Запек – причини, симптоми, диета, билки и лечение

Ето какви са причините и симптомите за появата на опасния запек и как можем да си помогнем с подходяща диета, билки и лечение

Съдържание на статията:

Запек. Причини. Симптоми. Храни предизвикващи запек. Спастичен запек. Хроничен запек. Запек при бременност. Храни против запек. Лечение. Свещички за запек. Запек и болки в корема. Диета при запек. Биогайа. Трудно изхождане без запек. Лениви черва. Упражнения при запек. Рецепта за запек. Овесени трици за запек. Лек против запек.

Запек.

Запек е състояние, при което човек не се изхожда повече от 24 часа или се забелязва движение на червата, но има и чувство за непълното им движение, което след това остава. При здрави хора честотата на движенията на червата зависи от навиците, начинът на живот и храненето. Хората страдащи от запек се оплакват често от хронична умора, чувство на гадене, неприятен вкус в устата, загуба на апетит. При пациенти със запек коремът е подут, и те имат нездравословен жълтеникавокафяв тонус на кожата, лека анемия и недостиг на витамини, дължащи се на неабсорбция на полезни вещества, дължащи се на честата употреба на лаксативи.

Запекът спохожда до 20% от хората по света, предимно жителите на развитите страни. Проблемът с чревната дистония е от значение за всички възрастови групи. Най-често запекът се развива при хора между 25 и 40 години, а след това проблемът се влошава. Сред младите констипацията е по-честа при жените. По време на мъжката и женската менопауза статистическите разлики са минимални. Запекът при хората в напреднала възраст се среща около 5 пъти по-често, отколкото сред младите хора. Тези наблюдения се признават от повечето изследователи, които се занимават с проблемите на възрастовата гастроентерология.

Причини.

Органичните чревни промени не са най-честите причини за запек при възрастни. Преди обикновено се е смятало, че органичните промени могат да бъдат само вродени и следователно те трябва да причинят запек у децата. Въпреки това, медицинските изследвания през втората половина на миналия век опровергават до известна степен това твърдение.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Причини за органична констипация при възрастни – вродени и придобити чревни аномалии:

 • Долихоколон – дебело черво с по-дълъг от нормалния размер, и с промяна в ганглиите на мускулната стена. В резултат на това преминаването на изпражненията се удължава и забавя. Запекът в случай на вроден доликохолон без лечение продължава в зряла възраст. При възрастните доликохолонът е следствие от злоупотребата с клизми и лаксативни лекарства, както и метаболитни смущения в стените на дебелото черво;
 • Мегаколон е разширение на дебелото черво. При възрастните причините са еднакви. Мегаколонът се счита за придобит, ако няма вродени промени в чревните стени (структура, атрезия). Знак на придобитата патология е запекът с етиологията на мегаколон, изразена в зряла възраст;
 • Долихосигма – удължаване на сигмоидното дебело черво. Удължаване и разширение – мегадолихосигма. В този раздел има натрупване на фекални маси, които са се преместили от тънките черва. Придобитата долихосигма е следствие от процеса на ферментация и гниене в червата при заседнал начин на живот. Промените в размера и морфологията на този отдел са често срещана причина за вродена констипация. Като последица от порочния кръг на патогенезата, доликосигмата е причина за придобит запек;
 • Допълнителни контури на сигмоидното дебело черво. Наблюдава се с необичайно увеличаване на дължината на сигмоидното дебело черво, обикновено на два или три цикъла. Причините са същите като при доликосигмата. Наличието на допълнителни контури е съпроводено с постоянен запек;
 • Колоноптозата е вродена или придобита аномалия, последствие от пропускане на дебелото черво (слабост на лигаментния апарат на мезентерията), при жени се развива след раждане. Тя се характеризира със забавяне на чревната подвижност и в резултат на това със запек. Диагностира се чрез иригография – рентгенов метод за изучаване на червата чрез напълване с контрастен агент;
 • Трансверпотозата е тазова пролапса на напречното сечение на дебелото черво. Нормалната позиция е в проекцията над пъпа. Трансверпотозата е придружена от болка, сраствания, нарушение на инервацията и в резултат на това запек. Принос за развитието на тази болест – лордоза, сколиоза и други видове гръбначни изкрувявания;
 • Недостатъчност на илеоцелевия вентил (Bauhinia valve). Илеоцелевата клапа е морфологично образувание на границата на тънкото и дебелото черво, което предотвратява изхвърлянето на съдържанието на дебелото черво в тънките черва. Има вродена и придобита аномалия. Клинично тя проявява различни симптоми, по-специално променлив запек и диария;
 • Дивертикулоза на сигмоидното дебело черво. Дивертикулумът е хернична изпъкналост на чревната стена, резултат от дистрофични процеси в стените на дебелото черво на фона на високо налягане в червата. Тя обикновено се развива на възраст над 50 години. Клинично се проявява с тенденция към запек, анален кръвоизлив, метеоризъм (често изпускане на чревните газове), чувство на болка и тежест в лявата страна, която изчезва след дефекация.

Причините за органичен запек при възрастни също могат да бъдат лепливо възпаление, остра чревна обструкция (инвагинация, чревно задържане, усукване, както и динамична и компресионна обструкция в резултат на въздействието на тумори върху чревната стена).

Функционални нарушения на червата

Функционалните нарушения на червата са често срещани причини за запек при възрастни. Запекът от функционален генезис е вид дискинезия на дебелото черво. Дискинезиите могат да бъдат придружени от диария и / или запек.

Дискинезиите с преобладаване в патогенезата на запека се разделят на:

 • Атонична – резултат от патологично отпускане на гладките мускули на червата;
 • Спастична – резултат от рефлексния спазъм на аналния сфинктер или друга част от дебелото черво.

В клиничната практика има трудности при разграничаване на атоничния и спастичния запек поради взаимното влияние на факторите, причиняващи техните прояви.

Междувременно се счита за атоничен запекът при хората:

 • Водещи заседнал начин на живот;
 • Които са в депресия, състояние на психични разстройства и различни психосоматични заболявания;
 • Консумират главно висококалорични храни, съдържащи животински протеини;
 • Регулярно потискане на естественото желание за дефекация.

Спастичният запек обикновено се развива при лица, които имат:

 • Проблеми в аналния сфинктер (цепнатини, хемороиди) и дисфункция на органите, причиняващи рефлексен спазъм на червата;
 • Признаци на хронична интоксикация с тежки метални соли;
 • Ендокринни заболявания (автоимунни тироидни лезии, захарен диабет );
 • Хронични заболявания в анамнезата и периоди на дългосрочно лечение с лекарства, които нарушават функцията на червата, включително антибиотици.

Симптоми.

Симптомите на запек, формулирани от Международната работна група за изследване на функционалната патология на стомашно-чревния тракт в Рим и Групата от изследователи от Бристол, са общоприети и признати за стандартни. Междувременно физиологичните и патофизиологичните процеси, които се появяват в организма, не винаги са интегрирани в един набор от характеристики. Подобна патогенеза може да бъде причинена от различни причини и обратно, различни причини за болестта могат да бъдат придружени от едни и същи признаци.

Ето какви симптоми се наблюдават в някои случаи на запек.

Запек с кръв

Когато кървенето от ануса при запек се диагностицира като:

 • Изпражнения с червени цветове или кръв от ануса с червен цвят;
 • Ректално изхвърляне или фекалии с катранен цвят;
 • Понякога скритата кръв в изпражненията не се вижда и се определя само от лабораторни тестове.

Когато има кървене в долната част на тънките черва кръвта обикновено е червена. Това важи особено за тежко кървене, когато кръвта няма време да бъде изложена на чревната среда. Този модел се наблюдава при по-ниско чревно кървене, причинено от различни причини (ректална пукнатина, хемороиди, наранявания на ануса, дивертикулоза (изпъкналост) на стената на дебелото черво, увреждане на капилярите на анусовите стени с твърди сухи изпражнения).

При кървене в горната и средната част на храносмилателния тракт, кръвта е тъмно кафява (от тънкото черво) или като катран (от стомаха).

Голямото анално кървене може да бъде:

 • Самостоятелна причина за запек;
 • Сигнали за сериозна болест на стомашно-чревния тракт.

Болести и патологии, които могат да бъдат придружени от запек с кръв:

 • Улцерозен колит и гастрит;
 • Неоплазми върху чревните стени;
 • Фрактури на ануса и хемороиди;
 • Възпаление на ректума (парапроктит);
 • Чревни инфекции (запек и диария );
 • Дисбактериоза (понякога);
 • Диклортикулоза на дебелото черво;
 • Чревни рани.

Здравните рискове са обилно анално кървене с прогресивно влошаване на доброто състояние на пациента, придружено от болка.

Гадене при запек

Гаденето е неприятно усещане, което предхожда повръщането. Гаденето често съпътства запека и други заболявания на стомашно-чревния тракт, като в същото време може да бъде признак на патология, която не е свързана с храносмилането. Гаденето е един от симптомите на интоксикация, заболявания на отделителната система, невроза и други.

Има пет фактора, които причиняват гадене и повръщане при запек:

 • Механична обструкция на преминаването на изпражненията;
 • Натрупване на фекалии в червата и интоксикация;
 • Парализиране на чревната перисталтика при усукване на червата или мастна гънка в перитонеума;
 • Бавна чревна перисталтика на фона на дисбактериоза;
 • Нарушение на дефекацията в резултат на комбинация от насищане с фекална интоксикация.

Температура при запек

Нарушенията на температурния режим (повишена хипертермия и хипотермия – ниска телесна температура) не са характерни за запек. Съпътстващата запек при промяна на температурата е сериозен сигнал, че в патогенезата са включени допълнителни фактори.

Възможни причини за отклонения от нормалната телесна температура при запек:

 • Увеличаването на температурата при запек е признак на участие в патогенезата на възпалителните реакции (етап на алтернативно и ексудативно възпаление);
 • Намаляването на температурата при запек е предшественик на колапс (шок).

Запек и болки в корема.

Mid section of senior woman wearing white trousers and light blue blouse sitting on toilet holding stomach

Болката е честият симптом, придружен от запек от различен произход. Има няколко възможности за проявяване на болкови реакции при запек.

Болка, която придружава дефекацията с:

 • напрежение,
 • преминаването на фекална кома през аналния сфинктер,
 • непосредствено след движението на червата.

Болката в корема между позивите към изпражнения може да бъде дифузна (простира се до проекцията на всички области на коремната стена) и локална:

 • под ъгъла на дясната лопатка – болка в сигмоидното дебело черво;
 • десен хипохондриум и лумбален участък – болка в дуоденума;
 • областта на пъпа – болка в напречното дебело черво при нормална проекция;
 • дясната част на коремната стена – болка във възходящата част на дебелото черво;
 • лявата част на коремната стена – болка в долната част на дебелото черво.

Ориентацията към топографските проекции е много условна, в някои случаи източникът на болка може да бъде в определената проекция, но причината е в напълно различно място.

Болката при запек, която не е свързана с трудностите при извеждането на изпражненията от червата, е придружена от следните заболявания:

 • холецистит – възпаление на жлъчния мехур ;
 • панкреатит – възпаление на панкреаса ;
 • обрасли новообразувания;
 • апендицит.

Диета при запек.

Прилагането на диета помага да се отървете не само от запек, но и от други симптоми, свързани с това състояние (подуване на корема и болка в корема). Чрез елиминиране на забранените продукти пациентът нормализира работата на стомашно-чревния тракт като цяло и предотвратява развитието на заболявания, които неизбежно допринасят за запек (гастрит, холецистит).

Диета при запек

Диета при запек

В допълнение, правилното хранене допринася за растежа и активността на нормалната микрофлора в червата и предотвратява развитието на синдрома на интоксикация. При спазване на списъка за лечение, тялото е обогатено, теглото му намалява, а състоянието на косата и кожата се подобрява.

Последици от неспазване на диетата

В случай на неспазване на диета за запек, са възможни следните усложнения:

 • хронично възпаление на дебелото черво;
 • заболявания на ректума (хемороиди, фисури, парапроктити);
 • мегаколон (продълговати и разширени черва);
 • чревна обструкция;
 • злокачествени тумори.

Храни предизвикващи запек.

Забранените храни за запек включват тези, които причиняват метеоризъм, гниене и ферментация в червата. Болният също така не трябва да консумира храна, която е дразнеща за стомаха.

За спастичен запек храната трябва да се сервира под формата на картофено пюре (например зеленчуци) и на мляно месо, за да не се повредят чревните стени.

Не се препоръчват вискозни порди, тъй като те бавно се евакуират от червата и влошават запека. Тези продукти, които съдържат много нишесте, имат подобен ефект. В допълнение, храни, които имат много танин, трябва да бъдат изключени от храната: те потискат двигателната функция на червата. Храните, които натоварват жлъчния мехур също най-добре е да се избягват.

Списък на забранените продукти:

 • хляб, тесто за сладкиши, пресен бял хляб;
 • мастни меса и риба;
 • бобови растения;
 • слизести каши (ориз, грис);
 • остри закуски, консерви;
 • пикантни подправки (пипер, хрян, горчица);
 • зеленчуци (репички, лук, чесън);
 • кисел (много нишесте);
 • картофи – ограничено;
 • банани;
 • силен чай, боровинки (много танин);
 • шоколад, дюля, берберис;
 • гъби;
 • сладкарски изделия с маслен крем;
 • супи от богати и мазни бульони;
 • пържени яйца;
 • остри и тлъсти сирена;
 • майонеза;
 • желе, мармалад, бонбон;
 • алкохолни напитки;
 • блюда с брашно (кнедли, кнедли, пайове, особено пържени).

Храни против запек.

На първо място, списъкът на одобрените продукти включва тези, които са богати на фибри. Целулозата се съдържа не само в пресни зеленчуци и плодове, но и в сушени плодове и в някои видове зърнени храни.

На второ място, диетата за този синдром трябва да бъде обогатена и богата на микроелементи, по-специално калий и магнезий. Калият е полезен за чревната подвижност, а магнезият за проводимостта на нервните му влакна.

Не трябва да забравяме и млечните продукти. Те стимулират растежа на чревната микрофлора, нормализирайки двигателната функция на червата. Растителните и животинските мазнини обгръщат чревните стени, предотвратявайки „залепването“ на токсините и осигуряват мека евакуация на фекални маси от него.

Списъкът за лечение на запек трябва да съдържа оптималното количество протеини, мазнини и въглехидрати, тъй като липсата им утежнява това състояние.

Списъкът на одобрените продукти включва:

 • хлебни продукти от ръжено и пшенично брашно, но груби, сухи бисквити (крекери) в малки количества, постно сладкиши;
 • супи за зеленчуци и разредено месо (нискомаслено), борс, зеле, супа от цвекло, супа от плодове;
 • нискомаслени сортове птици, риба и месо (телешко, пуешко или печено пуйка);
 • фъстъчени и зърнени храни от елда, просо, овесени ядки, ечемичени зърнени храни, варени във вода с мляко;
 • пресни зеленчуци и салати от тях (цвекло, зеле, боб, тиквички, домати, краставици, зелен грах, тиква и др.), подправени с растително масло;
 • зеленолистни зеленчуци, които са източник на магнезий (маруля, целина, броколи, варени зелени бобове и други);
 • узрели плодове, плодови напитки, задушени плодове, конфитюр от тях, ябълки са особено полезни;
 • сушените плодове, които са източник на микроелементи, заслужават специално внимание;
 • растителни масла, масло;
 • заквасена сметана, кефир, нискомаслено извара, ацидофилус;
 • меко сирене;
 • подгизнала херинга, морски дарове;
 • чай от шипка и пшенични трици, зеленчукови сокове;
 • варени яйца и омлети от пара;
 • тестени изделия;
 • мед.

Спастичен запек.

Разграничават се два вида запек – атоничен и спастичен. Първият представлява влошаване на чревната подвижност, на моторната им функция, а вторият, спастичен запек е от увеличаването на тона на стените на червата в определени негови части.

Хроничен запек.

Дълготраен запек (хроничен запек) принадлежи към групата на функционалните нарушения. За диференциална диагноза на хронични форми на запек от остра употреба на традиционни методи за изследване.

Физически методи – Първоначално се изследва релевантността на действителните симптоми към Римските критерии III. Информацията, получена чрез интервюиране на пациента, допълнена с външен преглед, използващ перкусия и палпиране на корема.

Перкусия (почукване) – метод за определяне на характера на звука, направен от коремната стена в отговор на удар с перкусионен чук или пръст:

 • Тимпаничният (барабанен) звук показва натрупването на газове (течности) в червата;
 • Смутен звук показва коремното преливане с плътно съдържание.

Палпация (опипване) – метод, който се използва за определяне на болката на коремната стена и степента на увеличаване на вътрешните органи. Ректалното палпиране определя състоянието и пълненето на разширението на ректума. Препълващото разширение е доказателство за хроничен ход на коментирания запек.

Лабораторните методи за изследване на кръвта, урината и изпражненията се използват за тънка диференциална диагноза на хроничен запек, като включват:

 • Пълна кръвна картина (ПКК);
 • Анализ на урината (ОАМ);
 • Определяне на общия билирубин (OБ);
 • Анализ на алкалната фосфатаза (АФ);
 • Анализ на аспартат аминотрансфераза (AST);
 • Анализ на аланин аминотрансфераза (АЛТ);
 • Анализ на гама- глутамилтранспептидаза (ГГТ);
 • Копрограм;
 • Анализ на фекалиите за дисбиоза;
 • Анализ на скритата кръв на фекалиите.

Правилното тълкуване на лабораторните изследвания осигурява ценна информация за изключване на сериозни патологии на стомашно-чревния тракт.

Инструменталните методи за диференциална диагноза на хроничен запек включват:

 • Колоноскопия. За инспекция на червата на дебелото черво с помощта на ендоскопска проба (колоноскоп). Методът дава ценна информация за състоянието на лигавицата на ректума и наличието на тумори на повърхността му;
 • Аноректална манометрия. Използва се за определяне на тона и контрактилитета на ректума и ануса;
 • Електрогастроентерография. Прилага се за оценка на двигателната функция на червата;
 • Рентгенови изследвания (иригроскопия). При диференциална диагноза за запек се използва бариев сулфат – радиоактивна субстанция.

Запек при бременност.

През периода на бременността жените преживяват не само радостно събитие, но и различни неудобства като оток, нарушения на съня, токсикоза, също и запек.

Бъдещите майки искат да знаят как да се справят със запека, защото ползването на лекарства не е желателно и в понякога е забранена.

Лекарите предлагат, когато бременните страдат от запек да употребяват ректални супозитории, съдържащи глицерин.

Ако приемат други лекарствени средства, особено базирани на сена, това трябва да става само с лекарско наблюдение. Билката сена не е препоръчителна за спастичен запек.

Билковите лекарства са от полза за бременните жени и за спастични прояви, се използват някои методи като:

 • Половин час преди храненето, трябва да се пие картофен сок, разреден на равни части с вода. Лекарството трябва да се взема двукратно през деня, а всяка доза не трябва да е над 50 мл.
 • Вечер се препоръчва преди лягане да се изпие предварително загрято мляко половин чаша с 1 суп. лъж. мед.

При атоничен запек по време на бременност, се използват по-различни методи:

 • Сутрин след събуждане трябва да изпиете студена вода една чаша.
 • Всеки ден, сутрин и вечер, да се изпива половин чаша сок от моркови, който да е пресен.
 • Преди лягане направете отвара от ленено семе у дома. За целта е достатъчна 1 ч. л. семена. Те се запарват в чаша вряща вода и се оставят да киснат за 4 часа.
 • Тези средства са от полза за бременни жени за справяне със запека, без да се причинява вреда.

Лечение.

Основните насоки на лечение и превантивни мерки за запек:

 • Отстраняване на негативните фактори, промени в начина на живот, възстановяване на естествения рефлексен дефекационен рефлекс;
 • Организиране на редовни умерени упражнения;
 • Корекция на хранителното поведение (включително фибри в диетата);
 • Лекарствена терапия с лаксативни лекарства;
 • Физиотерапевтични средства (масаж на червата, електростимулация).

Първите три точки от стратегията за лечение зависят от пациента. При организирането на удобни условия на живот най-близкото обкръжение на пациента, посветено на проблема, може да играе голяма роля. При организиране на физическа активност, препоръчително да се обърне внимание на индивидуалните характеристики на тялото. От полза за редовните разходки на чист въздух. При достатъчно физическо състояние можете да бягате и да плувате. Колоезденето е противопоказано.

Що се отнася до диетата за запек, продуктите, разрешени за употреба в периода на обостряне на болестта, са сушени сливи, сушени кайсии, плодови нектари (за предпочитане от плодове, обичайни в местността на пациента), млечни продукти, минерална вода, и ръжени трици. В болницата обикновено се използва специална диета № 3 на Певснер.

Важни фактори при регулирането на изпражненията са:

 • Съответствие с диетата (хранене в определено време);
 • Пиене на достатъчно течности (до 2 литра на ден);
 • Самостоятелно масажиране на корема (кръгови движения с длани по посока на часовниковата стрелка);
 • Формирането на правилния рефлекс на дефекацията (посещение на тоалетната по едно и също време след закуска, дефекация при удобни условия без бързане в удобна поза).

Съществуват и много специални храни, които могат да помогнат за нормализиране на изпражненията.

Свещички за запек.

Едно от решенията за справяне с проблема за запека е прилагането в ануса на свещички. Те действат локално и така спестяват преминаването през целия стомашно-чревен тракт на лаксативния продукт, постигат дразнене в крайния сектор на тракта и това често е достатъчно за активиране на перисталтиката.

Препоръчват се от доста лекари глицеринови свещички, които помагат за деца и за възрастни. Супозиториите Изилакс. Подобни на тях са Бизакодил, Глицерин супозитории и други.

Биогайа.

Биогайае хранителна добавка, която съдържа специално подбрани пробиотични бактерии Lactobacillus reuteri Protectis, които се намират обикновено в човешкото тяло и се адаптират да живеят в него. Ползата от тях е, че те помагат да се възстанови естественият чревен баланс и на останалите бактерии. По този начин се подобрява и имунитета и изхождането на децата. Най-добре е да се взема след лекарско предписание и да се спазва определената доза (писано е в инструкцията), но и в случай на предозиране няма странични ефекти, а просто се прескача едно или две от следващите приложения.

Трудно изхождане без запек.

Състоянието може да е причинено от лениви черва, раздразнен корем или някакъв друг проблем в храносмилателната система и червата. Обикновено това се причинява предимно от стрес. В червата ни има нервни клетки около сто милиона, които регулират тяхната работа и са свързани с главния мозък. Хормонът серотонин влияе върху нашето настроение и разположение на духа, но действа и върху стомашно-чревния тракт.

Лениви черва.

Ленивите черва проблем, който се среща често и когато храната преминава трудно и по-бавно през чревния тракт. Според изследванията на всеки 10 човека 4 страдат от лениви черва.

Когато коремът се чувства подут с усещане за тежест и трудно изхождане, това състояние може да е причинено от лениви черва. Много често това е проблем, за който трудно се говори. Малко от хората засегнати от лениви черва търсят съвет от доктора за неразположението. Преминаването на храната през червата става различно при отделните хора.

Упражнения при запек.

Не е тайна за никого, че по време на бременност много жени страдат от запек. За да се отърват от това състояние, препоръчително е постоянно да правят следните упражнения:

 • Вдигайки се на краката и ръцете и изправяйки гърба си, трябва леко да се наведете, като отпуснете раменете си. Върнете се в първоначалното си положение, трябва да преместите таза обратно. Такива действия трябва да се извършват 15 пъти.
 • В същата позиция (отново на крайниците) е необходимо да си поемете дълбоко въздух и максимум закръгляйки гърба, натиснете брадичката до гърдите. След издишване гръбнакът трябва да се огъне и главата трябва да се повдигне възможно най-високо.
 • Ако сте на ръцете и краката си, започнете да се люлеете леко назад и напред. След това трябва да завъртите таза наляво и надясно.
 • Трябва да се отбележи, че такива упражнения позволяват на бременните жени не само да си изпразват червата, но и да облекчават органи като бъбреците.

Специалните упражнения и масажи също могат да спомогнат за подобряване на подвижността на червата у дома.

По-добре е да започнете терапевтична гимнастика сутрин, без да ставате от леглото. Ако лежите на гърба си, трябва да масажирате стомаха няколко минути по посока на часовниковата стрелка. Ръката трябва да се движи стриктно по часовниковата стрелка.

Освен това, в същата позиция, трябва да вдигнете десния крак, да го издърпате  близо към себе си. Повдигнатият крайник притискайте към гърдите за няколко минути. Същите движения се правят и с втория крак.

След това трябва да станете от леглото, да раменете да бъдат на ширината на ходилата и да клякате на 10-12 минути. Диша се дълбоко с корема.

Самостоятелният масаж на червата е включен и в комплекса от сутрешни упражнения. Той се извършва след всички гореизброени упражнения. В изправено положение с лявата ръка трябва да допрете стомаха от долния му край (вдясно) до десния хипохондриум. По-нататъшните движения се извършват през слънчевия сплит вляво и накрая, надолу. В процеса се повтаря движението на разградената маса през червата. Продължителността на процедурата не трябва да надвишава 10 минути.

Рецепта за запек.

Билки за запек

Билки за запек

Един от най-добрите и най-бързи варианти е да се ползва отвара от кората на зърнастец. За да я приготвите, вземете 1 супена лъжица от билката 1 чаша вода. Заедно компонентите се варят при най-бавното нагряване на печката за около 20 минути. С течение на времето, отварата остава топла за същия период от 29 минути.

Приема се на празен стомах, малко преди закуска по 1 чаша. И след това още една трета от нормата два пъти през деня.

Голямо болкоуспокояващо и разхлабващо средство е мента. Достатъчно е да се добави към чая при варенето, за да се постигне лек слабително действие.

Използва се като лечебна отвара и вариант с билката сенна. За приготвянето й се приготвя пълна лъжица билка. Изсипа се в чаша вода. Сместа се загрява на парна баня за по-малко от половин час. Освен това агентът се оставя на топло за още 20-25 минути. Използва се по чаша от лекарство вечер. Лаксативното действие може да се очаква след 9-10 часа.

Алое Вера също е едно решение за справяне със запека. То е добро слабително средство. В него присъстват вещества наречени антрахинони, които създават мощен лаксатив, а той действа като увеличава количеството на водата в червата, отделянето на слуз, подобрява чревната перисталтика, и с това помага за контракциите и за храносмилането.

Зехтинът също е полезен при запек и за неговото предотвратяване. Той стимулира храносмилането и чрез него и самото отделяне на отпадни продукти. Сутрин на гладно може да се приема по една супена лъжица зехтин с чаена лъжичка лимонов сок. Може да приложите и друг вариант, само зехтин без лимонов сок. Редовното приемане н зехтин може да предотврати запека.

В момента все още има активни дебати между лекарите за това дали клизмата е полезна или вредна. Определено не можете да я изпълнявате твърде често, за да не доведете до дисбиоза или отслабване на мускулите в резултат на често изкуствено разтягане на чревните стени. Но ако поради някаква причина лаксативите са противопоказани за пациента, това е един от най-ефективните начини за справяне с опасния запек.

Круша за клизма и чаша на Есмарх

Круша за клизма и чаша на Есмарх

Най-добре е да изберете за домашна употреба клизма с масло. Например, от пречистено маслиново или слънчогледово олио. Подходящ е и фармацевтичния вазелин. Течността се нагрява до 38 градуса, след което се вкарва в кухината с помощта на гумена круша. Процедурата отпуска стените на червата, улеснява работата им и отстранява изпражненията, като цяло стимулира само отделянето.

Тази опция се препоръчва вечер. Тя ще започне да действа след 12 часа.

Ако искате да постигнете бърз ефект, трябва да изберете хипертонична клизма с чашата на Есмарх. За това вместо масло се използва вода, но за бърз ефект – силен разтвор със сол. Приготвя се от 1 лъжица сол и 1,5 литра топла преварена вода. При хроничен запек количеството на насипния компонент може да бъде увеличено до 1,5-2 десертни лъжици. Полученият разтвор увеличава потока на течността в червата и дразни мускулната им мембрана, в резултат на което фекалните маси стават по-крехки и се екскретират независимо.

Овесени трици за запек.

При използването им е необходимо също така да се консумира колкото се може повече вода (най-малко 2 литра). С използването на течности с овесени трици „отпадъците“ се увеличават по-бързо, така че лечението е възможно най-ефективно. Продуктът също така е полезен при диабет и сърдечни проблеми.

Подготовката на лекарството от овесени трици може да става по лесен начин.

Органичните чревни промени не са най-честите причини за запек при възрастни

Органичните чревни промени не са най-честите причини за запек при възрастни

Залейте 2 ч.л. основната съставка с топла вода, нека малко да се вари и да я приемате два пъти на ден. Яденето на овесени трици при запек може да бъде в комбинация с кефир, кисело мляко, портокалов сок, изцеден непосредствено преди употреба. Количеството на продукта във всички тези случаи остава същото.

Не превишавайте дозата на основната съставка – може да причини диария, усложнения от хода на хроничните заболявания на храносмилателната система.

Лек против запек.

Много леко облекчава опасния запек и коренът от глухарче. Той е холеретично средство, което стимулира чревната подвижност. За лечебна инфузия можете да използвате нарязан корен и листа. 2 супени лъжици от суровините се изсипват в 400 мл завряла вода. В термос сместа се оставя за една нощ. Тя се използва половин час преди хранене 3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *