато пиете вода или ядете храна, която е била замърсена с фекалии.

С Ешерихия коли може да се заразите чрез месото по време на обработката му. Ако заразеното месо не се свари до 71 ° C, бактериите могат да оцелеят и да Ви заразят, когато ядете месото. Това е най-честият начин хората в Съединените щати да се заразят с тях. Всяка храна, която е била в контакт със сурово месо, също може да се зарази.

Други храни, които могат да бъдат заразени с Ешерихия коли включват:

Сурово мляко или млечни продукти. Бактериите могат да се разпространяват от вимето на крава с нейното мляко. Проверете етикетите на млечните продукти, за да се уверите, че те съдържат думата „пастьоризирано.“ Това означава, че храната е загрята до тази температура, за да унищожи бактериите.

Сурови плодове и зеленчуци, като маруля, кълнове от люцерна, или непастьоризирани ябълкови или други непастьоризирани сокове, които са влезли в контакт със заразени животински изпражнения. Човешки или животински изпражнения, заразени с Ешерихия коли, понякога попадат в езера, язовири и водни хранилища.

Демир бозан билки за бъбреци

Хората могат да се заразят при доставяне на заразена вода, ако тя не е била правилно третирана с хлор или когато хората случайно погълнат замърсена вода, докато плуват в езеро, басейн или напоителен канал. Бактериите могат да се разпространяват от един човек на друг, обикновено, когато заразен човек не си мие ръцете добре след дефекация. Ешерихия коли може да се разпространи от ръцете на заразено лице на други хора.

Предпазването става чрез избягване на източника на заразата.

Основни симптоми на инфекциите с Ешерихия коли O157: H7:

Кървава диария, стомашни спазми, гадене и повръщане.

Някои хора не забелязват никакви симптоми. Децата са по-склонни от възрастните да имат симптоми. Симптомите обикновено започват 3 или 4 дни, след като влезете в контакт с бактерията.

Повечето хора се оправят след около седмица.

Когато Е.коли причинява сериозни проблеми с кръвта или бъбреците, симптомите включват: бледа кожа, треска, слабост, синини, отделяне на малки количества урина.

Лечение на инфекции с Ешерихия коли

Лечението на инфекция с Е. коли O157: H7 бактерии включва възстановяване от усложненията от дехидратацията, причинена от диарията. Ако развиете симптоми на тежки кръвни или бъбречни проблеми, като анемия или бъбречна недостатъчност, лечението може да включва:

Внимателно регулиране на течностите и важните минерали.

Диализа, за да филтрирате отпадните продукти от кръвта. Някои хора с бъбречна недостатъчност, причинена от инфекция от Ешерихия коли, им се налага да направят диализа.

Кръвопреливане за лечение на анемия, което Ви дава допълнителни богати на кислород червени кръвни клетки.

Лекарствата трябва да се избягват.

Повечето хора се възстановяват от инфекциите от 5 до 10 дни без необходимост от лекарство. Антибиотиците не се препоръчват, но по преценка на лекуващите лекари могат да се ползват.

Някои щамове на бактериите Ешерихия коли могат да причинят тежка анемия или бъбречна недостатъчност

Някои щамове на бактериите Ешерихия коли могат да причинят тежка анемия или бъбречна недостатъчност

Без рецепта или предписание лекарства за диария обикновено не се използват за лечение на инфекция с Ешерихия коли. Много антидиарийни продукти забавят скоростта, с която храни и отпадъчни продукти се движат през червата. Това може да даде повече време за организма да абсорбира отровите, произвеждани от бактериите, което повишава риска от усложнения на тежки проблеми с кръвта.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *