Направете си ликьор от зелени орехчета за здраве и дълголетие

Няколко рецепти за ликьор от зелени орехчета, които може да си приготвите сами у дома

Наближава времето орехите да родят и тогава е моментът да си наберете зелени орехчета и да си направите полезния ликьор, с който да се лекувате.
Ликьорът от зелени орехчета помага при проблеми с щитовидната жлеза, тъй като съдържа йод, бързо лекува гърлото и пази стомаха здрав. Освен това напитката помага и при диабет тип две и високо кръвно.

зелени орехчета

Няколко рецепти за ликьор от зелени орехчета, които може да си приготвите сами у дома

Малките зелени орехчета са пълни с полезни вещества и йод, богати са на тиамин, витамин C, желязо и др. Вследствие на целия този комплекс от полезни съставки те се използват за различни отвари и настойки, с които се цели да се укрепи имунната система, да се подобри обмяната на веществата и да се нормализира стомашно-чревната дейност.
Има няколко рецепти, при които ликьорът се прави или с ракия, или с вино. Принципът обаче е един и същ – измиват се добре 40 малки зелени орехчета, нарязват се и слагат се в буркан, в който се излива литър ракия, която е добре да е домашна и над 40 градуса. Може да го направите и с литър медицински спирт. След това бурканът се остава на слънце за около два месеца. Сместа се прецежда и се залива със захарен сироп, приготвен от 750 грама захар и две чаши вода.
Може вместо захар да използвате мед. Всичко се разбърква добре и се оставя да престои така няколко дни, след което се прецежда и прекрасният ликьор от зелени орехчета се налива в бутилки. Някои хора добавят и пръчка канела за разкош във всяка от бутилките.
Освен ликьор от зелени орехчета се знае, че орехите притежават фитонцидни вещества, които убиват бацилите и вирусите. Листата и сокът на орехите се използват в борба с вредните бактерии, гъбички и различни други подобни проблеми. Зелените листа на орехите пък са идеални в борбата с насекомите.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Направете си ликьор от зелени орехчета за здраве и дълголетие

  1. Всяка година си правя този ликьор, но вместо вода слагам литър вино и билки – липов цвят, лайка, бял равнец и жълт кантарион.Престоява на слънце един месец и си го пием с приятелки. Вкусно и полезно.

  2. В рецептата за ликьора от орехчета пише, че се държи 1-2 месеца на слънце?
    Нали съставката йод ще изчезне от слънчевите лъчи?
    Аз съхранявам бъркана на тъмно и хладно място (в избата).
    Дано не греша!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *