Жлъчна криза – лечение, диета и билкови рецепти

Причини и симптоми на жлъчна криза, как се лекува, диета и билкови рецепти, с които можете да си помогнете за справяне с проблема

Съдържание на статията: Жлъчна криза. Причини за жлъчна криза. Симптоми на жлъчна криза. Лекарства за жлъчна криза. Диета при жлъчна криза. Лечение на жлъчна криза. Билки за жлъчна криза.

Жлъчна криза.

Болезнените усещания в дясното подребрие свидетелстват за наличието на опасен патологичен процес в нашия жлъчен мехур, с което става причина за появата на жлъчна криза. Този орган действа за активирането на храносмилателните ензими в червата, като в него се събира жлъчката. Неговото нормално функциониране е важно за човешкото здраве, поради което е необходимо незабавно да се идентифицира причината за заболяването.

Този малък орган се намира над черния дроб и се свързва с него през жлъчните канали. Неговата непосредствена задача е натрупването и отделянето на жлъчката, която се получава в черния дроб. Тази течност е просто необходима за нормалните процеси на храносмилането и добрата смилаемост на мазнините. За два дни в черния ни дроб се получава средно до два литра жлъчка.

Болезнеността в проекцията на жлъчния мехур се появява по-често в случай на дискинезия (моторна дисфункция, прегъване на жлъчния мехур) на неговите канали или пътища, възпаление, с движението на жлъчните камъни. Коварността на тези патологични състояния се дължи на факта, че жлъчката вече страда от хроничен дискомфорт. Ранните стадии обикновено са безсимптомни.

Само лекарите знаят и могат да кажат как се стига до жлъчна криза при различни заболявания. За да се премахне дискомфортът, хората обикновено пият болкоуспокояващи и спазмолитични препарати, но не всяко лекарство е разрешено за различните видове болки. Да се ​ определи какви лекарства да се употребяват, също може да каже само експерт. Но преди да разберете защо в жлъчния мехур се получават болки, трябва да знаете структурата и местоположението му. Това ще позволи по-точно определяне на локализацията на болезнените усещания.

“Фигурин

Жлъчният мехур е малък и с крушовидна форма, намиращ се под предната повърхност на черния дроб вдясно. Неговата дължина е 6 – 12 см и е широк 3 – 5 см, с вместимост 30 – 50 кубични см. Задачата му е натрупването и своевременното излъчване на жлъчката, произведена в черния дроб. Този флуид е необходим за осигуряване на нормално храносмилане, по-специално за асимилацията на мазнините.

Причини за жлъчна криза.

Основните причини за заболеваемостта в жлъчката са вродени дефекти в структурата на органа, неговите канали (стесняване, изкривяване), туморни образувания, хелминтична инвазия. Ранните стадии се лекуват медицински, пренебрегват се – хирургическите, по-често чрез лапароскопия (холецистектомия).

Провокирането на жлъчна криза може да се причини от различни фактори. Ето кои са основните:

– Възпаления в органа и канала – холецистит, холестероза. Те се проявяват с дълги тъпи болки с характер на издърпване в дясната подкожна област и в пъпа. Усещанията се увеличават при бягане, бързо ходене, треперене, навеждане на тялото напред, повдигане на тежести.

– Болести на метаболизма – холелитиаза. Обострянията се появяват, когато конкретните вещества се движат по протежение на пътищата на екскреция на жлъчката. Особено силни колики се появяват при блокиране на жлъчните пътища.

– Функционалните нарушения, които не са предизвикани от възпаление се наричат дискинезия, което предполага двигателна дисфункция на органа. Припадъците се различават по периодичност и различна сила.

– Дефекти, аномалии в развитието на органа и неговите канали. Те се различават при асимптоматичен или периодичен дискомфорт в областта на жлъчния мехур с различна продължителност и интензивност.

– Наранявания на органа. Травмите му се делят на отворени и затворени.

– Паразитна инвазия. Причинява общо нарушение на храносмилателната функция. Особено болезнено в областта на епигастриума.

Болки в жлъчката

По-долу са разгледани основните фактори, обясняващи защо се получава болка в областта на жлъчния мехур и дори жлъчна криза.

Холецистит

Тази патология се причинява от съпроводеното с болки възпаление на лигавицата на жлъчния мехур. Обикновено това е най-често срещаната статистика.
Той допринася за развитието на изобилие от вредни ястия на ежедневната трапеза, употребата на алкохолни напитки в неограничени количества, стресови ситуации, хипотермия.
Холециститът е напълно способен да се развива при възпалителни процеси в други органи (адтектит, пневмония, тонзилит). Като независима патология често се среща при заболявания на панкреаса, затлъстяване, гастрит с понижена секреция.

Болестта включва възпаление на тялото в остра и хронична форма, но най-често се причинява от жлъчни камъни. Състоянието му е придружено от общо разстройство на функцията на жлъчното отделяне със следните прояви:

– болки с постоянен дискомфорт в дясното подребрие;

– влошаване на състоянието на пациента;

– повишена болка и дискомфорт след хранене с мастни храни, пипер, яйца, пиене на сода, кафе, алкохол.

Острата форма на болестта се смята за най-опасна. Характеризира се с внезапно настъпване, повишаване на телесната температура, появата на колики в черния дроб. Болките са пароксизмални, интензивни, нямат причинно-следствена връзка с приема на храна. Има и гадене и повръщане. Склерата е итермична, кожата често е итерална (в присъствието на строежи с големи размери в жлъчния канал).

Хроничният холецистит е симптоматичен. По принцип това са трайни болки, които имат ясна връзка с яденето или пиенето на алкохол. Пациентите получават диспепсия: горчивина и сухота в устата, гадене, подуване на корема, разстройство. Жълтеницата като правило не се отбелязва.

Секреция на жлъчка

Секреция на жлъчка

Симптоми придружаващи хроничния холецистит:

– гадене;

– дъх с горчив вкус;

– пресъхване на лигавицата в устата.

Провокатори на проявлението на жлъчна криза:

– неправилно хранене;

– злоупотреба с вредна храна и алкохолни напитки;

– постоянно преяждане;

– други възпаления на най-близките органи, по-специално панкреаса при панкреатит.

Острата патология се развива обикновено при наличие на ЖКБ (жлъчно каменна болест) поради обструкция на главния канал, което води до извеждане на жлъчка от органа. Симптоми:

– тежки колики;

– треска;

– повръщане.

Пациентът се нуждае от спешна помощ..

Вредните навици и недохранването могат да причинят възпаление в жлъчния мехур.

Клиничната картина при хроничен холецистит се развива постепенно. Началните етапи са безсимптомни. Дискомфортът обикновено се скучва 2 часа след хранене или физическо натоварване.

Пациентът се оплаква, че има болки и привлича в областта на възпаления орган с усещане в рамото, кръста, врата, тила и редовно се разболява. Освен това се появява:

– метален привкус в устата;

– оригване;

– храносмилателно разстройство (констипация, диария);

– главоболие;

– безсъние с раздразнителност (по-рядко).

ЖКБ – жлъчно каменна болест

Видове жлъчни камъни

Видове жлъчни камъни

Болката от жлъчния камък се провокира от жлъчна стаза и от неправилно функциониране на метаболитните процеси, протичащи в органа. По-често заболяването засяга жени на възраст над 40 години. Обикновено заболяването е асимптоматично. Става много болезнено, ако камъка навлиза в жлъчния канал. Малките камъни могат да се изхвърлят от тялото естествено с изпражненията. Ако камъкът е голям, е необходимо хирургическо отстраняване.

Характерът на болките при ЖКБ е дифузен, т.е., простира се по целия корем с постепенно концентриране в областта надясно и в хипохондриума. Освен това у пациентите се появяват:

– тежко гадене, което води до повръщане;

– хроничен запек.

За да се отстранят всякакъв вид камъни, се използват различни методи. Причини за болестта са:

– неправилно хранене и режим;

– заседнал начин на живот;

– наднормено тегло;

– дълго употребявани хормонални лекарства;

– патологията на панкреаса (панкреатит).

Дискинезия

Моторната дисфункция на жлъчните пътища и мехура причинява нарушения на жлъчния поток от черния дроб към органа и оттам към дванадесетопръстника. Има два типа дискинезия:

хипотонична с намалена моторна функция;

хипертонична с прекомерна двигателна активност.

Симптоми на жлъчна криза.

Симптоми на заболяването дискинезия:

При хипотонична:

– болка – издърпване, болка локализирана в дясната подкожна област, по-често през нощта;

– усещане за пръсване и подуване;

– отказ от храна;

– въздух с горчив вкус;

– гадене.

Ако не се лекува заболяването, то може да причини друга патология – камъни в жлъчката.

При хипертонична:

– болка – краткосрочна остра, пароксизмална, локализирана в дясната субкостална област;

– усещанията предизвикват силен товар, поради злоупотреба с висококалорична храна.

Билиарните (жлъчни) спазми, в допълнение към синдрома на болката, се характеризират с наличието на следните симптоми:

– гадене;

– повръщане, което не облекчава болката;

– повишено изпотяване;

– обща слабост;

– главоболие;

– задух;

– сърцебиене;

– жълтеница;

– повишена телесна температура;

– диария;

– подуване на червата;

– метален вкус в устата;

– раздразнителност;

– стомашно разстройство;

– безсъние;

– влошаване на апетита.

Болки в жлъчката и черния дроб.

Често се случва болките да се появят внезапно, те са толкова силни, че страдащият може дори да вика и плаче по време на атаките. Това са едни от най-силните болки. Обикновено те настъпват при някои заболявания на жлъчните пътища и черния дроб се нарича чернодробна или жлъчна колика. Причините са в мускулните спазми в жлъчния мехур или неговите пътища, които могат да се проявят, ако камък препятства канала. Болката започва рязко, и се увеличаване по сила, в следващите няколко часа. Въпреки че болките се наричат и чернодробни колики, всъщност черният дроб не боли, а само боледува.

Болката в десния хипохондриум (дясното подребрие) може да се окаже постоянна и достатъчно силна. Не е необичайно усещането на болките да се простират до дясното рамо, както и до гърба.

Горната част на корема по време на палпацията може да бъде опъната.

Основният признак на патологията се открива при палпация, когато жлъчният мехур се усеща, че е увеличен значително. В човека се появява болезненост в зоната вдясно в корема и плешката. Чувствата се различават от упоритостта и удара в дясната страна, долната част на гърба, рамото. В допълнение, има силно напрежение на перитонената мускулна тъкан от страна на болезнения орган.

Баналната „неприятна миризма“ от устата се превръща в сериозна болест. Около 92% от човешките смъртни случаи са причинени от инфекция с паразити, които могат да бъдат премахнати!

Различните стадии на болките в жлъчния мехур са по различни начини:

– В началото на развитието на патологията, неприятните усещания са подобни на коликите, както при атаките. Болката в жлъчния мехур е по-лоша при кашляне, бързо и дълбоко дишане, докато тялото се движи. Може би проявата е през нощта.

– В късните стадии на болестта болките стават постоянни, остри, интензивни. Пациентът е постоянно болен.

– В по-тежките случаи болните развиват болезнен шок. Болният жлъчен мехур причинява треска, отслабва човека, световъртеж, сухота в устата, повръщане, в допълнение към болката в дясната страна.

Признаците за аномалии често се явяват като краткосрочни или дълги (от 5 минути до няколко часа). Освен това се появяват:

– жлъчно повръщане без облекчение;

– слабост, замайване;

– прекомерно изпотяване;

– ъемпература 39-40 ° С;

– пресъхване на устната лигавица;

– бърз сърдечен ритъм.

Ако имате силна болка в жлъчния мехур, незабавно трябва да се свържете със специалист, който диагностицира основната причина за дискомфорт, назначава преглед и подходящо лечение.

Холециститът е сериозно заболяване, което изисква установяване на причина и своевременно лечение.

Патологията може да се извърши в остра или хронична форма. Острата форма се развива главно след като се ядат мастни храни, натоварвания и стрес.

Основните симптоми на проявление:

– Първият знак е остра болка в десния хипохондриум. Тя може да стигне до епигастричния регион, рамото и дясната плешка. С течение на времето болката става по-силна.

– Температурата на тялото се покачва, понякога до 40 градуса.

– Подуване на корема.

– Тръпки.

– Тежест в стомна.

– Неприятно оригване.

– Гадене.

– Повръщане.

– Жълтеница.

Атаката при холецистит може да продължи цял ден . По-добре е незабавно да потърсите медицинска помощ.

Хроничната форма на патологията причинява нарушаване на храносмилането и абсорбцията на мазнините, което води до развитие на енцефалична недостатъчност, дисбиоза, обостряне на хронични чревни заболявания.

Камъните в жлъчния мехур се развиват постепенно. Човек в продължение на много години може да усети горчивина в устата, тежест в десния хипохондриум, особено след като яде мастни, пушени, осолени, кисели храна и пие алкохол.

В по-късен етап атаката може да продължи няколко часа или дори дни. Често камъните блокират чернодробните или жлъчните пътища – това провокира развитието на жълтеница. Възпалението на жлъчния мехур изисква специална диета и лечение.

Физическият ефект върху жлъчния мехур провокира други патологии на стомашно-чревния тракт.

Тези дефекти на органите се придружават от:

– постоянно гадене;

– гадене;

– главоболие;

– силно интоксикация с усещания, подобни на отравяния.

Такива прояви могат да говорят за риска от развитие на пукнатина в пикочния мехур и изливане на жлъчката в перитонеума. Диагнозата се извършва с ултразвук.

Рак

Лекарства за жлъчна криза.

За да подобрите храносмилателната система, трябва да приемате ензими (Панкреатин, Мезим форте, Пензитал, Креон).

Също така се предписват специални лекарства, които стимулират образуването на жлъчката и насърчават активното й отделяне.

Първите се наричат холеретици . Те могат да бъдат разделени на три категории:

– От растителен произход (царевични стигми, „Флакумин“, „Берберин“).

– Синтетични („Циккалон“, „Холестил“, „Никодин“, „Оксафенамид“).

– Те имат жлъчни компоненти („Vigeratin“, „Liobil“).

Втората група включва лекарства:

– Релаксиращи жлъчни пътища (Папаверин, Дуспаталин).

– Увеличаващи здравината на стените на жлъчния мехур – „Сорбитол“, „Ксилитол“, „Питутрин“. Терапията със сорбитол се прави само по лекарско предназначение (както е и за всички останали лекарства), тъй кат има и сериозни странични действия.

Хипертонусът е индикация за целта на холагога, който стимулира образуването на течна жлъчна фракция и значително улеснява освобождаването й. Добро решение в този случай е използването на минерална вода и разнообразие от билкови чайове с холеретичен ефект.

При дискинезия е подходящо допълнително предписване на седативни лекарства Новопасит (при тревожни разстройства), Дяволска уста (тамянка) форте (спомага за добрата работа на сърдечно-съдовата система и на нервната система с вит. Б6 и магнезий).

При остър холецистит горното лечение е допълнено с широкоспектърни антибиотици.

Дяволска уста (тамянка) форте – препоръчани таблетки за жлъчна криза.

Дяволска уста (тамянка) форте – препоръчани таблетки за жлъчна криза.

Има определени лекарства, чието действие е насочено към разтваряне на камъните.

– Препарати със съдържание на урсодеоксихолева киселина: Урзофалк , Урсосан. Те съдържат жлъч от мечка, намаляват застоя на соковете в жлъчката, но имат сериозни противопоказания.

– С хенодезоксихолева киселина: „Хенохол „, “ Хенофальк” (Chenofalk).

Когато тези средства са предписани, трябва да се спазват две условия: контрактилната активност на пикочния мехур и проходимите канали се запазват. Лечението с тези лекарства няма да бъде бързо, конкретите се разтварят за дълго време.

Диета при жлъчна криза.

Диета за болна жлъчка, след жлъчна криза

Диета за болна жлъчка, след жлъчна криза

Независимо от това дали човек страда от жлъчна криза или има болки в жлъчния мехур или не, за всеки е полезно да поддържа нормално телесно тегло и да спазва диета с ниско съдържание на мазнини и холестерол и високо съдържание на фибри.

За жлъчния мехур, както и за останалата част от тялото, са полезни следните продукти:

– Пресни плодове и зеленчуци.

– Цели зърнени продукти (пълнозърнест хляб, кафяв ориз, трици).

– Месо с малко мазнини, птици и риба.

– Нискомаслени млечни продукти.

Полезните свойства на някои продукти за предотвратяване на проблеми с жлъчния мехур и облекчаване на симптомите са изследвани от учените. Например, научните данни показват, че пиенето на кафе намалява риска от образуване на камъни. Употребата на алкохолни напитки в умерени количества е свързана и с намаляване на случаите на камъни в жлъчката.

Независимо от това, трябва да се помни, че тези доказателства са твърде слаби, за да се препоръча употребата на който и да е от тези продукти за предотвратяване на билиарни колики. Алкохолът обаче не се препоръчва изобщо при болести на жлъчката. Кафето също съдържа и вредни вещества освен някои полезни и затова не е подходящо за здравословното хранене.

Известно е също кои продукти могат да увеличат риска от образуване на жлъчни камъни и да провокират развитието на билиарни колики. Ясно е, че смяната на храната няма да бъде в състояние да се премахнат съществуващите камъни, но рационалното и балансирано хранене с ограничено съдържание на наситени мазнини и холестерол може да помогне за облекчаване на симптомите и намаляване на броя на атаките.

Необходимо е да се опитаме да ограничим употребата на:

– мастни храни;

– печено;

– пълномаслени млечни продукти;

– червено месо.

Също така, хората с болки в жлъчния мехур не трябва да следват диета с рязко ограничение на калориите. При наличие на наднормено тегло, то трябва да се намалява постепенно (с 0,5-1 кг седмично), придържайки се към принципите на здравословното и добре балансирано хранене. Ако такава диета не помага против болките в жлъчния мехур, трябва да посетите лекар.

Билиарният колит е тежка болезнена атака, източник, на която е дилатацията (разширение) на жлъчния мехур и жлъчните пътища. Нейната причина е предимно холелитиаза. За да се облекчи болката и да се намали честотата на гърчовете, трябва да се спазват принципите на рационалното хранене. В случай на неефективност на диетата, човек с жлъчни камъни и билиарни колики може да се нуждае от холецистектомия – оперативно отстраняване на жлъчния мехур, извършва се под пълна упойка.

Лечение на жлъчна криза.

Терапията се предписва, като се вземат предвид заболяването и промените, които настъпват в жлъчния мехур.

Но във всеки случай е необходимо:

Съответствие с диетата.

За избора на методи за лечение на жлъчния мехур, пациентът преминава преглед, за да се определи причината за заболяването.

Болезнеността в областта на проекцията на жлъчния мехур и други прояви може да бъде лекувана от опитен гастроентеролог. Той може да разбере как и колко да лекува болестта, какви лекарства да използва след цялостен преглед и да идентифицира коренните причини за дискомфорта.

Диагнозата често се извършва чрез ултразвук, а също и скенер, което ви позволява да получите данни за състоянието на органа:

– наличие на камъни, пясък;

– възпаление;

– увеличаване на размера;

– консистенция на жлъчката.

Общият курс за всички видове патологии на жлъчния мехур включва:

– Строга диета.

– Лечебна терапия с прием на:

= антипаразитни, антибактериални лекарства;

= антиспазматични средства за облекчаване на болката;

= лекарства за повишаване на жлъчния поток;

= ензими за повишаване на моторната активност на органа, неговите канали и стомашно-чревния тракт като цяло.

– Физиотерапия.

– Лечение с природни средства и методи от народната медицина: роза, калина, които помагат за намаляване на синдрома на болката в рамките на една седмица.

– Терапия с минерални води.

Последните две точки се прилагат след облекчаване на обострянето на заболяването.

Физиотерапия

За да се увеличи евакуаторната функция на жлъчния мехур, се използват техники за релаксация:

– парафинова терапия за коремната област;

– ДМВ терапия (с електромагнитни вълни) в десния хипохондриум;

– електрофореза с „Папаверин“ и „Платифилин“.

Операция

Хирургическата интервенция се изисква при следните обстоятелства:

– образуване на тумори от всякакъв характер;

– когато голямо напластяване запушва жлъчния канал;

– неуспешно лечение с лекарства;

– целулитен холецистит.

Жлъчният мехур се отстранява с помощта на:

– класическият хирургичен метод с изрязване под пълна упойка;

– лапароскопска холецистектомия (минимално инвазивна резекция).

Билки за жлъчна криза.

Билки за жлъчна криза

Билки за жлъчна криза

Жълт кантарион. За да направите лечебен чай, трябва да вземете супена лъжица от растението и да го сипете в 250 мл гореща вода. Полученият чай се препоръчва да пие, преди ядене по четвърт чаша. Той действа като жлъчегонно средство, подобрява секрецията на храносмилателните сокове, предотвратява образуването на камъни.

Ягода. За да подготвите отвара, вземете листа и издънки, които помагат да се почисти тялото, да се разтварят и премахнат камъните.

Зехтин. Трябва да се консумира една лъжица преди хранене в продължение на 3-4 дни.

Цвекло. Сокът от този зеленчук има мощен холеретичен ефект. Необработеният зеленчук се втрива върху рендето и се изцежда. А може да се използва и сокоизстисквачка, но е добре да престои един час в хладилника и да се смеси със сок от моркови.

Употребата на билки: бял равнец, глухарче, пача трева, невен. Те са отлично антиспазматично средство, нормализират работата на стомашно-чревния тракт, елиминират подуването.

Пясъчно безсмъртниче Helichrysum arenarium L. – жълт смил

Пясъчно безсмъртниче Helichrysum arenarium L. – жълт смил

Пясъчно безсмъртниче. Веществата, които съдържа билката пясъчно безсмъртниче (жълт смил – Helichrysum arenarium L.), влияят върху химичния състав и вискозитета на жлъчката. Благодарение на него жлъчният мехур идва в тон, нивото на холестерола и билирубина в организма се нормализира. От сухите съцветия на растението се прави настойка, която се запарва за 3о минути на водна баня, и се консумира всеки ден по две или три чаши. За една чаша отиват 10-15 грама билка.

Сок от краставици. Ежедневната употреба на прясна напитка облекчава болката и изцежда добре жлъчката. Може да се комбинира с други сокове.

Срещу подуване, газове, стомашни болки и камъни в жлъчката пийте чай от синя жлъчка – цикория.

Срещу подуване, газове, стомашни болки и камъни в жлъчката пийте чай от синя жлъчка – цикория.

Цикория. Има способността да нормализира дейността на стомаха и червата, холеретично действие, стимулира разтварянето на жлъчните камъни. Използват се сушени и нарязани цветове, корени или стъбла на растението. Приготвят се две супени лъжици, които се сипват в около половин литър гореща вода.

Салата от глухарчета. С появата на първите глухарчета, трябва да съберете две чаши пресни листа и да ги залеете с подсолена вода. Престоява 15 минути, прецедете през решето и добавете варено нарязано яйце. Това ще е едновременно диета и лекарство за жлъчния мехур.

Салата от глухарче за болна жлъчка

Салата от глухарче за болна жлъчка

Отвара от кисел трън и орех. За лечение можете да използвате смес от различни билки, които имат холеретичен ефект. Ако камъните на жлъчния мехур са налице, но нямат симптоми на колики и треска, перфектния състав е орех, билка пелин, маточина, кора от кисел трън и билката кантарион. Всички съставки трябва да се приемат в еднакви количества и да се смесят. След това 15 грама от сместа се изсипва в чаша студена вода, престояват за половин час, слагат се на котлона да заврат, изчаква се да се охлади отварата и се прецежда. Вземете по чаша три пъти дневно, преди ядене.

Отвара от цвекло. Тази рецепта може да се използва за разтваряне на жлъчните камъни. Няколко зеленчука трябва да бъдат почистени, нарязани на малки парчета и залети с вода. След това сложете на бавен огън и варете, докато отварата се сгъсти. Трябва да се получи консистенция подобна на сирене. Вземайте по ¼ чаша сутрин, обяд и вечер за два месеца. Да се съхранява на студено не повече от един ден.

Отвара от змийско мляко. За изпълнение на рецептата, смелете супена лъжица сушени растения и ги изсипете в гореща вода. Престоява най-малко два часа и се прецежда през марля. Вземайте по 2 супени лъжици поне три пъти дневно 30 минути преди хранене.

Сушени кайсии. Премахване на застойни явления в жлъчния мехур с дневна употреба на сушени кайсии на пара. Половин чаша от този продукт ще нормализира червата, намали подуването и ще окаже благотворно влияние на работата на сърдечно-съдовата система.

Лечебен ефект може да се осигури от самостоятелно приготвени таблетки от мед и билките вратига и мента. За приготвянето им, трябва да смесите малко количество от тези билки в изсушен вид със захаросан натурален мед. Съхранявайте малките таблетки и ги вземайте три пъти на ден, преди да хранене. Такива таблетки са удобни, защото могат да се вземат навсякъде с вас и не е необходимо да го приготвяте всеки ден. В допълнение ментата е в състояние да увеличи секрецията на жлъчката, тя е антисептик, обезболяващо средство, подобрява чревната перисталтика и тонус.

Смесват се по 10 г от следните билки: пясъчен безсмъртник цветове, царевична коса и листа, цветове от лайка, плодове от копър, корен от глухарче,  пелин, цветове вратига, цветове невен, билка мента, билка жълтениче. От общата смес се приготвят за един ден само 10 г и се слагат в емайлиран съд с топла преварена вода 200 мл, вари се още 15 минути на водна баня. Кисне захлупена още 45 минути при стайна температура ми се долива количеството за възстановяване до първоначалното от 200 мл преди варенето на водата.

Употребява се по 70-100 мл от получената отвара 30 минути преди всяко редовно хранене, трикратно за деня при заболяванията на жлъчните пътища и холелитиаза.

Бяла бреза.

По чаша мед и сок от хрян. Съставките се смесват и трябва да престоят за няколко дни. Лекът, който се получава се оставя на прохладно и тъмно място. Взема се само три пъти за деня 20 минути преди основното хранене по лъжица.

Една рецепта полезна за прилагане след жлъчна криза или за профилактика и изхвърляне на камъните от жлъчката на Хулда Кларк предлагаме – ТУК. За по-големи камъни от 2 см и повече по-добре се консултирайте с хора, които са прилагали рецептата или с лекар, защото се казва за много хора, че са изхвърлили камъни без болка, но възможно е за някои да възникнат проблеми. Обикновено лекарите не се занимават с народните методи за лечение, но вижте и коментарите след статията. Може би е по-добре първо да се проведат терапии с билки за камъните като по-малко рисковани, да се спазва диетата, и след това подобни рецепти да се ползват, ако изобщо се наложи.

Друга статия с билкови рецепти и включително рецепта с лимонов сок и зехтин за камъни в жлъчката – ТУК.

Добре действат и сауните, също и паренето на краката с гореща вода и морска сол, с които може да се изхвърлят токсини при загряване на тялото и така да се помогне за изчистването на организма и това да е помощно средство както за избавяне от камъни в жлъчката и възстановяване на здравето и след прекарана жлъчна криза. Добре е и да с спортува, или да се работи на открито с повече двигателна активност, защото обездвижването е един от факторите за появата на конкременти и съответно за предизвикване на жлъчна криза.

Най-достъпно е бягането (без преумора), колоезденето и ако е съчетано с излизане в планината ще има повече полза от чистия планински въздух.

Търсим мотивация и не намираме, но понякога тя сама ни намира. Тази космата горска мотивация развива до 60 км в час, имайте това пред вид.

Търсим мотивация и не намираме, но понякога тя сама ни намира. Тази космата горска мотивация развива до 60 км в час, имайте това пред вид.

Желателно е сами да се мотивираме за това, а може и да срещнем една космата мотивация на 4 лапи в планината, която обаче развива до 60 км/час, като тази на снимката. Това разбира се не е желателно, но добре е да имаме мотивация за бягането например. Може да се мотивираме и от индианците тараумара, от Кристофър МакДугъл, който е написал книга за тях и Скот Юрек, който също е бегач и от доста години е веган – ТУК.

Възпалението на жлъчния мехур е доста сериозна болест за човека, което засяга състоянието на целия организъм. Когато разкривате първите признаци на патологията, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ и да започнете лечение.

Методите за елиминиране на патологията директно зависят от причината за възникването й. В повечето случаи, ако стадият на заболяването не е започнал, можете да се справите сами с него, без да влизате в болница.

Причини и симптоми на жлъчна криза, как се лекува, диета и билкови рецепти.

Причини и симптоми на жлъчна криза, как се лекува, диета и билкови рецепти.

За да направите това, е важно да се придържате към специална диета и да прилагате ефективни рецепти от народната медицина. Аналгетиците, които се разпространяват във всяка аптека без рецепта, ще ви помогнат да премахнете силните усещания за болка при жлъчна криза.

Не забравяйте, че всяко народно лекарство трябва да се използва само с разрешението на лекуващия лекар. На практика всички растения имат противопоказания за употреба. Освен това, използването на някои от тях при пациенти с жлъчни камъни е само животозастрашаващо. Ако камъкът е твърде голям, той може да запуши жлъчния канал. И това е пряка заплаха за здравето и живота, която изисква незабавна хирургическа интервенция.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *