Предпазване от смъртоносната Ешерихия коли и лечение, билки

Бактерията Ешерихия коли има нов щам, който стана причина за смъртта на 17 души в Европа

В тялото на всеки човек има бактерии като Ешерихия коли и други нормално обитаващи в червата. Специално Ешерихия коли по неизвестни досега причини е по-болестотворна. Тя обитава долната част на червата на човека и другите бозайници. Едни от заразените с нея умират, други оцеляват в зависимост от количеството на поетите бактерии и то имунната система на отделния човек.

Предпазване от смъртоносната Ешерихия коли и лечение

Предпазване от смъртоносната Ешерихия коли и лечение

Тестовете на новия щам показват, че той е мутант на други 2 вида Ешерихия коли, гените, на които са смъртоносни. Той показва по-различни характеристики и произвежда повече токсини и е по-устойчив. На него даже трето поколение от антибиотици не му повлияват и затова е толкова опасен. От бактерията се отделят токсини, които предизвикват язви по вътрешността на червата и това е причина за кървене при диариите. Опасността за живота идва, когато токсинът успее да доведе до разпадане на червените кръвни телца в кръвта, също и на тромбоцитите и на бъбречния епител. Като резултат се получава бъбречна недостатъчност от получилия се хеморагично-уромичен синдром и настъпва смърт, дори и ако болният е поставен на хемодиализа.

Основната причина за заразите с Ешерихия коли са изпражненията на едрия рогат добитък, обяснява д-р Атанас Мангъров. Те стават опасни, когато попаднат във водата, по плодовете и зеленчуците. Затова за предпазване от заразата е необходима стриктна хигиена. Те трябва да се измиват не само с вода, но и със сапун, а при нужда и да се обелват. За по-сигурно плодовете и зеленчуците трябва да минават през топлинна обработка, но при съмнение само. Водата също да се преварява, ако не е хлорирана и да се ползва пастьоризирано мляко и сокове. Ръцете трябва да се мият всеки път преди ядене и да се сменят кърпите. За месото топлинната обработка трябва да е поне на 71° С.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Лечението се извършва от лекар специалист. Антибиотиците не действат за тези бактерии, а лекуването става чрез включване на системи и пиене на повече вода за рехидратация на организма, казва д-р Атанас Мангъров, инфекционист и шеф към детско отделение. Ако е наложително болният се подлага на диализа. По преценка на лекуващия лекар може да се прилагат и антибиотици, според изследванията и резултатите от антибиотикограмата. Трябва да се вземат имуностимулатори, витамини, пълноценна храна и да се отстраняват причините.

Билки, които са полезни срещу бактерии, включително и Ешерихия коли са пелин, хвощ, живовляк, лайка, невен и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *