Причини за изтръпване на пръстите на ръцете

На какво е признак честото изтръпване на пръстите на ръцете и какви са неговите причини?

Ако често се случва да усещате изтръпване на пръстите на ръцете, посетете лекар невролог за установяване на неговите причини и поставяне на диагноза. За да се лекува състоянието на изтръпване на пръстите на ръцете е необходимо да се отстранят причините. Изтръпването не е безобидно при много от случаите. В мног от тях са последици от други заболявания например от обмяната на веществата.

Причини за изтръпване на пръстите на ръцете – редовното им изтръпване не е безобидно

Причини за изтръпване на пръстите на ръцете – редовното им изтръпване не е безобидно

Ето някои от причините за честото изтръпване на пръстите на ръцете. Те могат да бъдат в резултата от обмяната на веществата, например при захарен диабет тип 2, инфекциозни невропатии, които рядко се срещат при болните от СПИН, чернодробни и бъбречни заболявания, акромегалия, дефицит на витамин В12, хипотиреоидизъм. Други причини могат да са саркоидоза, дифтерия, сепсис, проказа, сифилис и полиорганна недостатъчност. Други причини могат да са васкулитни невропатии получени от смесена съединителнотъканна болест, системен лупус, полиартеритис нодоза, ревматоиден артрит, паранеопластични системи, парапротеинемии, токсини причинени от лекарства и от злоупотреба с алкохол, органични разтворители, органофосфати, тежки метали (олово, арсен, талий, злато, платина), възпалителни невропатии като остра невропатия и хронична възпалителна демилиенизираща ПНП (тип Гилен Барен), вродени невропатии – те биват идиопатични и метаболитни, исхемично – компресивни невропатии, които се явявят при притискане на крайника, също са едни от причинителите на неприятното изтръпване на пръстите на ръцете.

Освен тях неопластични и парапротеинемични невропатии, които се получават при компресия и инфилтрация от тумор,

Още причини за изтръпване на пръстите на ръцете могат да бъдат психични нарушения – неврози, епилептични припадъци и други, лаймска болест, остеоартроза на гръбначния стълб, дискова херния, сколиоза, травматична плексопатия, допълнителни шийни ребра, спина бифида и други.

При болест на Рейно, страдащите от нея усещат изтръпване на пръстите на ръцете през началната фаза на болестта. Те избледняват и стават по-малко чувствителни и се получава болка при допир и спонтанна също. В началото тези болки са с продължителност няколко минути, но след това се продължават повече и стават цели часове.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *