Зеленият чай и ползите му за организма

Едва ли има друга храна или напитка, която има повече ползи за здравето от зеленият чай

Китайците са използвали зелен чайот древни времена, за лечение на всичко – от главоболие до депресия. Днес, научните изследвания в Азия, и на запад предоставят доказателства за ползите за здравето, свързани с пиенето на зелен чай. Например, през 1994 г. вестник на

Тайната на зеления чай се крие във факта, че е богат на катехин полифеноли

Националния онкологичен институт публикува резултатите от епидемиологично проучване, което показва, че пиенето на зелен чай намалява риска от рак на хранопровода при китайските мъже и жени с близо шестдесет процента. Установено е,че зеленият чай потиска растежа на раковите клетки. Друго изследване, показва, че пиенето на зелен чай намалява нивата на общия холестерол, както и подобряване на съотношението на добрия (HDL) холестерол и лошия (LDL) холестерол.

Какво прави зеления чай толкова специален?
Тайната на зеления чай се крие във факта, че е богат на катехин полифеноли, особено епигалокатехин галат (EGCG). EGCG е силен анти-оксидант: освен инхибиране на растежа на раковите клетки, убива раковите клетки, без да уврежда здравите тъкани. Той също така е ефективен при понижаване на лошия холестерол и инхибиране на ненормално образуване на кръвни съсиреци
“ В продължение на години, изследователите са озадачени от факта, че въпреки, че консумират диета богата на мазнини, французите имат по-ниска честота на сърдечно-съдови заболявания, отколкото американците. Отговорът е в червеното вино, което съдържа ресвератрол, полифенол, който ограничава негативните ефекти от тютюнопушенето и мастни диети. В проучване от 1997 г., изследователи от Университета в Канзас определя, че EGCG е два пъти по-мощен от ресвератрол, което може да обясни защо скоростта на сърдечно-съдови заболявания сред японските мъже е доста ниска, въпреки че около седемдесет и пет процента са пушачи.

Вредни ефекти?

Към днешна дата отрицателен страничен ефект от пиенето на зелен чай е само безсънието което се дължи на факта, че той съдържа кофеин. Въпреки това, зеленият чай съдържа по-малко кофеин от кафето.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *