Измръзването- симптоми, причини и лечение

Лошото кръвообращение също може да бъде причина за измръзване

Измръзването е характерно както за мъжете, така и при жените, както и независимо от възрастта. Това е процес, който е характерен за зимния период. Първите симптоми са сини или червени подутини най-често по пръстите на краката и по-рядко по ръцете, лицето или носа. Измръзването обикновено възниква няколко часа след пребиваването на студено. Сърбежа, предизвикан от зачервените места по кожата също е симптом за замръзване. В началото измръзналият получава: силно треперене, мускулни гърчове, стягане на врата, зачервяване на кожата, ускорена сърдечна дейност, учестено дишане, позиви за често уриниране.

Бялата смърт, както наричат измръзването, е характерна повече при жените

Причините могат да бъдат няколко: лошо кръвообращение, анемия, хормонални изменения, тесни обувки или дори наследствена обусловеност.

Лечението включва като за начало преобличане с топли дрехи, измиване, подсушаване и затопляне на травмираната част. Нека отбележим, че алкохолът не е сред препоръчваните напитки при измръзване. Напротив, дори консумацията на алкохол спомага за по-бързото замръзване.

Масажът е сред най-добрите начини за ефикасно лечение при измръзване. Препоръчва се бавно масажиране на ходилата и ръцете с растителна мазнина. Друго надежден лек това са масажите, придружени със смес, направена от черен пипер и една супена лъжица горчица, затоплени и доказано ефикасни.

Не трябва да се предприема и бързо затопляне на измръзналата част от тялото, тъй като може да се получи умъртвяване на тъканите. Добре е при възможност да се превърже пострадалата част със стерилна марлена превръзка. След това болният трябва да се транспортира в лечебно заведение.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *