Изграждането на здрави кости изисква магнезий

Научно изследване доказва, че микроелементът магнезий е по-важен от калция за изграждане на здрави кости

Манията за приемане на калций е създала не малко объркване сред хората, които бързат да купуват хранителни добавки с калций като се надяват за изграждане на здрави кости и предотвратяване на остеопорозата.

Но приемането само на калций не може да предотврати загубите му в тялото, както се очаква, а той в действителност може да бъде токсичен без правилния прием на магнезий.

За здрави кости може би е по-важен микроелементът магнезий отколкото калций.

Магнезият действа като ензимен кофактор за усвояването на калция и други необходими витамини и минерали в костите.

Той също така помага в над 300 други биохимични реакции в тялото, включително синтеза на протеини и чрез него изграждането на мускулите, в нервните функции, регулирането на кръвната захар и производството на енергия.

Както може би вече знаете, здравите кости изискват адекватни нива на калций, наред с двата витамина D и магнезий.

Без магнезий, нито витамин D, нито калций може да се усвояват от организма, тъй като той е мощен минерален преобразувател на тези хранителни вещества в използваеми форми.

Магнезият е също така отговорен за активиране на специален хормон, който извлича калций от кръвта и меките тъкани и го включва директно в костите.

„Магнезият помага на тялото ви да усвоява витамини и други минерали, като калций, фосфор, натрий, калий и витамин D „, обясниха от здравния Съвет за витамин D.

Те казаха също, че магнезият е важен за подпомагане на витамин D да поддържа нивата на калций в организма и е от голямо значение за здравето на костите.

За да усвои витамин D тялото изисква магнезий, който е необходим и за конвертиране на витамин D3.

Д-р Линдсей Уилсон пише за Health Hotline, че магнезият е кофактор за ензимите, които метаболизират витамин D или с други думи,  магнезий е необходим, за да се конвертира витамин D3 в активната му форма, така че да може да изпълнява своите важни функции в организма, включително усвояването на калций.

Магнезият активира хормон, който помага на организма да извлече калция от кръвта и меките тъкани и да го натрупа в костите.

В едно изследване преди 15 години, през 1999 г. относно последиците от недостиг на магнезий, която е публикувана в списание Magnesium Research, се казва, че експериментален дефицит на магнезий в животински модели е довело до забавяне на растежа на костите, и увеличаване на остеопенията и остеопорозата.

Техните резултати показали, че магнезиевият дефицит забавя образуването на костите и костната резорбция в резултат на загуба на костна маса.

Иван Петров

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *