Запек при бебета – причини, хранене и народни средства

Какво да правим с нежелания запек при бебета, как да се лекува, какви средства се използват?  Лечение на запек при бебета с народни средства.

Съдържание на статията:

Запек при бебета. Запек при новородено. При дете. Терапевтична диета. При кърмачета. Лекарство за запек при деца. Лечение на запек при бебета с народни средства. Адаптирано мляко против запек.

Запек при бебета.

Констипацията е последица от бавното транспортиране на фекалиите през червата. Съществуват много причини за това състояние и може да се случи на всяка възраст. Запек при бебета се случва най-често и е от най-срещаните заболявания на храносмилателния тракт, въпреки че повечето родители не придават особено значение на неприятния проблем и не считат за необходимо дечко да бъде заведен при лекаря. Нещо повече, не всички майки знаят каква е честотата на изхожданията за нормално дете на една или друга възраст и не обръщат особено внимание.

При раждането органите и системите на бебето са в процес на формиране, те продължават да се развиват през първата година от живота. Несъвършенството на стомашно-чревния тракт го прави уязвим за различни заболявания. Какво да направим, ако бебето не може да се изхожда по нормален начин?

Чревните проблеми при малките деца и тези в предучилищна възраст не са необичайни. Дори ако детето се тревожи за стомаха си, то не може винаги да се оплаква на майка си. За родителите е важно да забележат навреме, че бебето не е имало дълго време изхождане или че го е „боляло“ при изхождането по голяма нужда и да се опитат да му помогнат да се отърве от запека.

Запек при новородено.

Как да установите, че новороденото има запек?

За да разберете дали бебето ви има проблеми с движенията на червата, е необходимо да наблюдавате честотата на изпражненията, текстурата и цвета им.

Дефекацията не трябва да причинява дискомфорт на бебето. Тревожност, силен стрес и плач сигнализират за запек, чието лечение не може да бъде отложено.

За кърмачетата 4-10 движения на червата (изхождания) дневно се считат за норма. С всеки месец този брой се намалява, при едногодишно дете дефекацията се случва вече веднъж на ден. Но дори ако детето няма ежедневно изхождане, това може да не показва наличието на патологии.

Консистенцията на изпражненията при кърмачетата през първия месец от живота е мека, подобна на каша. С възрастта те постепенно се доближават до формата на „наденица“.

“Фигурин

Цветът на изпражненията се влияе от храненето на бебето. Преди въвеждането на допълнителното хранене, изпражненията имат жълт цвят и след това кафяв.

Така че, следните признаци говорят за запек: една дефекация по-малко от 1 път на ден, докато бебето проявява безпокойство, отказва да яде, плаче, не спи добре.

Може да се наблюдава повръщане, коремна дисекция при запек при бебета. В този случай дефекацията се предотвратява от високата плътност на изпражненията.

Възможни причини за колики и запек при бебета:

 • Анатомични дефекти на дебелото черво;
 • Неправилно хранене на кърмачките. Запекът може да бъде провокиран от храни като месо, мляко, кафе, черен чай, ядки, бял хляб, ориз, какао;
 • Дехидратация на новороденото;
 • Въвеждане на допълнителни храни прекалено рано, замяната на смесите;
 • Липса на хранителни фибри. Констипацията възниква поради нежеланието на децата да ядат пюре от плодове и зеленчуци;
 • Антибиотици;
 • Психологически причини (отделяне от майката);
 • Майките нямат мляко. В този случай приетата храна се абсорбира напълно от тялото;
 • Коремните колики могат да възникнат, ако бебето поглъща въздух, докато се храни.

Какво да правим с нежелания запек при бебета

Преди всичко е необходимо да се отстранят най-очевидните причини за храносмилателните разстройства: коригиране на диетата на майката по време на кърменето или замяна на нейното мляко с изкуствено. Важно е да се спазва режимът на пиене на вода. Негативната реакция на тялото може да бъде причинено и от твърде ранно или неправилно въвеждане на допълнителни храни;

Ако ситуацията не се променя към по-добро, за изключване на болестите, трябва бебето да бъде изследвани от гастроентеролог, ендокринолог и невролог. Ако се открие патология, лекарят ще даде необходимите препоръки, които трябва да бъдат следвани;

Запек при бебета често поставяйте бебето по корем. Можете да приложите леко затоплена пелена върху стомаха. Топлината на тялото на майката също има положителен ефект;

Проблемът със запек при бебета на 6-8 месеца може да бъде решен с помощта на плодово пюре от сливи, кайсии, праскови, ябълки, както и прясно изцедени сокове, разредени с вода, отвара от смес от сушени плодове. Започнете с една чаена лъжичка и въз основа на резултата определете оптималната доза.

При дете.

Ако не идентифицирате и не премахнете причините за забавянето на изпражненията, запекът може да стане хроничен и след това няма да бъде лесно да се освободите от него. Много възрастни в продължение на години страдат от запек, който произхожда от детството. Няма смисъл да постигате редовни движения на червата с клизми и лаксативи, ако не се отървете от факторите, предизвикващи болестта.

Органичен запек

Сред причините, които водят до констипация при деца, е малко вероятно те да са органични. В този случай нарушенията на дефекацията е последствие от чревни аномалии, вродени или придобити. Вродените аномалии, като удължаване на сигмоидното дебело черво и липсата на инвазия на дебелото черво до 2-3 годишна възраст, вече се откриват и лекуват на практика от първите дни на живота на детето, тъй като симптомите им се забелязват лесно.

За да се премахне органичния запек в предучилищна възраст, ако липсата на самостоятелно изхождане да се случи на фона на нормалното хранене и начин на живот, и е придружен от симптоми на лошо храносмилане. Подуване, газове, болка в корема могат да бъдат причинени от натрупването на фекалии и газове в червата поради препятствие в тях. Те могат да бъдат тумори, полипи, сраствания , водещи до остра или хронична обструкция. Лечението в тази ситуация обикновено е хирургично.

В повечето случаи чревните проблеми при децата са функционални и психологически.

Функционален запек

Функционалният запек може да се дължи на:

 • лошо хранене на детето за дълго време, с преобладаване в менюто на протеини и мазни храни и липса на растителни влакна;
 • хронична липса на течност в нарушение на режима на пиене, когато детето пие малко или получава вода само от някои напитки, не вода, а сок, чай, лимонада и т.н.;
 • дисбаланс на чревната микрофлора, който се развива на фона на антибактериалната терапия и хранителни разстройства и води до разлагащи процеси и слаба перисталтика;
 • хранителни алергии, в резултат на което освободените хистамини увреждат чревните стени;
 • ензимен дефицит, когато поради вродени патологии и заболявания на храносмилателния тракт, тази или онази храна е слабо обработена в червата;
 • хелминтни инфекции, при които хелминтовите инвазии нарушават чревната функция;
 • рахит, който се съпровожда от намален тонус на мускулните тъкани, включително тези, разположени в чревните стени;
 • недостиг на желязо в организма, поради което се развива кислородно гладуване на чревните мускули;
 • хипофункция на щитовидната жлеза, чиято клинична проява е запек;
 • нарушения на рефлексното изпразване поради поражения на нервната система;
 • злоупотреба с лекарства, засягащи храносмилателния тракт (ензими, пробиотици, фиксатори, антиациди);
 • често използване на лаксативи, клизми, което води до изчезването на желанието и пристрастяването на червата към външно стимулиране, загуба на способността им да се отърват от фекалните маси.

Тези фактори водят до нарушаване на моторната функция на червата: намаляване на подвижността им, тонуса на стените, увреждане на лигавицата. В резултат на това движението на храносмилателните отпадъци се забавя и се създава „задръстване“.

Психологически запек при деца

Запекът поради психически причини са също така функционални по природа, но се открояват в отделна група поради разликата в подходите към лечението.

Настойчивостта на позивите възниква, след като изпражненията, поради чревната подвижност, достигат долните си части и дразнят нервните рецептори там. За разлика от бебетата под една година, при по-големите деца процесът на дефекация е умишлен и се контролира от централната нервна система. Но ако детето е в неприятни условия, той може за дълго време да забавя изхождането, въпреки позивите, предпочитайки да страда, отколкото да отиде на тоалетната на необичайно място.

Потискането на рефлекса на изпразване води до натрупване на изпражнения, уплътняване, което по време на дефекацията води до болка и нараняване на ануса.

Такива проблеми често се появяват при децата в периода на свикване към детската градина, когато те попадат на непознато място (в болницата, на гости) и в други ситуации. 2-3-годишни деца могат да бъдат обучени да сядат на гръненце за изхождане. Съзнателното ограничаване на дефекацията и дългосрочното пренебрегване на позивите рано или късно водят до „разхлабване“ на механизма на изпражненията, констипацията става хронична. Едно дете може да се страхува да се изходи дори при нормални условия, тъй като вече рефлексивно очаква болка.

Преходен запек

Всяко дете може да има „еднократно“ запек, когато яде нещо фиксирано, боледува от треска и признаци на дехидратация или прегрява на улицата в горещината. От уплътняването на изпражненията в този случай, с грешки в храненето и временна липса на течност в тялото, се получава корекция само по себе си и води до възстановяването на нормалната консистенция и честотата на изпражненията. В такава ситуация няма нужда да се предприемат радикални мерки за елиминиране на запека, достатъчно е да се установи „правилното“ хранене и режим на пиене.

Защо е необходимо да се лекува запек при децата?

Запекът при децата е не само от трудността да отидат в тоалетната. Систематичното забавено движение на червата може да има пагубен ефект върху храносмилателния тракт и върху цялото тяло. Хроничният запек в една или друга степен може да причини следните ефекти:

 • Нарушаването на процеса на храносмилане в случай на запек води до лошо усвояване на хранителни вещества , витамини, микроелементи, което заплашва развитието на анемия, слабост, намален имунитет.
 • В същото време, продуктите на разпад от натрупаните изпражнения през чревните стени се поглъщат в кръвта и тровят тялото. Признаците на интоксикация могат да се проявят в летаргия, сънливост, намалена активност, анорексия и т.н.
 • Стагнацията в червата допринася за дисхармония в баланса на полезната и патогенната микрофлора, която не може да засегне съпротивлението на организма срещу заболявания и процеса на храносмилането.
 • Фекалните маси протягат чревни стени, допълнително утежняват запек, причиняват възпаление на лигавицата, спастична болка, повишено образуване на газове, нарушено кръвообращение в кръвта .
 • Продължителният запек води до ректални пукнатини, кървене от ануса, болка. Детето се страхува да отиде в тоалетната, развива неврологични проблеми.

Как да помогнем на детето със запек?

Ако всички опити за възстановяване не свършат, задачата на родителите е да облекчат състоянието на детето, за да му помогнат да се справи със запека. Въпреки че за децата в предучилищна възраст имат много лаксативи, родителите трябва да се опитат да не прибягват до тях без лекарско предписание.

Глицероловите супозитории и очистващата клизма са напълно подходящи като първа помощ за дете. Ректалните супозитории с глицерин се използват дори при новородени, те са безопасни и ефективни.

Клизма за запек при бебета

Клизма за запек при бебета

При отсъствието на свещи можете да направите клизма от чаша преварена студена вода. Препоръчително е да добавите 1-2 малки лъжици глицерин към водата за клизма. Понякога се препоръчва да се направи клизма от физиологичен разтвор, но може да причини парене и болка.

Когато поставяте клизма, трябва да спазвате мерките за безопасност.

Крушата трябва да бъде дезинфекцирана и смазана на върха с масло или бебешки крем.

Водата може да се използва само студена, не по-топла от стайната температура, в противен случай тя се абсорбира в червата, предизвиква токсични продукти, отделя стационарни изпражнения.

Не можете да вкарате много течности в ректума, тъй като можете да го нараните или разтегнете, да предизвикате болка и остри спазми.

Тези мерки трябва да са достатъчни, за да се постигне слабително действие у дома, след което детето трябва да се заведе на лекар или до педиатър в клиниката. Не трябва често да прибягвате до такива средства, тъй като това не е лечение, а временно елиминиране на симптомите на трудност на дефекацията.

Спешно трябва да се отиде на лекар, и да не се опитвате да направите клизма, ако детето:

 • има силна болка в корема, бълбукане, симптоми на интоксикация;
 • кръв от ануса;
 • неволно изпускане, когато на фона на трайния запек се изхождат свободни изпражнения.

Лечение на детски запек

Ако детето се притеснява от запека, родителите не могат да пренебрегнат този факт и да се опитат да се справят с проблема сами. Решението по този въпрос трябва да бъде взето от педиатър, който ще предпише тестове (кръв, урина, копрограм, изпражнения за червеи) и ще насочи детето към необходимите специалисти: хирург, гастроентеролог, ендокринолог, невролог и др.

Комплексът от терапевтични мерки трябва да е насочен към постигане на редовно и естествено почистване на червата на детето (ежедневно или поне всеки ден), за предпочитане едновременно. Дефекацията трябва да се извършва без напрежение, изпражненията да са с нормална плътност и консистенция.

Лечението на запек при дете е индивидуален случай, който взема предвид всички налични фактори: тежестта на заболяването, причините за него, наличието на болка, възрастта и психологическите характеристики на бебето и съпътстващите заболявания. Родителите трябва да бъдат подготвени, че лечението ще продължи повече от месец. Пълното възстановяване на чревните функции и отстраняването на свързаните с това психични проблеми на детето може да отнеме до 2 години.

Терапевтична диета.

Като правило, за първото мероприятие за запек сутрин е предписано лаксативна диета. Това е едно от най-важните звена, без което борбата срещу запека е невъзможна. Въпреки това, не е толкова лесно да се организира здравословна храна за детето. Най-често лекарите искат родителите да променят хранителните навици на цялото семейство, така че детето ще бъде по-лесно да издържи „лишения“ и да се адаптира към новата диета.

Отхвърлете храната, която причинява удебеляване на изпражненията. Това са сладкиши, оризова каша, макарони, пълномаслено мляко, плодове – банани и небелени ябълки.

Да се изключат газообразуващите продукти: зеле, бобови растения, гъби, домати.

Не яжте ястия, които намаляват чревната перисталтика. Това са танин и продукти, съдържащи кофеин (чай, кафе, какао, шоколад, боровинки), супи и зърнени храни, кисели.

За бързото транспортиране на фекалните маси през червата, те трябва да се образуват в достатъчно количество. За това менюто се основава на ястия, съдържащи едри влакна. Това са зеленчуци, плодове, зърнени храни. Полезно е да добавите трици към храната, да ядете пълнозърнест хляб. Количеството влакна, препоръчани за консумация от деца над 2-годишна възраст, се изчислява въз основа на възрастта на детето: то се равнява на броя на пълнолетните бебета плюс 10 грама отгоре.

Останалата част от диетата се допълва от „неутрални“ продукти: постно месо, кокоши яйца, масла.

Детето трябва да пие много, в основата на режима на пиене – чиста неварена вода (филтрирана, бутилирана) без газове, без добавки.

Не забравяйте да захранвате достатъчно количество ферментирали млечни продукти. Това са кисело мляко без добавки, кефир, напитки с бифидо бактерии.

Ако детето се диагностицира с възпаление в червата, то се превежда в строга диета – таблица номер 3 или номер 4 за деца.

При кърмачета.

Запек при бебета – какво да правим?

Преди всичко е необходимо да се отстранят най-очевидните причини за храносмилателни разстройства: коригиране на диетата на майката по време на кърменето или замяна на кърмата с изкуствено мляко.

Важно е да се спазва режимът на пиене. Негативната реакция на тялото може да бъде причинена и от твърде ранно или неправилно въвеждане на допълнителни храни.

Ако ситуацията не се промени към по-добро, да се изключат болестите, трябва да бъдете изследвани от гастроентеролог, ендокринолог и невролог. Ако се открие патология, лекарят ще даде необходимите препоръки, които трябва да бъдат следвани.

Често поставяйте бебето на корема. Можете да приложите леко затоплена пелена върху стомаха. Топлината на тялото на майката също има положителен ефект.

Проблемът запек при бебета на 6-8 месеца може да бъде решен с помощта на плодово пюре от сливи, кайсии, праскови, ябълки, както и прясно изцедени сокове, разредени с вода, отвара от смес от сушени плодове. Започнете с една чаена лъжичка и въз основа на резултата определете оптималната доза.

Как да направим клизма за запек при бебета ?

Преди да продължите с процедурата, подгответе всичко, от което се нуждаете:

 • малка балонна круша, оформена с мек връх. По правило аптеките предлагат видове за новородени и за кърмачета;
 • варена вода 24-25 градуса. Твърде студена течност може да причини спазъм, а топлата няма да има желания ефект. Можете да добавите лъжица от отвара от лайка;
 • детски крем или вазелин, конопено масло за смазване на ануса и върха на балона;
 • кърпа и чиста пелена;
 • за удобство можете да използвате пелена.

Как да направим клизма за бебето? Ето подробно указание:

 • Варете до кипване гумената круша за няколко минути. Отстранете остатъчната вода от нея. Можете да увиете „крушата“ в чиста кърпа, завъртете върха надолу и изчакайте, докато течността озлезе;
 • Поставете всички необходими аксесоари на леглото или масата за бебето. Разстелете кърпата, поставете пелената отгоре, поставете крем, топла вода, пелената до нея. Течността не трябва да има време да се охлади, уверете се, че е топла;
 • Измийте ръцете си със сапун и вода;
 • Бебето се отвива под кръста, измива се със сапун и вода;
 • Бебето трябва да лежи на гърба си. Краката леко се сгъват и се разтварят. Разстилайте кърпата с любезен разговор. Ако някой от семейството може да помогне, да направи някакъв шум с дрънкалка;
 • Проверете дали водата е студена. Отстранете въздуха от спринцовката и изтеглете течността. Оптималният обем за новородено е 20-30 мл, за бебе 40-50 мл;
 • Отнасяйте ануса на детето и върха на крушата със сметана или масло;
 • Стиснете леко, докато се появи капка вода. Като държите крушата в дясната си ръка, разтворете бедрата на бебето с лявата си ръка, след това внимателно пъхнете върха на 2-3 см;
 • Бавно вкарайте течността, затегнете задните части и бавно извадете крушата за клизма. Дръжте задника още пет минути, обвийте децата в пелена. Изпразването може да настъпи след известно време и на няколко стъпки;
 • Измийте бебето, преместете дрехите му, за да ги почистите, нахранете го и го ласкайте. Не забравяйте да миете инструментите. Това е всичко!

Как да масажирате корема на новороденото при запек?

Масажната процедура трябва да се извършва няколко пъти на ден, еднократните манипулации няма да дадат желания ефект.

Начин на приготвяне:

 • за да не се повреди деликатната кожа на бебето, да се режат ноктите къси, ръцете да са чисти;
 • стаята трябва да има удобна температура;
 • нанесете малко масло или крем върху дланите си и я разтривайте, за да я разпределите равномерно;
 • излишният въздух трябва да излезе от стомаха;
 • след хранене трябва да мине поне час до масажа, за да не се предизвиква повръщане;
 • повърхността, върху която лежи детето, трябва да бъде умерено твърда, да осигурява подкрепа за гърба.

Масажирайте, когато бебето е спокойно и в добро настроение, в който случай коремната му стена остава ненатоварена и ефектът ще бъде най-ефективен.

Правилна масажна техника

Простите манипулации могат да подобрят способността на гладките мускули на стомашно-чревния тракт да намалят и да улеснят отделянето на газове и изпражнения. Продължителността на сесията не трябва да надвишава десет минути.

Следвайте стъпките по-долу:

 • поставете бебето по гръб;
 • леко движете ръката си върху корема по посока на часовниковата стрелка 10 пъти;
 • поставете китката върху пъпа, другата ръка леко натискане със спираловидни движения;
 • лявата и дясната страна на коремната стена се масажират малко по-интензивно;
 • в долната част на корема, където е разположено тънкото черво, работете с върха на пръстите, повтаряйки очертанията на буквата „П“;
 • направете меки вибриращи движения и леки удари;
 • обърнете бебето по корем и го завъртете по гръб, започвайки от раменете и завършвайки със сакралната област.

Важни нюанси

След като решите да се справите със запека с помощта на масаж, е необходимо да се вземе предвид, кога е забранено да се прави така, че да не се уврежда здравето на бебето.

Необходимо е да се откажете от масажа, ако:

 • детето е летаргично, лицето му е бледо;
 • има кожен обрив или увреждане;
 • кръвта се вижда в изпражненията;
 • при запек, придружен от хипертермия;
 • коремът е много напрегнат, подут от едната страна;
 • когато докоснете стомаха, бебето започва да плаче.

Лекарство за запек при деца.

При системно забавяне на изпражненията се предписват лекарства. Терапията ще бъде същата като при кърменето и при изкуственото хранене.

За деца до една година лактулозните препарати са подходящи, например сироп Дуфалак. Лекарството не е пристрастяващо, максималната еднократна доза е пет милилитра.

За бебета, по-възрастни от шест месеца, може да ви се даде лек слабител Форлакс.

Глицероловите супозитории също могат да се използват за подпомагане на движението на червата.

Лаксативните препарати с дразнещо действие и солените осмотични средства за деца под една година са противопоказани.

Важно е да запомните, че употребата на лекарства за запек не трябва да става редовна. Необходимо е да се определи причината за нарушението на червата и да се елиминира.

Ежедневна рутина

Важно в лечението на детския запек е даването на стабилна дневна схема. Необходимо е хранене, ходене до тоалетната и т.н. винаги да се случва в определено време. Така че детето ще развие навика ежедневно да изпразва червата по едно и също време, по-добре сутрин. В същото време то ще бъде готово за дефекацията, психологически и физиологически.

Също така, родителите трябва да внушат на детето навика да започва сутрин с една чаша студена вода и да прави някаква гимнастика. Ако след пиенето на вода не се появят позиви за тоалетната, детето трябва да се затопли, да закуси и да опита отново да се изходи отново.

Физическата активност трябва да се извършва и през целия ден. Гимнастиката насърчава активирането на чревната подвижност и насърчаването на движението на хранителните отломки по храносмилателния тракт.

Упражненията са особено полезни:

 • клякане;
 • накланяне на страни;
 • люлеене с прави и огънати крака;
 • придърпване на коленете към стомаха;
 • коремни упражнения.

Каране на кънки, колоездене, бягане, игри на открито – всяко движение включва предната коремна стена и кара чревните мускули да работят. Малките деца могат да бъдат предложени да работят по различен начин: поръсете мънистата на пода и ги съберете, напълно безобидни, повдигайки всеки от тях и т.н.

Възстановяване на дефекацията

Ако имате проблеми със запека, трябва да научите детето, колкото и странно да звучи, то е правилно.

Трябва да обясните на бебето, че лекарят скоро ще излекува запека му, така че отиването в тоалетната няма да навреди. Дори и да е неприятно сега, все още трябва да се опитате да го научите да се изхожда по едно и също време.

На детето трябва да се създаде удобна среда. Ако то ползва гърне, то нека да е така. Купете му удобно гърне, уверете се, че не е студено при ползване. Оставете детето само в тоалетната или го подкрепяйте морално – всеки родител нознава детето си най-добре. Основното нещо е да не го карате при никакви обстоятелства и да го хвалите при успех.

Най-ефективната поза за изпразване – клекнало, краката притиснати към стомаха. Ако детето седи, поставете нещо като пейка под краката му. Можете да масажирате корема му с ръцете си. За да подпомогне процеса на дефекация, детето може, ако може в бързо темпо, да стегне и да отпусне ануса или да натисне пръста си върху точката между ануса и опашната кост.

Какво препоръчва д-р Комаровски, за запек при бебета?

Доктор Комаровски дава някои съвети, които могат да помогнат за облекчаване на състоянието на бебето. Ако тези мерки не помогнат, трябва да се обърнете към специалист.

Какво да правим, ако бебето имат запек?:

 • да направи упражнение „велосипед“: на свой ред огъване на краката на детето 10 пъти;
 • поставете бебето в топла баня;
 • масажирайте бебешкото коремче, покрийте го с топла пелена.

Лечение на запек при бебета с народни средства.

За да се помогне на тялото на детето да се справи със запека и да установи нормално движение на червата може да се използват популярни методи.

Пшеничните трици и водораслите са естествени лаксативи. Те могат да се добавят към храната или да се вземат директно по лъжица с много вода. В червата те набъбват от водата, увеличават обема на фекалните маси и ги разреждат, улеснявайки ефективната екскреция. Дозирането на триците е 15 – 50 грама на ден, а водораслото келп на прах – 1-2 ч. л.

Инфузията с листа от сена (1 супена лъжица на чаша вода), приготвя се вечер, а сутрин се прецежда, дава се на детето по 1 лъжица до 3 пъти на ден. Има слабително действие, без да причинява коремни спазми.

Смелете листа от роза със захар или изцедете сока от цветовете й в изворна вода, и давайте на бебето няколко пъти на ден.

Има десетки, ако не и стотици, популярни рецепти за лаксативи, полезни за запек при бебета и деца. Но не забравяйте, че не всички природни лекарства са подходящи за деца. Малко вероятно е детето да се съгласи да изпие горчив, стягащ, пресен сок от лук или картофи. То може да откаже инфузията, която трябва да вземете с чашата.

Избирайки рецепта за дете, трябва да потърсите такава, която действа леко, безболезнено и няма да бъде отвратително за употреба. Универсалните средства, които всички деца обичат, са сушени плодове (сушени сини сливи и кайсии) и отвари от тях (стафидна вода). Ето още няколко рецепти, които нормализират изпразването, които са приложими при ситуации на запек при деца:

 • смелете грах на прах, давайте на детето по чаена лъжичка всеки ден;
 • детето да приема 3-4 пъти на ден овесена каша, кисел или богата отвара от сливи;
 • децата, които обичат солени храни, могат да получат зеле;
 • приготвяне на чай от сушени череши или ябълки;
 • 3 пъти дневно, яжте „десерт“ от смес от мед и сок от алое (по 100 грама и от двете, трябва да престои поне 3 часа, взема се по 1 лъжица преди хранене за един час).

Всички тези мерки са това, което всеки родител може да направи. Ако детето има психогенен запек, който, въпреки симптоматичното лечение, продължава да измъчва бебето, не пренебрегвайте съветите на психолога. Може би специалистът ще може да идентифицира истинските причини за ситуационен запек и да помогне за решаването на този проблем.

Предотвратяване:

 • Основният начин на превенция е правилното хранене на кърмачката и детето. Ако има предразположение да се забави изхождането, майката редовно трябва да използва цвекло, сушени сини сливи, кайсии. Но печенето, брашното и мастните храни ще трябва да се ограничат;
 • Ако често се появява констипация, използвайте специална формула за хранене;
 • Бебето трябва да се движи, достатъчно време да прекара на чист въздух;
 • Процедурата на изпразване трябва да се извършва в спокойна атмосфера, за предпочитане в едно и също време.

Елиминирането на запека изисква интегриран подход. Необходимо е да следват препоръките на лекаря и да давате лекарствата за деца само под наблюдението на специалист. Важно е да наблюдавате диетата и достатъчно количество течности, за да предотвратите чревните проблеми.

Адаптирано мляко против запек.

Какво да правим с нежелания запек при бебета

Какво да правим с нежелания запек при бебета

На пазара се предлагат различни видове адаптирани млека против запек. Например Nestle предлага NAN Comfortis с номера от 1 до 3. те отговарят за определени възрасти на децата. Първият вид е за новородени деца и до 6 месеца. Номер 2 е за от 6 до 12 месеца, а номер 3 – за над 12 месеца.

Номер 1 например може да се използва и за други възрасти, но с определена дозировка. Желателно е тези млека да се ползват по лекарско предписание за запек при бебета за всяка възраст и според здравословните проблеми на детето.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *