Вълшебният жълт кантарион – билката лекарство

Съдържащият се в билката жълт кантарион хиперецин е най-мощното природно средство срещу депресия

Хората, страдащи често от депресия и потиснатост, знаят много добре колко полезна е билката жълт кантарион за овладяване на състоянието им. Това е така, защото в растението, познато на българите като една от най-полезните билки, се съдържа хиперецин – най-силният природен антидепресант познат на науката. Затова и чай или екстракт от жълт кантарион може да си съперничи със синтетичните лекарства, които се прилагат при депресия. Това най-вероятно става, тъй като това вещество повишава нивото на серотонин, познат като хормона на щастието. Жълт кантарион оказва влияние и на друг хормон – мелатонинът, с което чай, отвара или хранителни добавки, съдържащи жълт кантарион, помагат много при безсъние или тревожен и неспокоен сън.

жълт кантарион

Съдържащият се в билката жълт кантарион хиперецин е най-мощното природно средство срещу депресия

В народната медицина билката жълт кантарион се използва също така за по-бързо заздравяване на рани и изгаряния, за подобряване на работата на сърцето и облекчаване на менструалните болки. Маслен извлек от жълт кантарион пък се прилага при проблеми с кожата. Изсушените стръкове на билката се използват не само за приготвяне на лечебни отвари, но и присъстват в повечето комбинирани чайове, които се продават в магазинната мрежа или по заведенията.
Все пак е добре да внимавате и да използвате билката жълт кантарион умерено и ако приемате синтетични лекарства за депресия, да уведомите вашия лекар, преди да започнете да приемате отвара от билката, за да не се получи предозиране.
Жените, които ползват противозачатъчни лекарства също трябва да внимават и да не пият отвара от жълт кантарион, защото тя намалява действието на медикаментите.
Билката жълт кантарион повишава чувствителността и към ултравиолетовите лъчи, което означава, че не бива при силно слънце да се приема чай от жълт кантарион, за да не получите пигментни петна по кожата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *