Живовляк – безценен природен лек за много болести

Билката живовляк е един безценен дар от аптеката на Господ, полезна за много болести и за превенция на рак и диабет при продължително вземане

Съдържание на статията:

Живовляк. Лечебни свойства. Приложение. Лечение. Теснолист живовляк. Широколист живовляк. Индийски живовляк. Чай от живовляк. Живовляк за кашлица. Сироп от живовляк. Живовляк за рани. Живовляк за циреи. Живовляк за хемороиди.

Живовляк.

Растението живовляк е род от многогодишни или едногодишни треви и по-рядко храсти. Той е от семейство Живовлекови Plantaginacea и има научно име Plantago. От него са известни над 250 вида, от които 15 се срещат в България. Някои видове се използват в народната медицина, защото имат лечебни свойства.

Живовлякът е чудесен подарък, който ни е подарен от аптеката на Господ. Може би малко хора вече знаят за многото му лечебни свойства. Подобно на глухарчето, копривата и много други тревисти растения, то често се счита за обикновена и безполезна трева, която трябва да бъде изкоренена възможно най-скоро от собствената ви градина или двор.

Билката живовляк е известна на много хора от детството. Одраскванията и раните са били третирани с това достъпно за всички растения. То е доста често срещано растение, което расте не само на пътя, но и в полета, гората, домашните площи и пустошта.

Лечебните свойства на стъблата, семената, листата, корените, сока и маслото са известни от дълго време и са били използвани в древен Рим и Гърция. Родната земя на това лечебно растение е централноевропейският регион. Оттам се разпространява в Азия. Днес то може да се намери в Русия, Европа, Централна Азия, Индия, Африка, Австралия, Южна и Северна Америка, Япония. В Индия и Япония билката живовляк се култивира, а в другите страни расте в дивата природа.

Той е непретенциозен за почвите и климатичните условия и това се случва почти навсякъде. Билката може да расте на пясъчна почва, на глинеста, на слънце и на сянка, лесно да се възстанови при потъпкване

Живовлякът има къс, дебел основен корен с странични коренища. Те достигат  до 20 сантиметра в земята. Стеблото е право, с форма на стрела, леко космат или гол, височината. На височина достигат до 20 – 70 см в зависимост от вида.

Теснолист живовляк - Plantago lanceolata

Теснолист живовляк – Plantago lanceolata

Листата в близост до земята образуват розетка, широка, яйцевидна. По повърхността на листата има сводести тъмни зелени вени, краищата на които са леко назъбени или цели, върхът е леко заострен.

“Фигурин

Съцветието е удължено цилиндрично ухо. Дръжките са изправени. Цветовете са сивкави, малки. Семената са малки, кафяви, матирани. Цъфтежът му е от май до октомври. Растението се размножава със семена, без мирис е, с леко стягащ, горчив вкус.

Плодът на живовлякът е овална конична мултисеменна капсула и узрява през юни-октомври. Теглото на 1000 семена е до 40 г. Предимството му е, че има доста по-дълъг период на цъфтеж – около 4 месеца, и е непретенциозен към новите условия. Има изобилно плодородие – едно растение може да добие до 60 хиляди семена.

За медицински цели се използват листата, съдържащи каротин, витамин С и също фитонциди. Заедно с широколистия живовляк  (Plantago major) може да се използва за медицински цели, теснолистия живовляк (Plantago lanceolata), средния живовляк (Plantago media) и индийския живовляк (Plantago ovata). Семената на повечето видове съдържат слуз и гликозида аукубин. С определено наименование на семената в медицината и промишлеността се използват семената от широколист живовляк  и индийски живовляк.

Учените са определили състава му. Живовлякът има много лечебни и целебни свойства за тялото. Съставът на различните части на растението включва полезни вещества, на базата на които модерната фармакология развива разнообразни медикаменти. Извършените фармакологични проучвания показват, че листата, корените и семената на живовляците съдържат биологично активни вещества. Те имат много медицински качества и се използват широко в медицината.

Основната активна съставка е слузта, която се среща основно в семената и в малко количество в листата. В семената на живовляка се намират пектинови вещества, аминокиселини, мастни масла (до 20%), олеинова киселина и нейните производни. Семената, в допълнение към голямото количество слуз, съдържат протеинови вещества, полизахарид, състоящ се от фруктоза, глюкоза и галактоза; въглехидрати, сапонини, горчиви и танинови вещества, стероидни сапонини.

В листата му се съдържат каротин, витамини С и К, лимонена киселина, фитонциди, ензими, горчиви и танинови вещества. В семената на растението има сапонини, олеинова киселина и въглехидрати.

В стъблата му също са намерени вещества като фенокарбоксилни киселини и флавоноиди. А корените съдържат стероли (стигмастерол, ситостерол) и кампестерин, както и холестерол и линолова киселина.

Настойката от листата има отхрачващо действие и също така помага при магарешка кашлица, бронхит, бронхиална астма и туберкулоза. От свежите листа на живовляка се отделя сок, който е ефективен при пептична язвена болест на дванадесетопръстника и стомаха, хроничен гастрит.

Помага при лечението на заболявания като бронхит, бронхиална астма, магарешка кашлица, туберкулоза, изцеление на отворени рани, хроничен гастрит, язва на дванадесетопръстника и язва на стомаха, натъртвания, хронични язви, пресни рани, фистули, циреи, абсцеси, гнойни рани, ожулвания.

Цялото растение съдържа значително количество пектинови вещества (листа – до 20%, семена – до 40%);органични киселини, оксикорови; флавоноиди; сапонини; каротен; 7 аминокиселини, аскорбинова киселина, витамин U, иридоидни гликозиди; горчиви и танинови вещества; аскорбинова киселина, няколко алкалоида и витамини А, С и К, голямо разнообразие от макро- и микроелементи. Противопоказанията за препаратите с билката живовляк са при повишена киселинност на стомашния сок.

Лечебни свойства.

Полезни свойства на листа и семена

Билката живовляк има бактерицидно, хемостатично, аналгетично, противостоцидно, противовъзпалително, отхрачващо, антиалергично, антипиретично, диуретично, хипнотично действие, заздравява рани.

Лечебните средства от листата на живовляк са полезни при захарен диабет, анемия, възпалителни процеси на устната кухина, болка в ушите, зъбобол, главоболие, конюнктивит, сухота в окото, увреждане на роговицата, метаболитни нарушения, неврастения, заболявания на сърцето и жлъчния мехур, полиурия, импотентност, кашлица. Използва се при лечение на бъбречно заболяване, уретрит, холецистит, гонорея, убива Staphylococcus aureus, Streptococcus, Pseudomonas aeruginosa.

Той подобрява образуването на стомашен сок, апетита и храносмилането. Помага при гастрит, стомашни язви, язви на дванадесетопръстника (с ниска киселинност), колит, метеоризъм и други стомашно-чревни заболявания.

Ефективен е при лечението на ракови тумори, лимфогрануломатоза, левкемия.
Лекарствата, които се основават на него, укрепват имунитета, предпазват тялото от увреждане на лъчението, химиотерапията, увеличават благоприятния ефект от подобна терапия, ускоряват процеса на резорбция на малки тумори и метастази.

Продължителната употреба на живовляк предпазва от диабет и рак.

Пресни листа за отстраняване на възпалението и спиране на кръвта се прилагат при драскотини, рани, флегмони, абсцеси, язви, ухапвания от насекоми и фурункули. Листата в свежа и сушена форма, освен за медицинските цели, се използват в козметиката (за кожата и косата). Пресни листа се използват за приготвяне на различни ястия.

С лишеите, фурункулозата, обривите и други кожни заболявания, отварата от живовляк помага да се пречисти кръвта.

Отвара от листата се използва за лечение на урогениталната система, храносмилателния тракт, туберкулоза, бронхит, плеврит, хроничен белодробен катар и бронхи.

Билката живовляк при кашлица втечнява храчките и помага да се отстранят.

Инфузията от листата облекчава умората, понижава кръвното налягане, действа спокойно. Инфузията помага при треска, сенна хрема, хемороиди, диария, възпаление на пикочния мехур, онкология.

Отвара от цветовете на живовляка действа като болкоуспокояващо и се използва за болки в стомаха и червата. Отварата от семената има обвиващ, омекотяващ ефект при всяко възпаление в храносмилателния тракт, помага при хемороиди, подагра, запек. Мукусът, намиращ се в семената, обгръща стомаха и червата, предпазва от различни видове раздразнения.

При вътрешни кръвоизливи и кръвотечение, помага да се спре кръвта.

Екстракт от корените помага при ухапвания от змии и треска.

Препарати, базирани на живовляк имат противовъзпалителен и антиспазматичен ефект. Те се използват за стомашни язви, хиациди, гастрити, респираторни заболявания.

При бактериалните инфекции могат да се използват лечебни средства в състава, на които има живовляк (сок, листа).

Сокът от живовляк е полезен

Облекчете кожните раздразнения с масло от живовляк

Облекчете кожните раздразнения с масло от живовляк

Сокът се използва за лечение на дизентерия, язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, ентероколит, колит, гастрит, заболявания на пикочния мехур, увреждане на роговицата, акне и невродермит.

С помощта на сока можете да излекувате енуреза, нефри, диария, антракс. В комбинация с други средства, живовлякът може да помогне при рак на белия дроб.

В гинекологията сокът се използва за миометриум, ендометриоза, аднексит, параметризация и определени видове безплодие.

Сокът с мед действа диуретично и се използва за лечение на деца и възрастни.

Той е ефективен при увреждане на роговицата, потиска растежа на Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa и стрептококи.

Противопоказания

При язва на стомаха и червата (с висока киселинност), хиперкиселинен гастрит живовлякът може да доведе до влошаване. При увеличено производство на стомашен сок това растение не може да се използва. При повишено коагулиране на кръвта и тромбофлебитен псориазис е противопоказан, тъй като прави кръвта още по-гъста. При индивидуална непоносимост се забранява употребата на живовляк в каквато и да е форма.

За да се избегне алергична реакция, всяка народна или фармацевтична медицина, базирана на билката живовляк, се прилага в малки дози, при липса на реакция дозата се повишава до необходимото ниво.

Приложение.

Списък на болестите, за които се използват различни части от билката живовляк:

 • анемия;
 • атеросклероза;
 • бронхит;
 • бронхиална астма;
 • витилиго;
 • възпаление на черния дроб и жлъчните пътища;
 • хемороиди;
 • гломерулонефрит;
 • главоболие;
 • дерматит;
 • диатеза;
 • черен дроб;
 • невродермит;
 • косопад;
 • пречистване на кръвта от вирусни инфекции;
 • пиелонефрит;
 • плеврит;
 • пневмония;
 • простатит;
 • нарушения на стомашно-чревния тракт;
 • трофични язви;
 • кървене, натъртвания;
 • фибромиома на матката;
 • холецистит;
 • хроничен гастрит;
 • екзема;
 • емфизем на белите дробове;
 • стомашна язва и язва на дванадесетопръстника.

Лечение.

Рецепти с живовляк за различни заболявания

Живовлякът има вътрешна и външна употреба. За външна употреба, листата трябва да се прилагат върху кожата, тъй като сокът им може да спре кървенето с малки количества и да дезинфекцира раната. За вътрешна употреба има различни начини.

Най-простата рецепта: изсипете чаша завряла вода върху 3 грама листа от растения (6 супени лъжици). Оставете я да стои за 10 минути, след това прецедете. Питието е готово за употреба. Пийте го в топла форма по чаша два пъти на ден преди хранене. Тази рецепта ще ви помогне в лечението на респираторни заболявания. Напитката има отхрачващо действие, за да може ефективно да отдели храчките. Тази тинктура може да се охлади. След това може да се използва като вода за уста, която ще помогне за лечението и предотвратяването на възпаление в устата.

При кашляне и други заболявания ще бъдат полезни пресни листа от растението. Но те са достъпни само през лятото. Останалото време се препоръчва да се използват сиропи на основата на билката за кашлица. Растителните сиропи се счита за много ефективно средство за лечение на горните дихателни пътища както при деца, така и при възрастни. Те могат да бъдат закупени в аптеките, а тяхната цена е значително по-ниска от синтетичните лекарства за кашлица. Можете също така да направите сироп у дома.

За да се приготви сиропа, се вземат много млади листа от листата, които се изсипват в тенджера и се изсипват с вода. Кук трябва да бъде два часа. След това се добавя захар в количество от 600 грама за всеки литър сироп. На този етап можете да добавите няколко плодчета от хвойна.

След това отново поставете тигана на бавен огън, за да разтопите захарта. След като се стопи, е необходимо да изчакате, докато сиропът се охлади. Освен това се бутилира и се съхранява на сухо и хладно място.

Когато ви хапят насекоми и имате рани, препоръчваме да измиете свежи листа от живовляк и да ги размажете върху режеща дъска. Получената суспензия трябва да се приложи към засегнатата област.

За да лекувате невроза или безсъние, трябва да използвате следната рецепта за тинктура. Сушени листа в количество 1 супена лъжица трябва да се сипят в чаша завряла вода. Престояват за 10 минути. След това прецеждате напитката. Тинктурата се взема трикратно през деня по супена лъжица за 1 месец. Тази тинктура също ще бъде полезна при сърдечно-съдови заболявания и хипертония.

Гнойни рани могат да бъдат третирани с пресни листа. Вземете няколко листа, които трябва да се измият и нарежат. След това те се прилагат върху раната. Процедурата трябва да се повтаря няколко пъти на ден, докато раната оздравее.

Тъй като свежите листа се предлагат само през лятото, може предварително да се запази сокът на билката живовляк, за да се използва за лечение на рани и кожни заболявания по всяко време на годината. За да направите това, подгответе много млади листа, които са предварително измити. След това трябва да ги смажете, за да се отдели сокът на растението. Този сок се излива в стъклени буркани, които трябва да се съхраняват в хладилника.

Веществата, които съставляват растението, спомагат за смекчаване на гърчовете, облекчаване на болката, подпомагане на храносмилането и предотвратяване на възпалението и ускоряване на регенерацията на тъканите.

Има няколко рецепти за лечение на заболявания на храносмилателната система. Най-лесният начин е да ядете пресни измити листа от билката. Това ще помогне за увеличаване на стомашната киселинност, както и за облекчаване на болката.

Друг начин е да използвате прясно изцеден сок. За да направите това, 1-2 супени лъжици сок  се смесва с подобно количество мед. Вземайте лекарството два пъти дневно за една седмица. Този метод е полезен при кашляне.

Теснолист живовляк.

Теснолист живовляк - Plantago lanceolata

Теснолист живовляк – Plantago lanceolata

В теснолистия живовляк (Plantago lanceolata) се съдържат полезни вещества като шлам, флавоноиди, горчивина, както и силициева киселина и гликозида аубубин. Благодарение на тези вещества, той е на първо място по силни антибактериални свойства, които са много активни за дихателната система, облечаващи при такива заболявания като пневмония или бронхиална астма. Благодарение на горчивите вещества, които са част от билката живовляк, препаратите, които го съдържат показват лечебни свойства в борбата срещу кашлицата, при използване на отвара и инфузията той я омекотява, предизвиквайки по-активно отхрачване и отделяне на храчки.

Теснолистият живовляк    според предписанията на германската медицина е полезно средство за намаляване на дразненето при катар на горните дихателни пътища, както и активно лекарство за възпаление на лигавиците на устата и гърлото.

Използването му в народната медицина

Обхватът на приложение на този живовляк е не по-малък от това на другите видове. Сокът от листата му е силен препарат за пречистване на кръвта и ако се разреди с чай от лайка, ще получите отлично лекарство за лечение на рани и кожни язви. Ако има трудно заздравяващи рани е необходимо да се приготвят компреси на основата на растителния сок, тогава листенцата прикрепена към раната, са подходящи за свежи рани. По същия начин е възможно да се облекчи изгарянето и сърбежа, а също и да се премахне подутината от ухапвания на насекомите. Също така сокът му добавен към сока от плодове, е полезен в борбата срещу кашлицата.

В народната медицина   чай на базата на теснолист живовляк се използва в случаи на симптоми като кашлица, дрезгав глас, астма, за лечение на простуди. Лекарството е особено силно за лечението на магарешка кашлица.

В народната медицина в някои области е известно използването на чай на базата на теснолист живовляк за компреси и лосиони при хемороиди, вътрешно при болести на бъбреците и пикочния мехур. При момичетата употребата му е полезна при прекалено тежка менструация и избелване. Също така, в някои случаи той е помогнал и при кръгли червеи.

При хомеопатията обикновеният живовляк е често срещан, но също така и теснолистият показва напредъка си при зъбобол, ушни заболявания, невралгия, както и инконтиненция.

Народни рецепти с теснолист живовляк

Рецепта за приготвяне на от сок от теснолист живовляк:   Пресни листа от билката се стриват добре, след това се добавя малко количество вода към получената кашица и се варят. Към получената смес се добавя мед. Няма нужда да се филтрира. Употребата на сока се препоръчва за кашлица и температура на всеки час по чаена лъжичка.

Широколист живовляк.

Широколистния живовляк - Plantago major

Широколистния живовляк – Plantago major

Събирането на листата на широколистния живовляк (Plantago major) продължава през периода на цъфтежа май-август. Той добре адсорбира токсични вещества, така че не трябва да се събира по пътищата, в близост до предприятията и т.н. Само зелените листа са подходящи за прибиране на реколтата без да причиняват увреждане от гъбички или насекоми.

Събирането се препоръчва да се извършва след дъжд, когато листата на растението изсъхнат малко. Те са късат с ръце или с нож.

След като се разстелят на тънък слой, суровината се суши, докато листата на растението придобият кафеникаво-зелен цвят. Листата могат да бъдат изсушени в помещения, които са добре вентилирани, или при специално изсушаване при 40-50 ° С. Съхранявайте суровините в дървени кутии или картонени опаковки. Лечебните свойства на живовляка се запазват 2-3 години.

Листата имат противовъзпалителни, антисептични и хемостатични свойства. Те регулират и нормализират стомашната секреция, дават антиспазматичен ефект. Те са добро обвиващо, омекотяващо и отхрачващо средство. Имат аналгетичен и успокояващ ефект. Широколистният живовляк има антикормускулни свойства: подтиска растежа на хемолитичен стрептокок, патогенен стафилокок, Pseudomonas aeruginosa.
Способността на този живовляк да намали разпространението на атерома на аортата намалява нивото на холестерола.

Полезни свойства на растението се използват за гастрит с намалена секреция, стомашен катар с недостатъчна киселинност, пептична язва, стомашно-чревни заболявания, свързани с възпалителния процес и активност на гниеща микрофлора (ентерит, ентероколит) и за лечение на колит. Проявява положителен ефект при хроничен нефрит.

Проведен е експеримент за ефективността на листата при външни наранявания на кожата: порязвания, рани, изгаряния, натъртвания. В тези случаи плацентата служи като хемостатичен, лекуващ раните и бактерициден агент.

Листата се използва като отхрачващо средство, обвиващо и омекотяващо за заболявания на горните дихателни пътища, придружено от възпаление на лигавицата, с инвалидизираща кашлица с твърда или лепкава храчка.

Листата на живовляка се използват при женско безплодие. Лечението с билката премахва възпалителните процеси, убива патогенни микроорганизми и насища организма с хормоноподобна субстанция фитостерин, който предпазва и атеросклероза.

Билката живовляк за безплодие при мъжете се използва като средство, което увеличава активността на сперматозоидите.

Индийски живовляк.

Индийския живовляк - Plantago ovata

Индийския живовляк – Plantago ovata

Родината на индийския живовляк е Индия и Пакистан. Индия осигурява 60% от световното производство на семената му, които се използват за хранителни добавки и други нужди.

Приложения на индийския живовляк (Plantago ovata) нарича се и Psyllium

Висок холестерол: Той е добре проучаван като средство за понижаване на липидите, което обикновено се изразява в ниски нива на холестерола и липопротеините с ниска плътност („лош холестерол“) в кръвта. Ефектите са наблюдавани след осем седмици редовна употреба. Psyllium изглежда няма значителни ефекти върху липопротеините с висока плътност („добър холестерол“) или триглицеридите. Тъй като са наблюдавани само малки намаления, хората с висок холестерол трябва да обсъдят употребата на по-мощни агенти със своя доставчик на здравни услуги. Въздействията му са наблюдавани при възрастни и деца, въпреки че дългосрочната безопасност при деца не е установена.

Запек: Psyllium отдавна се използва като главна съставка в „насипни лаксативи“.Като цяло, в повечето проучвания се наблюдава увеличаване на теглото на изпражненията, увеличаване на движенията на червата за ден и намаляване на общото време на преминаване през червата.

Диария: Индийският живовляк е проучен за лечение на диария, особено при пациенти, подложени на хранене с тръби. Той също така е проучен в допълнение към терапията с орлистат (лекарство за отслабване) с надеждата, че ще намали стомашно-чревните ефекти (диария и маслено изхвърляне) на този агент за отслабване. Ефективен ефект за образуване на изпражнения обикновено се открива в научните изследвания.

Анални пукнатини (сълзи или пукнатини в ануса): Psyllium може да помогне за предотвратяване или облекчаване на анални фисури, които могат да се дължат на запек, диария, възпаление на червата или синдром на раздразнените черва. Необходими са обаче допълнителни изследвания, преди да се препоръча псилиумът.

Рак на дебелото черво: Според ранните проучвания, диети, които включват псилиум, могат да намалят риска от рак на дебелото черво. Необходими са повече проучвания, за да се определи дали псилиумът може да помогне за предотвратяване на рак на дебелото черво.

Приготвяне на колоноскопия: Пациентите с ново начало на запек или предполагаемо кървене от хемороиди често изискват използването както на фибрилни добавки, така и на диагностична колоноскопия. Изследователите са стигнали до заключението, че при не запелени пациенти, добавянето на фибри на основата на псилиум не трябва да се започва в рамките на няколко дни преди ендоскопията, като се използва препарат от полиетилен гликол. Инструкциите, дадени от подходящия медицински специалист и фармацевт, трябва да се следват при подготовката за колоноскопия.

Индийския живовляк - Plantago ovata

Индийския живовляк – Plantago ovata

Изгаряне на мазнините в изпражненията: Ранното изследване показва, че храненето с псилиум и хитозан може да помогне да се увеличи отделянето на мазнини в изпражненията.

Индийският живовляк намира приложение още и при метеоризъм, хемероиди, хипергликемия, възпалителна болест на червата (болест на Crohn, улцерозен колит), синдром на раздразненото черво, затлъстяване.

Чай от живовляк.

Понякога се ползва чай от живовляк. Има приятен аромат и помага в борбата срещу кашлицата, тютюнопушенето, нервните разстройства и вътрешните патологии. За да си го направите, трябва да излеете изсушените листа от билката в кипяща вода. Оставете ги да стоят за 15 минути. Пийте чай 4 пъти на ден поп чаша (200 мл). За да е по-приятно можете да добавите чаена лъжичка натурален мед.

Често се използва и друга рецепта за чай. Вземете 4 супени лъжици сушени листа, залейте ги с 500 мл завряла вода. След това ги покрийте отгоре кърпа в някакъв съд. Престоява за два часа. След това чаят се филтрира и се използва топъл 4 пъти на ден по чаена лъжичка преди хранене. Препоръчителният курс на употребата му е седем дни.

Чаят се приготвя само от сушени и фино нарязани листа. Пресни набрани и все още зелени части на растението не са подходящи за тази цел. Те се прилагат директно върху отворени рани, извлича се сок или се обработват за получаване на отвари и настойки.

За кашлица.

Когато имате кашлица е полезна инфузията от листата, която действа отхрачващо и разрежда храчките. Билката помагат за излекуване на повечето заболявания, които причиняват дразнене на дихателните пътища и вследствие на това се проявяват с кашлица.

Индийския живовляк - Plantago ovata, семена и хранителна добавка от тях

Индийския живовляк – Plantago ovata, семена и хранителна добавка от тях

За да се справите с кашлицата, вземете: 40 грама сушени листа, чаша завряла вода. Листата се сипват в термос и се заливат с врялата вода. Престояват два часа. Пийте 4 пъти на ден по супена лъжица.

При деца под 10 години дозата се намалява до една чаена лъжичка. За деца на възраст от 11 години дозата се увеличава до десертна лъжица. Тази инфузия може да се използва за инхалиране. Лекарството може да се пие при атеросклероза и бъбречна недостатъчност.

При силна кашлица можете да вземете пресни зелени листа от живовляк, изсипете ги в чаша вода, доведете до кипене. След охлаждането се добавят 4 лъжици мед. Трябва да използвате от тази каша на всеки час по чаена лъжичка.

За да се помогне при кашлица, болки в гърлото и настинка, се използва следното:

Листата и коренчетата трябва да се измият, изсушат и нарежат. Нарязаната зеленина с корените трябва да се смеси със захар  1:1. Всичко е поставено в емайлиран съд с тесен капак и зарит в земята за 3 месеца.

Получената смес се съхранява в сутерен, хладилник или килер. Една супена лъжица от лекарствената смес се изсипва в чаша завряла вода и се пие като чай.

Екстрактите със студена вода са полезни за лечение на трахеит.

В чаша студена вода се слагат по 2 супени лъжици натрошени сушени листа. Престояват 12 часа и инфузията се пие през целия ден.

Сироп от живовляк.

Сиропът е отличен помощник срещу вирусни заболявания. Лекарството действа против кашлица, антибактериално, освен това стимулира естествения имунитет.

При суха и мокра кашлица аптечният сироп е подходящ за борба с болестта. Има различни видове сиропи по аптеките и магазините за здравословни храни с живовляк, разликата е само в разпознаването на марката, цената, добавките, действието е идентично за всички.

Сиропите са подходящи за възрастни и деца. Тъй като това лекарство е естествено, то е подходящо за лечението на малки деца. Сиропът се използва за суха, влажна и алергична кашлица.

Веществата, съдържащи се в сиропа, улесняват състоянието, омекотяват кашлицата и произвеждат храчки.
Дозировка на сироп за деца от 2 до 7 години – 1 чаена лъжичка, 3 пъти на ден. Деца от 7 до 14 години получават 3-5 лъжички дневно.
Лекарството трябва да се залее с чаша топла вода. Сиропът трябва да се приема между храненията. Курсът на лечение за кашлица е седем дни.

За деца от 0 до 2 години този сироп не може да се дава! Някои сиропи могат да се използват от деца над 6 години. Когато възникне алергия, спира се приема на сиропа.
Ако пациентът има възпалителни заболявания на храносмилателния тракт, има непоносимост към захароза и фруктоза, лекарството не е подходящо за лечение.
При диабет сиропът трябва да се използва с изключителна предпазливост и с точната доза.

Някои сиропи имат добавки и при избора трябва да си изясните състава. Всеки сироп в сложната терапия помага при трахеит, бронхит, трахеобронхит и бронхопневмония.

За рани.

Наложете живовляк върху раната

Наложете живовляк върху раната

Пресни листа за отстраняване на възпалението и спиране на кръвта се прилагат при драскотини, рани, флегмони, абсцеси, язви, ухапвания от насекоми и циреи.

За циреи.

За циреи помага и инфузията от листата на живовляка, но по-силно действат наложените върху него смачкани листа от билката.

За хемороиди.

Отвара от живовляк се прилага за хемороиди

Приготвят се 10 листа от билката и се варят в половин литър червено вино на тих огън за 15-20 минути.
Ползва се като чай трикратно през деня преди хранене. Изпива се за два дни, но трябва да е топъл. Продължителност на лечението не повече от пет дни. След 5 дни се повтаря, ако се налага.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *