Защо ни отичат краката

При всички случаи на отоци по краката трябва да се потърси помощ от лекар

Отокът на долните крайници подобно на болката е универсален отговор на организма към различни дразнители и болестни състояния. Той може да е симптом на заболяване на вените. При запушване на дълбоките вени на краката (флеботромбоза) отокът е едностранен, напрегнат, съпроводен с посиняване на крайника. При разширени вени и увреждане на клапите на дълбоките вени отокът е по-мек и по-изразен в края на деня.

Отокът на долните крайници подобно на болката е универсален отговор на организма към различни дразнители и болестни състояния

Друго заболяване с оток на краката е лимфният застой (лимфедем), като при него се обхваща и стъпалото. При инфекция на кожата и меките тъкани (нагнояване, еризипел или червен вятър) също се появява оток, който е съчетан с болка, зачервяване и повишена температура.
Оток може да се появи и при заболяване на ставите, дископатия. При запушване на артериите отокът на стъпалото се появява при принудително спускане на стъпалото надолу с цел да се използва и най-малкият приток на кръв към обезкървеното стъпало. Той може и да е израз и на сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания или алергия. Понякога причината за оток около глезените е твърде банална, понякога продължително обездвижване, статично натоварване на краката (изправено положение или седеж), високи външни температури, обикновено през лятото.
При всички случаи на отоци по краката обаче трябва да се потърси помощ от общопрактикуващия лекар, за да се открият причините, довели до това състояние на краката.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *