Разпространение и лечение на заразната жълта треска

Няма специфични лекарства за лечение на заболяването жълта треска, а само ваксина и симптоматично лечение

Инфекциозният агент на заболяването жълта треска е вирус едноверижна РНК, който принадлежи към рода Flavivirus. На английски жълтата треска се нарича Yellow fever и е известна още като Черен бълвоч, Жълтия Джак или Американска чума. Вирусът (Yellow Fever Virus – YFV) разпространяващ болестта се пренася чрез комар. Той попада директно в лимфната система, навлиза в кръвта и предизвиква нарушения в черния дроб като предизвиква жълтеница.

Разпространение и лечение на заразната жълта треска

Разпространение и лечение на заразната жълта треска

За жълтеницата е характерно, че оцветява цвета на кожата и бялото на очите в жълто и затова болестта се нарича жълта треска. Симптомите са бързо повишаване на температурата, втрисане, главоболие, силни болки в ставите и мускулите; кожата, устната кухина, очите и гърлото на болния почервеняват бързо. От третия ден започва силно гадене, повръщане, включително и на кръв, виене на свят. Болестта е много опасна и около 20% от заразените умират. Развитието на болестта води до тежка бъбречна недостатъчност, която обикновено става причина за смъртта на заразените.

Предаването става чрез ухапване от заразен комар, предимно Aedes или Haemagogus SPP. В районите с разпространение на тези вируси като Африка те се предават от маймуни на човек и от заразени хора на незаразени. Хората, заразени с YFV изпитват най-високите нива на виремия и могат да предават вируса на комари малко преди начало на треска и за първите 3-5 дни от заболяването. Виремия е това състояние на организма, когато вирусите са навлезнали в кръвта и имат достъп до другите органи.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Няма специфични лекарства за радикално лечение на заболяването жълта треска, а само ваксина и симптоматично лечение. То е насочено към облекчаване на симптомите или животоспасяващи интервенции. Почивка, флуиди, както и употребата на аналгетици и антипиретици може да облекчават симптомите на повишената температура и болките. Трябва да се внимава, да се избягват някои лекарства, като аспирин или нестероидни противовъзпалителни средства, които могат да увеличат риска от кървене. Заразените хора трябва да бъдат защитени от по-нататъшно излагане на ухапвания от комари (оставайки на закрито или под мрежа против комари) по време на първите няколко дни на болестта, така че те да не допринасят за разпространението на болестта.

Има създадена ваксина, която е ефективна за 10 години. Въпреки ваксината според СЗО в света умират от болестта жълта треска до 200 000 души всяка година. Ако ви се налага пътуване до страни с висок риск от заразяване с вируса, попитайте вашия лекар за ваксинация.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *