От какво може да получим затруднено дишане

Какво представлява затруднено дишане и на какво е признак това състояние

Сигурно на много хора се е случвало да изкачат набързо множество стъпала и да се задъхат силно, особено онези от нас, които не са тренирали или пък имат някаква физическа култура. Получава се учестено и затруднено дишане, което постепенно отшумява.
В медицината това състояние се означава с термина диспнея. Тя може да възникне във всяка една възрастова група, причинявайки проблеми при дишането, които да се изразяват в задух или учестено и затруднено дишане.

затруднено дишане

Какво представлява затруднено дишане и на какво е признак това състояние

Състоянието може да бъде причинено от нещо съвсем невинно – като по-тесни дрехи, които сме облекли. Но може и да е признак на доста тежки заболявания, свързани със сърдечно-съдовата и дихателната система. Затруднено дишане може да е симптом и при състояния на стрес, притеснение, вълнение или тревожност.
Но диспнеята може да бъде симптом и на получаване на сърдечен арест, инфаркт и други опасни състояния.
Болести като сънна апнея, астма или хипервентилация също предизвикват затрудненото дишане. В медицината се разграничават три вида диспнея – инспираторна, която се получава при стеснение или запушване на горните дихателни пътища, а понякога е резултат от наличие на тумор или чуждо тяло.
Съществува и експираторна диспнея. При нея затруднено дишане се причинява от стеснение в малките бронхи или намаляване на еластичните способности на белодробната тъкан.
Смесената диспнея пък се среща се при хронични и остри заболявания, засягащи белите дробове, при плеврални проблеми и сърдечната дейност.
Единственият начин да се отстрани опасното затруднено дишане е да бъдат открити причините и болестта, за да се започне лечението.
Когато се получи затруднено дишане в резултат от стрес и нервно напрежение, лекарите винаги съветват да промените начина си на живот и всички стресови ситуации да бъдат избягвани, за да не се влоши допълнително положението.
Ако получите затруднено дишане в легнало положение, е необходимо веднага да се изправите или пък да седнете.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *