Жълта горчивка стимулира производството на бели кръвни телца

Жълта горчивка има способност да тонизира храносмилателната система и жлъчката и да гони пясъка от бъбреците

Една много ефикасна билка, която помага за храносмилателни проблеми и болести на стомашно-чревния тракт е т. нар. жълта горчивка. Билката е позната в народната медицина и с имената жълта тинтява, горчивка, горчив корен.
Жълта горчивка и настойка от нея понижават температурата, тонизира храносмилателната система и жлъчката и едно много важно нейно качество – активизира производството на бели кръвни телца, което много помага при анемия и други опасни състояния като левкемия.

жълта горчивка

Жълта горчивка има способност да тонизира храносмилателната система и жлъчката и да гони пясъка от бъбреците

В народната медицина жълта горчивка се пие при недобро храносмилане, липса на апетит, колики, запек,жълтеница, песъчинки в бъбреците, ревматизъм и подагра. Използва се предимно корена на растението.
Отвара от жълта горчивка се приготвя като чаена лъжица от корени на билката се варят десетина минути в половин литър вода. Запарва се малко, а после се прецежда и пие по 100 милилитра преди ядене.
Може да се приготви и настойка от жълта горчивка с чист медицински сприт или по-високоградусова ракия. Една лъжица от жълта горчивка се слага половин литър спирт или ракия, престоява така няколко дни и после се приема по една чаена лъжица, разтворена в чаша с вода преди ядене.
В народната медицина билката жълта горчивка е много ценна и дори се използва във фармацевтичната индустрия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *