Замразените боровинки увеличават своите антиоксиданти

По ползи за здравето замразените боровинки не отстъпват на пресните

Точно когато си мислите, че здравословните ползи от вкусните боровинки не са много изобилни, новите изследвания доказаха, че замразяването всъщност увеличава хранителното им съдържание. Аспирантът Марин Плумб от държавния университет на Южна Дакота по науката за храненето, установи, че замразените боровинки са толкова питателни колкото пресните, дори и след изтичането на шест месеца от замразяването им.

По ползи за здравето замразените боровинки не отстъпват на пресните

По ползи за здравето замразените боровинки не отстъпват на пресните

Експериментът на Плумб е бил за изследване нивата на важните антиоксиданти в замразените боровинки за 1, 3 и 5 месеца. След сравняване съдържанието на антиоксиданти на замразените плодове с това на пресните плодове, не се е отчело намаляване на полезните стойности на замразените боровинки. В действителност, Плумб отбелязал, че замразяването реално увеличава концентрацията на антоциани. Кристалите на леда, които се образуват при замразяването естествено нарушават структурата на тъканта на растенията, но това прави антоцианите по-достъпни, е било установено по време на изследването. Антоцианите са група от антиоксидантни, които предоставят защита на различните системи в нашия организъм. Боровинките могат да бъдат едни от най-здравословните храни в света. Професор Василий Далали, преподавател на курс по фитохимикали, химични съединения в плодовете и зеленчуците, който е бил съветник по време на изследванията на Плумб, заяви, че  те са рамо до рамо с ягодите и наровете по съдържание и сила на антиоксидантите в тях.

Той обяснява, че когато става дума за здравословно хранене, храните колкото са по-червени или по-зелени, толкова са по-полезни. Не е случайно, асоциирането на яркия цвят с по-вкусните храни. Антоцианът прави чудеса със здравето ни и е колоритен пигмент, който дава на много храни цвета си. Натуралните боровинки имат по-висока хранителна стойност съответно от конвенционалните плодове. Не вярвайте на изследванията в индустрията, които твърдят, че хранителната стойност на биологичните храни е равна при храненето на конвенционалните.

Боровинките са полезни за подобряване на паметта, на кръвната захар, намаляват риска развитието на болестта на Алцхаймер и деменция, риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, защита на храносмилателната система със своите антиоксиданти, имат и други ползи за здравето. Препоръчаната доза е поне около 2 чаши на ден с боровинки, пресни или замразени.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *