Обилното изпотяване на главата може да е признак на някакво заболяване

Често изпотяване на главата може да се получи от прием на медикаменти или да е симптом на някаква болест

Всички хора се потят и това е напълно нормален процес, който има за цел да охлажда човешкия организъм.

Но при някои хора се наблюдава по-обилно изпотяване и то в някои части на тялото – например по дланите, по стъпалата, дори има и изпотяване на главата, което може да е признак на различни неща – от генетична предопределеност, до прием на някои медикаменти до различни заболявания.

Прекомерното изпотяване се нарича хиперхидроза и медицината различава първична, която е локална, и вторична, която обикновено е обща.

Към първичната хиперхидроза спада и обилното изпотяване на главата.

Според специалисти това заболяване често се предава по наследство и започва в юношеската възраст.

Прекомерното изпотяване на главата се дължи на хиперреактивност на вегетативната нервна система и се наблюдава предимно през деня, а по време на сън липсва.

Причина за обилното изпотяване на главата може да се дължи също така на приема на някои лекарства.

Често до такова изпотяване на главата водят също горещите вълни по време на менопауза, които могат да се появят и през нощта.

Прекомерно изпотяване на главата може също така да се дължи и някое заболяване като например при изпадане в хипогликемия, когато в организма е вкарано по-голямо количество инсулин.

изпотяване на главата

Често изпотяване на главата може да се получи от прием на медикаменти или да е симптом на някаква болест

Този симптом е придружен също така с треперене, глад, замайване и гадене и е необходимо веднага да се приеме нещо сладко, за да се нормализира ситуацията.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Други болести, които водят до изпотяване на главата, са вирусни и бактериални инфекции, когато има и температура.

Също така туберкулоза, левкемия и лимфоми, както и заболявания на щитовидната жлеза могат да доведат до прекомерно изпотяване на главата.

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Обилното изпотяване на главата може да е признак на някакво заболяване

  1. Аз съм със лупус ериматодис,ревматоиден артрит и пия кортизони,от 10 г съм в менопауза а съм на 53 ги почти от тогава се поти обилно само главата ми ,няма спиране лято ,зима предложете какво да правя,джипито ми вика от кортизоните е и до там

  2. Здравей Димитринка! Аз съм Диана на 54г. Имам този проблем от 15г. До ден днешен никой не е разбрал причината. Даже и в Германия ходих при специалисти и те вдигат рамене. Ужасно е,хората ме гледат и избягват очакват да мириша на пот. Прическа да имам или грим абсурт! Нямя спасение.Аз се потя и по цялото тяло от 5,6 год.Боли ме кожата от постоянно къпане. Направих си от шалове диадеми и ги сменям през час, като работя. И кърпички от плат в чантата. Това е! Горя но не изгарам. Почнах да си мисля че съм наказана. Дано не съм ти досадила много! Поздрави!!!

  3. аз имам същия проблем потя се предимно по главата и така че чак в ушите ми влиза от потта,не зная към какъв специалист да се обърна

  4. И аз имам същия проблем с обилно изпотяване какво е лечението

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *