Зелен чай – ползи за здравето, за отслабване и как се пие

Прословутият зелен чай ни дарява с много полезни вещества, помага за забавяне на стареенето и пиенето му е най-лесният начин за сваляне на килограми

Съдържание на статията:

Зелен чай. Видове. Свойства. Действие. Ползи за здравето от зеления чай. Зелен чай за отслабване. Приготвяне на зелен чай. Зелен чай матча. Екстракт от зелен чай. Зелен чай при бременност. Колко кофеин има в зеления чай?  Зелен чай с джинджифил. Зелен чай при кръвно. Кога се пие зелен чай?  Зелен чай и кърмене. Вреден ли е зеленият чай?  Зелен чай и болести на простатата. Зелен чай с канела.

Зелен чай.

Популярният зелен чай е многогодишен вечнозелен храст, достигащ височина 10 м. Растението има красиви, дълги, тъмнозелени листа, оформени като овални. Листата съдържат поддържащи склероиди в пулпата си. В пазвите на листата се намират ароматни цветове, събрани по на 2-4 парчета или единични. Цветовете и прицветниците са разположени в спирала. Плодът на зеления чай е кутия, леко сплескана, състояща се от три ствола. Вътре в плода има семена с кръгла форма, с тъмно кафяв цвят.

От края на лятото до последните дни на есента продължава периодът на цъфтеж на това растение. От октомври до декември растението дава плодове. Насажденията със зелен чай се намират в Китай, Индия, Япония, Южна Америка, остров Ява и Африка.

Пиенето на чай е винаги подходящо, той ни затопля добре през студения сезон и напълно успокоява жаждата в жегата. Правилно приготвената напитка може да се бори с болести. Трябва да знаете какъв ефект има той върху организма – ползите и вредите от съставките, които съставляват продукта, когато е необходимо да консумирате ароматизираната напитка и при какви обстоятелства е желателно да се откажете и как да го направите правилно.

Видове.

Всички видове от този чай се получават растението Camellia Sinensis. Още в миналото хората постепенно са откривали необходимите условия, при които могат да се отглеждат чаените насаждения, и подходящите методи на обработка на неговите листенца, които дават различни видове със специфични вкусове и качества. Така например чрез ферментация и окисляване се получава черният чай. Зеленият чай се получава, когато се пресече ферментацията и при почти пълна липса на окисляване. Оолонг чайовете са някъде по средата на тези процеси – с едва започнала ферментация и минимално окисление.

Основните производители на коментирания зелен чай са Китай и Япония. Между тях има разлика, която се определя от един от основните действия при обработката. В Китай, листенцата се „пържат“ в метални тигани, за да не ферментират. В Япония вместо това се попарват. Така максимално се съхраняват активните съставки и се придава прословутия изумрудено зелен цвят.

От японския зелен чай са известни следните видове: Матча, Гьокуро, Сенча, Банча, Хоича, Генмайча.

Свойства.

Производственият процес на зеления чай се отличава с използването на нежна технология.  За прекратява на процесите на окисляване помага парата, която в продължение на 2-3 минути обработва пресните листа.  След това се отстранява влагата – смачкват се и се усукват на люспи, топки (перли) или спирали и след това се изсушават, докато станат готови да стабилизират аромата, вкуса и полезните свойства на продукта. За елитните сортове се използва първата реколта.

“Демир

Използването на специална технология позволява да се получи качествен чаен продукт, който се характеризира с голямо разнообразие от химически състав:

 • Сред органичните съединения са танините, които оказват влияние върху вкуса на напитката. Букетът от аромати е снабден с комбинация от етерични масла. Алкалоидите (теини), катехините (танини), аминокиселините имат благоприятен ефект върху здравето.
 • Благоприятните микроелементи калций, желязо, калий, цинк, флуор, фосфор, йод и мед имат положителен ефект върху жизнените процеси.
 • Чаените листа са богати на витамини А, С, Е, К, Р, които подобряват метаболитните процеси.
 • Тази свежа, силна напитка съдържа много химикали, благодарение на които са и благоприятните ефекти на чая. Повече от 500 компонента се намират в листата му, включително калций, флуор, както и магнезий, фосфор и много други, които са толкова необходими за организма. В него са открити няколкостотин сложни съединения от органичен произход и повечето от известните витамини.

Особените ползи на зеления чай се дължат на наличието на следните съединения в него:

 • Кофеинът е основният алкалоид, който чрез присъствието си в чая дава сила и енергия на нашето тяло, ободрява и активизира мозъка. Обикновеният чай обаче не съдържа кофеин, а неговия аналог, наречен „теин“. Действието на тена е малко по-меко от кофеина, като същевременно активира енергията на човешкия мозък, подобрява настроението и с него работоспособността и активността.
 • Минералите, съдържащи се в зеления чай, допринасят за правилното функциониране на всички наши органи. Чрез предотвратяване на дисбаланса на минерали, чаят укрепва имунната система, допринася за отличното състояние на ноктите, косата и зъбите.
 • Катехините са флавоноиди, отлични антиоксиданти. Техният ефект е десет пъти по-голям от ефекта на витамините. Пийте чаша зелен чай през деня и тялото ви ще получи необходимото количество полифеноли. Подобен ефект се наблюдава при катехините и на други натурални продукти като моркови, спанак, ягоди и броколи. Като ефективен антиоксидант, този продукт потиска свободните радикали в организма, намалявайки риска от рак. Чаят подобрява естествения имунитет, унищожава микробите, така че се препоръчва за дизентерия.

Действие.

Какви са ползите и вредите от химическия състав на продукта за тялото?  Поради съдържанието на полезни компоненти уникалната напитка се характеризира със способността:

 • Да стимулира храносмилателния процес.
 • Да изпълнява ролята на профилактичен агент в борбата срещу образуването на зъбен кариес поради съдържанието на флуор.
 • Да има ефект на лекарство – за борба с рака, тъй като е отличен антиоксидант, дължащ се на наличието на танини, катехини и дъбилни вещества.  Те свързват протеините от трети страни, тежките метали, свободните радикали и ги отстраняват от тялото, без да увреждат здравите клетки. Има витамин С и цинк, които намаляват риска от рак.
 • Подобрява състоянието на ноктите, косата, ускорява лечебния процес на раните поради наличието на цинк.
 • Стимулира нервната система. Витамин Р, калций, фосфор са необходими за нормалната мозъчна активност, те служат като стимулант.
 • Увеличава човешката работоспособност – продуктът съдържа кофеин (в чая той се нарича теин).  Кофеин алкалоидът е в обвързано състояние с чаен танин, поради което има стимулиращ ефект върху тялото, но е по-мек от кофеина.
 • Намалява риска от заболяване на щитовидната жлеза, поради наличието на йод.
 • Осигурява антимикробен ефект. Това свойство се осигурява от съдържащите се катехини. Танините провокират заздравяването на язви, но варенето на листата от зелен чай трябва да е слабо.
 • Премахване на токсините. Благодарение на неговите почистващи свойства, продуктът подобрява имунитета на организма, намалява риска от всякакви заболявания.
 • Има диуретичен ефект, намалява отоците на тъканите.
 • Намалява риска от развитие на очно заболяване поради съдържанието на витамините А и С.
 • Поддържа гладката мускулатура. Това свойство се осигурява от наличието на цинк.
 • Улеснява лечението на възпалителни процеси, дължащи се на съдържанието на мед.
 • Помага при токсикоза и морска болест. В тези случаи се препоръчва да се дъвчат сухи листа.
 • Увеличава киселинността на стомаха, и стимулира активността на стомашно-чревния тракт.

Ползи за здравето от зеления чай.

Полезността на зеления чай е известна от дълго време. Освен това този факт се признава не само от народните лечители, но и от официалните институции. Най-великите фармацевтични компании заедно с производителите на козметика използват това уникално, чудотворно растение в своите продукти. Благоприятните свойства на зеления чай се използват активно в подхранващи кремове и хранителни добавки.

Изпробвайте сами действието на този чудесен продукт – измийте се сутринта и преди да си легнете с прясно приготвена напитка, ще почувствате подобрението в тонуса на кожата. Много е полезно да избършете областта на шията и лицето с парчета леден зелен чай. Повторете тази процедура редовно и ще ви бъде осигурено весело настроение. Зеленият чай ще ви помогне да се отървете от нездравословните обриви на кожата, както и други подобни негативни симптоми на лицето и тялото.

Зеленият чай може да ви направи красиви. Ако имате дълбоки планове за вечерта, той ще ви помогне да бъдете просто зашеметяващи. Красотата на вашата кожа ще се събуди от неговия състав. Разбъркайте приблизително 20 грама обикновено брашна, яйчен жълтък и силен варен чай. Нанесете за 15 минути. тази маса на лицето, внимателно измийте след това. Кожата ви ще получи хубав цвят, ще е изгладена и стегната. За да подобрите този ефект, можете да използвате парче леден зелен чай.

Не пренебрегвайте черния чай, неговите ползи са очевидни. Нашите майки в дните на младостта си не са използвали солариуми, за да направят своята кожа тъмна. За да направите това, излейте малко вода в черен чай, варете и доведете до кипене, а след това да престои, докато течността да се охлади. С тази инфузия се изтрива кожата два пъти на ден. Ще станете загорели без слънчеви бани.

Но отново да обърнем внимание на зеления чай. Тази напитка нормализира процесите на храносмилане. Постоянно, използвайки зеления чай, вие ще принудите вътрешните си органи да работят по-бързо – черния дроб, червата и стомаха. Ще забележите и допълнителен ефект – здрави венци и зъби. Вече не се страхувате от стоматит. Всичко това се улеснява от изненадващо полезните компоненти, на които се насища чаят. Антиоксидантите, които присъстват в чая, са невероятна превантивна мярка срещу рак, който се превърна в истинска катастрофа. В напитката присъства в необходимото количество известен антиоксидант – цинк. Този елемент е необходим за укрепване на ноктите, растежа на космите, допринася и за затягането на рани, например когато се получат порези.

Препаратите със зелен чай имат диуретичен ефект, но поради стимулиращото действие на растението той не може да се използва като диуретик.

Зеленият чай е най-доброто средство за умора. Инфузията на зеления чай се използва като антимикробен агент за дизентерия. Този чай е средство за предотвратяване на уролитиаза и холелитиаза. Зеленият чай поддържа тонуса на тялото и облекчава глада.

Поради съдържанието на витамин С, зеленият чай е полезен за тялото да се справи с много видове рак. Витамин Р, съдържащ се в зеления чай, прави стените на кръвоносните съдове по-силни и по-еластични.

Благоприятните свойства на зеления чай се дължат на факта, че неговият състав съдържа голямо количество различни биоактивни вещества, микроелементи и витамини. В процеса на производство на продукта чайните листа не се подлагат на пълно окисляване (ферментация), поради което те запазват своя зелен цвят. Благодарение на нежното изсушаване, полезните вещества и витамини, които се намират в листата, не са унищожени, за разлика от черния чай.

С какво е полезен зеленият чай? Тази лечебна напитка има тонизиращ ефект върху всички системи на тялото. Той съдържа кофеин и танин, стимулиращи умствената активност на мозъка. Полезно е да се пие за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, понижава нивата на кръвната захар, предпазва черния дроб от токсини и облекчава симптомите на диабет тип 2.

Тази напитка се препоръчва да се използва след прекарване на простуди за по-бързо възстановяване на тялото. Казано е, че той успява да ускори изцелението на рани и изгаряния. Редовното използване на инфузията на чаени листа облекчава симптомите на някои кожни заболявания.

Зелен чай за отслабване.

Медицинската общност все още не е взела ясно решение дали зеленият чай засяга загуба на тегло, въпреки че много хора вярват в ефективността на загубата на тегло с този продукт. И този начин на отслабване наскоро стана модерен. Смята се, че тази инфузия подобрява метаболитните процеси в организма и ускорява отстраняването на мазнините, тя е мощен антиоксидант и помага за укрепването на кръвоносните съдове, като увеличава тяхната еластичност.

Ако почувствате лек глад, а след това вместо лека закуска, по-добре изпийте чаша инфузия от чаени листа без захар. При редовна употреба можете да отслабнете с 2-3 кг, а в комбинация с диета, да постигнете зашеметяващи резултати. Спомнете си главните чаени гастрономи – китайците и японците. Да видите сред тях дебел мъж е много трудно. Каква е способността на чая да ни отърве от излишната маса? Оказа се, че сред благоприятните качества на зеления чай са тези, които могат да причинят загуба на тегло. Пиенето перфектно почиства тялото, подобрява функционирането на стомаха и червата, премахва токсините, увеличава метаболизма. Положителният ефект на чая върху ускоряването на стопяването на мазнините е доказан. Тази напитка ви позволява да забравите за глада.

Помислете как да използвате по-ефективно полезните качества на зеления чай за хора, които искат да отслабнат.

Половин час преди хранене, просто пийте чай, но все пак ние отбелязваме, че пиенето на зелен чай преди хранене е вредно за стомаха. Ако решите да пиете на гладно, то е препоръчително да става само 15 минути преди хранене. Това е чудесен начин да отслабнете. За единична доза, пригответе една чаена лъжичка в 300 грама вода, оставете за около две минути и изпийте без захар. Такова приемане малко ще намали чувството за глад, но в същото време ще ускори процесите, отговорни за храносмилането на храната, изгарянето на мазнините. Може да се препоръча добавянето на други растения към чая, което също допринася за загубата на тегло. Сред тях, например хибискусът, характеризиращ се с неговите лаксативни свойства, както и диуретични ефекти. Плодовете от глог, абсорбиращи мазнините, които намаляват холестерола, също ще помогнат. Друга добавка е фино смляната канела. С нея чаят придобива изискан, приятен вкус, и метаболизмът ще се увеличи порядъчно. Накрая, дори зверският апетит може да се потиска с лъжица ленено семе, изядена в чаша зелен чай.

Добавете зеленият чай към масата за хранене. Има една рецепта, която вероятно ще изглежда оригинална и дори малко странна. Опитайте се да смелете чая в мелничка за кефе. Яжте лъжица от този смлените на прах листа в процеса на всяко хранене. Можете да пиете смлените чаени листа на прах с вода. Можете дори да ядете смлените листа в тяхната чиста форма, но да речем, поръсете с тях студени закуски, например, салати, зърнени храни, оливър. Или просто ги добавете към различни супи или шейкове, които съдържат много течности. В такива ястия смлените листа просто ще се разтворят и ефектът им ще бъде значително по-нисък или просто отслабващ. Тази рецепта ни достигна от Китай. А в тази страна хората знаят как да пазят фигура.

Приготвяне на зелен чай.

За да бъде зеленият чай полезен и да даде ефекта, който се очаква от него, той трябва да се приготви правилно.

Трябва да се вземат под внимание три фактора:

 • Най-важната от тях е температурата на водата и нейното качество.
 • Количеството от сварения чай.
 • Продължителността на процеса на варене.

Оптималната комбинация от тези три параметъра ще даде отлична напитка. Нека се заемем с това.

Как да определите оптималната доза от чая?  Тук трябва да вземем предвид размера на чаените листа, както и плътността на чая, който искате да получите. Средно се използва една чаена лъжичка на базата на пълна чаша вода.

Каква е продължителността на процеса на варене? Този параметър зависи от размера на чайните листа, както и желания тонизиращ ефект – интензивен или леко забавен. Имайте предвид, че танинът на който се желания тонизиращ ефект се разтваря в първата минута от процеса на варене. Тогава има преобладаващо насищане на дъбилни вещества.

Така нашите тела усвояват добре теина. Ето защо, когато очаквате интензивен заряд на енергия от чайната церемония, чаените листа не трябва да се варят повече от един и половина минути. Напротив, ако искате не твърде силен приток на сили, поддържайте варенето малко по-дълго, отколкото е посочено в инструкциите. Но имайте предвид, че чаят ще се окаже в този случай леко горчив. Ако експериментирате с този индикатор, ще намерите сами опции, които са приемливи за всеки отделен случай.

Зелен чай матча.

Този вид е на прах от стрити листенца от растението. Той е част от японската култура и история и е предназначен за чаената церемония. В себе си концентрира най-доброто от чая и притежава изключителни качества.

Обяснението за тези положителни качества е просто – освен, че пиете всичко, което топлата вода успее да извлече от сухите листенца, но и самите тях.

В България този чай може да се купи само в няколко магазина, но е скъп – за кутийка от 30 грама – около 40 лева. Освен за пиене зеленият чай на прах може да се използва и за оцветяване на сладкишите в зелен цвят.

Екстракт от зелен чай.

Този екстракт е направен от зелени, не-ферментирали листа на растението. Използва се в козметичната и хранителната промишленост. В козметологията се произвеждат маски, кремове, шампоани и много други продукти базирана на екстракта от зелен чай. Такова широко разпространено използване на този продукт се дължи на факта, че препаратите от чаени листа имат благотворен ефект върху запазването на младежката кожа и нейната красота. В козметологията екстрактът се използва като консервант, антиоксидант, стабилизатор на естествени багрила и като дезодорант.

Екстрактът от зелен чай подхранва и овлажнява кожата, подобрява и укрепва самата структура. Също така предотвратява стареенето й, подобрявайки нейните защитни функции, а на клетъчното ниво има общ положителен ефект. В хранителната промишленост екстрактът от зелен чай се използва като естествен антиоксидант за предотвратяване на окисляването на масла и мазнини. Той е стабилизатор на редица нестабилни и бързо окисляващи се съединения.

Зелен чай при бременност.

Зеленият чай е противопоказан по време на периода на бременността, заради кофеина. Може да се взема по малко, ако бременната жена иска, но и той както кафето не са подходящи за периода на бременността, въпреки че съдържа по-малко кофеин от кафето.

Колко кофеин има в зеления чай?

На кратко казано зеленият чай съдържа по-малко кофеин от другите напитки с това вещество. Една чаша от него съдържа 35 мг кофеин, а за сравнение черният чай съдържа 45 мг в една чаша, нескафето – 66 мг, а експресото 110 мг.

Зелен чай с джинджифил.

Самият чай е източник на антиоксиданти, а джинджифилът е бил използван дълго време като ценен продукт за здравето, както и средство за намаляване на теглото. Стойността на джинджифила за здравето ви позволява да го замените в храната, дори и с чесъна. Комбинацията от джинджифил и зелен чай има много полезни свойства, поради което популярността й расте. Напитката може да се приготвя с лимон – подобна рецепта ще ви даде интересен вкус, а чаят ще бъде още по-полезен.

Тази напитка е мощен източник на макро- и микроелементи, както и витамини. Той съдържа хром, желязо и магнезий, калий и калций, както и фосфор и витамин С. Комбинацията от тези вещества прави напитката полезна за сърдечно-съдовата система и метаболитните процеси в организма. Всяка рецепта, ако не е панацея за различни болести, е много ефективно средство за борба с тях. Ползите и лечебните свойства на чая от джинджифил:

 • удовлетворява глада и жаждата;
 • зарежда с бодрост и енергия;
 • има аналгетичен и противовъзпалителен ефект;
 • помага за премахване на холестерола;
 • ускорява метаболитните процеси, и е добър начин да отслабнете;
 • активира храносмилането;
 • премахва подпухналостта, стимулира урогениталната и лимфната система;
 • забавя ефекта от застаряването;
 • нормализира нивата на инсулина и глюкозата.

Зелен чай при кръвно.

Въздействието му върху кръвното налягане се дължи на катехините. Зеленият чай леко намалява кръвното налягане и следователно може да бъде ефективно средство при лечението на хипертония: улеснява кръвообращението, разширява кръвоносните съдове, спира главоболието и шума в ушите. Дишането става по-лесно.

Често хипертоничните пациенти с дълга история на заболяването предполагат, че редовната консумация на зелен чай значително улеснява тяхното благосъстояние и нормализира показателите за кръвното налягане.

Кога се пие зелен чай?

Сутрин и през деня може да се пие, но вечер по-добре да не го пиете, тъй като има кофеин, който ободрява. Затова сутрин и през деня не е проблем да се пие за ободряване и изпълване с енергия. Късно след обяд също не е желателно, защото остават малко часове до времето за спане

Зелен чай и кърмене.

Мнението на специалистите е, че може да се пие от майките по време на кърмене, но трябва да се има пред вид вредата от кофеина. Затова  епо0дбре да не се пие.

През последните години зеленият чай беше внимателно проучен от експертите за ползите и безопасността му. Японски учени, например, провеждат изследвания, които тестват връзката между зеления чай и хемоглобина.

В резултат на наблюденията на определени категории пациенти е установено, че до шест месеца след раждането жените, които приемат зелен чай, влошават усвояването на желязото.

Това важи особено за жените, които приемат желязо-съдържащи лекарства след тежък труд, и утежнени от значителни загуби на кръв. И въпреки че проучванията не са завършени, няма да е излишно да имаме информация за възможни опасности.

Вреден ли е зеленият чай?

Прословутият зелен чай ни дарява с много полезни вещества, помага за забавяне на стареенето и пиенето му е най-лесният начин за сваляне на килограми

Прословутият зелен чай ни дарява с много полезни вещества, помага за забавяне на стареенето и пиенето му е най-лесният начин за сваляне на килограми

Често ли трябва да пием зелен чай – до какви ползи и вреди ще доведе редовното използване на силната напитка?  Продуктът става полезен само при умерена употреба. Трябва да се помни:

 • че напитката има стимулиращ ефект и може да бъде вредна в случай на сърдечно-съдови заболявания (увеличаване на налягането, промяна на сърдечния ритъм);
 • злоупотребата с продукта води до намаляване на костната плътност и причинява костна крехкост.

Противопоказания

Тези, които искат да се насладят на ароматната напитка, трябва да са запознати с наличието на противопоказания за употребата на силния чай:

 • раздразнителност, безсъние;
 • тахикардия;
 • хронични бъбречни и чернодробни заболявания;
 • стомашни заболявания (висока киселинност);
 • пептична язва в острия стадий;
 • атеросклероза, хипертония;
 • период на бременност.

Зелен чай и болести на простатата.

Според наблюденията на специалистите е, че зеленият чай забавя процеса на развитие на рак на простатата. Затова той се препоръчва за пациентите с тази болест.

Зелен чай с канела.

Добавянето на канела към чая не само подобрява и омекотява вкуса му, но и действа като катализатор на полезните свойства. Канелата помага за подобряване на метаболизма, предотвратява натрупването на въглехидрати в организма, което е от полза не само за красотата, но и за превенция на диабета.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Зелен чай – ползи за здравето, за отслабване и как се пие

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *