Яжте земна ябълка срещу рак, диабет и чернодробни болести

Богата на инулин, лечебната земна ябълка действа като пребиотик, който предпазва от възникване на рак на дебелото черво

Сигерно и вие слагате в туршията от полезната земна ябълка, наречена по народному гулия. Въпреки че не се среща толкова често по зеленчуковите магазини, тя все пак може да бъде намерена и използвана. Дори е препоръчително да го направите, защото удивителните й свойства ще ви предпазят от десетки болести.
Позабравената земна ябълка е едно много полезно растение. То има незаменими здравословни свойства, които го превръщат в лечител на много страшни болести като диабет и рак.

земна ябълка

Богата на инулин, лечебната земна ябълка действа като пребиотик, който предпазва от възникване на рак на дебелото черво

Тя съдържа в себе си веществото инулин – незаменим природен полизахарид, състоящ се от 95% фруктоза. Той действа като пребиотик и стимулира производството на полезните бактерии в червата, а така също спомага за усвояването на калция и магнезия в организма. Заради това на хора, които са застрашени от остеопороза, е препоръчано да ядат повече земна ябълка.
Инулинът в този полезен зеленчук има и друга способност – да снижава високите нива на холестерола и триглицеридите и да спира развитието на различни видове рак.
Полезната земна ябълка служи много успешно и за понижаване на нивата на кръвната захар при хора, болни от диабет тип 2. Инулинът в земната ябълка се разгражда до фруктоза и по начин не повлиява драстично върху нивата на кръвна захар.
Полезната земна ябълка съдържа фибри, желязо, силиций, цинк, магнезий, калий, фосфор, калций. Зелевчукът е богат на витамините B и C, пектин, незаменими органични киселини и аминокиселини.
Растението е ниско калоричен продукт, който може много успешно да бъде включен в редица диети, тъй като не съдържа почти никакви калории, а е богата на много фибри и влакнини.
Консумацията на земна ябълка може да регулира кръвното налягане и да действа благоприятно на храносмилателната система, а освен това е много подходящо средство за повишаване на имунитета.
Редовната консумация на земна ябълка води до пречистване на кръвта, черния дроб и бъбреците. Зеленчукът има удивителните способности да изважда от тялото всички токсини и отрови.

Вижте и тези материали по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Яжте земна ябълка срещу рак, диабет и чернодробни болести

    • Да,известна е още като топинамбур или йерусалимски артишок.Разгледайте сайта за допълнителна информация и продукти,произведени на основата на земна ябълка-http://charodeizi-topinambur.com/

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *