Защо сърцето ми бие така страшно?

Какво е “мъждукаща аритмия”?

Усещате, че пулсът ви изведнъж започва да се ускорява и е неритмичен. Изпотявате се, връхлита ви чувство на страх, усещате главозамайване. Първата мисъл, която ви хрумва: умирам!

Всъщност не умирате, а имате пристъп на мъждукаща аритмия. Състоянието не е безобидно. Пристъпът може да ви прилича на тахикардия, но при нея става дума за постоянно ускорено биене на сърцето. Какъв е генезисът на мъждукането? Мнозина смятат, че в основата му може да е порок на сърцето, други специалисти слагат акцент върху навици и начин на живот. Например пушенето много често е причина за това. Мъждукащата аритмия се констатира със стопроцентова точност при електрокардиограма. Ако един човек има подобни проблеми – редно е да потърси доктора от Бърза помощ, а докато го чака – да вземе половин аспирин.

Българинът понякога вярва повече на комшийката, отколкото на доктора. Ако сърцето ви “хлопа” или “прескача” и това се случва често, поискайте от джипито направление за кардиолог. Не правете експерименти с хапчетата, които пият съседът или леля ви. Ускореният пулс може да е причинен от различни неща. Твърде вероятно е вина за отклонението да има някое ново лекарство, което са ви предписали за друг проблем. Колкото и да сме резервирани към лекарите заради грешките им – те са хората, които знаят повече от нас за болката като такава. Наша работа е да ги информираме точно, без паника и драми, за да излекуват не болката изобщо, а точно нашата собствена.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *