Лъжица зехтин дневно пази от деменция и Алцхаймер

Маслиновото олио или познатия на всички зехтин е особено полезен при дегенерация на мозъчните клетки

Една от най-полезните мазнини, наред с маслото от коноп, това от пшеничен зародиш или лененото масло, е прекрасният зехтин. Едва ли има вече човек, който да не знае за неговите полезни свойства. Той не само предпазва от сърдечно-съдови заболявания и помага при проблеми с костите като натрупва допълнително количество калции по тях, но и може да държи много опасни болести далеч от организма.

зехтин

Маслиновото олио или познатия на всички зехтин е особено полезен при дегенерация на мозъчните клетки

Американските учени откриха, че всекидневната доза витамин Е, който се съдържа в големи количества в зехтина, може да забави опасните последици от болестта на Алцхаймер с близо 20 на сто, пише британският вестник „Дейли Експрес”. Витамин Е, който се съдържа в ядките и кехлибарения зехтин, помага на хората с деменция да извършват всекидневните си дейности за по-продължителен период от време.

Експертите са установили, че при пациенти, страдащи от деменция и Алцаймер, който приемат по една лъжица дневно зехтин, функционалното влошаване е намаляло с 20%, отколкото при други, които приемали плацебо.

зехтин

Маслиновото олио или познатия на всички зехтин е особено полезен при дегенерация на мозъчните клетки

Ползата от витамина се изразява в това, че болните успяват за по-продължителен период от време да извършват всекидневни дейности като пазаруване, готвене, планиране и пътуване.

“Демир

Повишената консумация на ядки и зехтин може да се окаже евтина и ефикасна алтернатива за поддържане на здравето на болните от деменция за доста продължителен период от време. Освен това е добре болните да правят и поне едночасова разходка на въздух,която също много помага при тези опасни заболявания.

Освен в чудесния зехтин, витамин Е има и в слънчогледовото олио, което дори е по-богато на този антиоксидант, но специалистите препоръчват маслиновото олио, тъй като то носи повече здравословни ползи на организма.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *