Ще отпаднат ли оспорваните задължителни ваксини

Според родителите тези задължителни ваксини са прекалено много и доста от тях крият рискове за здравето на децата

Така оспорваните в последно време задължителни ваксини, включени в имунизационния календар изправиха един срещу друг здравната ни система и родителите. Последните, заедно с пациентските организации се обявиха против задължителните ваксини по детския имунизационен календар. В отворено писмо, адресирано до отговорните институции те настояват детските имунизации у нас да са доброволни.

задължителни ваксини

Според родителите тези задължителни ваксини са прекалено много и доста от тях крият рискове за здравето на децата

Ето какво гласи актуалният Имунизационен календар на Република България. Според него у нас се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст.
Всички новородени се имунизират с ваксини срещу туберкулоза /БЦЖ / и хепатит Б до изписването им от родилния дом. На едномесечна възраст се поставя втората доза от ваксината срещу хепатит Б. Според изискванията за задължителни ваксини при навършване на 2-, 3-, и 4-месечна възраст децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит.
На 6-месечна възраст се поставя трета доза ваксина срещу хепатит Б, с което имунизацията се счита завършена.
Според изискванията за задължителни ваксини между 7- и 10-месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя отново същата ваксина, но след отрицателна туберкулинова проба. След това при навършени 13 месеца децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.
При навършени 16 месеца се провежда първата реимунизация срещу полиомиелит, както и тази срещу дифтерия, тетанус, коклюш. Срокът за завършването им е до 24 месечна възраст на детето.
Периодът от 2 до 6 годишна възраст е свободен от имунизации.
След това Имунизационният календар предвижда следните реваксинации. На 6-годишна възраст се поставя комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. На 7-годишна възраст – реимунизация с БЦЖ ваксина на децата с отрицателна туберкулинова проба. Следват на 11 години – както при 7 годишните,
на 12 години – реимунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит, както и с ваксина срещу тетанус и дифтерия. На 17 години пък се прави реимунизация с БЦЖ ваксина на децата с отрицателна туберкулинова проба, както и с ваксина срещу тетанус и дифтерия.
В календара със задължителни ваксини има оща. При навършване на 25 години реимунизациите се провеждат на всеки десет години с ваксина срещу тетанус и дифтерия.
Според пациентските организации и родителите тези задълителни ваксини са прекалено много и доста от тях крият рискове за здравето на децата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *