Зелен грах – богат на фитостероли, полезен срещу увреждането на мозъка

Едно от най-добрите бобови растения е вкусният зелен грах

Сладкият и вкусен зелен грах популярен като градински грах, е един от най-древните култивирани зеленчуци, отглеждани заради техните сочни питателни зелени семена. Бобовото растение вероятно е произлязло в под-хималайските равнини на Северозападна Индия. Днес това универсално бобово растение е една от най-големите търговски култури, отглеждани в целия умерен и субтропичен пояс.

Зелен грах – богат на фитостероли, полезен срещу увреждането на мозъка

Зелен грах – богат на фитостероли, полезен срещу увреждането на мозъка

Ботанически грахът е тревиста лоза. Той принадлежи към семейството на Fabaceae, в рода: Pisum. Научното му наименование: Pisum sativum. Някои от най-често срещаните имена включват английски грах, сладък грах, градински грах, грах, … и т.н.. Той е бързо растяща едногодишна тревиста лоза, която изисква колче за подкрепа на стъблото си по време на растежа.

Тя процъфтява по-добре на дренирана, песъчлива почва, обогатена с подходяща влажност и добри метеорологични условия. Кратки зелени шушулки се появяват от края на зимата или началото на пролетта. Всяка капсула е дълга около 5-7 сантиметра, подута или сплескана, права или леко извита, напълнена с един ред от 2-10, светло зелени гладки ядливи семена.

Ползи за здравето от вкусния зелен грах

Зеленият грах е един от най-полезните бобови зеленчуци, които са богати на фито-хранителни вещества, минерали, витамини, антиоксиданти, добър източник на протеини и разтворим както и неразтворими фибри.

Пресни грахови шушулки са отлични източници на фолиева киселина. 100 гр осигурява 65 мг или 16% от препоръчителния дневен нива на фолати. Фолатите са един от витамините от В-комплекс, необходими за синтеза на ДНК вътре в клетката. Проучванията показват, че адекватни количества фолатни храни, когато се дават на бъдещите майки ще помогнат за предотвратяването на дефекти на невралната тръба в техните новородени бебета.

“Фигурин

Пресният зелен грах е много добър източник на в аскорбинова киселина (витамин С). 100 г пресни чушки носят 40 мг или 67% от дневната потребност от витамин С. Той съдържа фитостероли, особено ß-ситостерол. Проучванията показват, че бобови растения, зеленчуци, плодове и зърнени храни, богати на растителни стероли помагат за по-ниски нива на холестерол в човешкото тяло.

Градинският грах също е добър източник на витамин К. 100 г пресни семена съдържат около 24,8 мг или около 21% от дневното изискване на витамин K-1 (филохинон). Витамин К е установено, че имат потенциална роля за изграждането на костната маса (минерализацията), чрез насърчаване на остеотрофичната дейност вътре в костните клетки. Също така е установена ролята му в лечението на пациенти с болестта на Алцхаймер чрез ограничаване невронално увреждане в мозъка.

Едно от най-добрите бобови растения е вкусният зелен грах

Едно от най-добрите бобови растения е вкусният зелен грах

Пресният зелен грах също има адекватни количества антиоксиданти флавоноиди като каротини, лутеин и зеаксантин както и витамин А (предоставя 765 IU или 25.5% от RDA за 100 г). В допълнение към фолатите, грахът също има добри количества и на много други важни В-комплекс витамини като пантотенова киселина, ниацин, тиамин, и пиридоксин. Освен това той е много богат източник на минерали като калций, желязо, мед, цинк и манган.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *