Лечение на инсомния с билки

Коварната инсомния или безсънието увреждат и разрушават бавно, но сигурно човешкия организъм

Неприятната инсомния е латинският термин за безсъние и свързаните с това проблеми със съня. Страдащите от безсъние трудно заспиват, често се събуждат и трудно заспиват отново, събуждат се твърде рано сутринта, стават тревожни и раздразнителни, чувстват се уморени, кисели, с нежелание за работа след събуждане, дезорганизирани са и с неуслужлива памет.

инсомния

Коварната инсомния или безсънието увреждат и разрушават бавно, но сигурно човешкия организъм

Срещат се краткострочна и хронична инсомния и това зависи от това колко дълго продължава и колко често се случва безсънието.
Причините могат да са от най-различен характер и включват някакво заболяване, ниска кръвна захар, възбудено емоционално състояние, приемът на различни медикаменти, смяна на часова разлика или работа на смени, стрес, както и различни фактори като шум, светлина, топлина, студ.

Опасната инсомния влияе на качеството на живота и може да доведе до сериозни проблеми. Недостигът на сън може да доведе до повишено кръвно налягане, аритмия, затлъстяване, диабет и по-бързо състаряване.

инсомния

Коварната инсомния или безсънието увреждат и разрушават бавно, но сигурно човешкия организъм

Освен с промяна н начина на живот, може при инсомния да използвате билки, които лекуват проблема. Валерианата например е прекрасно средство за успокояване на нервната система. Можете да я вземате под формата на билкови хапчета, чай или тинктура. Друга много известна билка за инсомния е пасифлората. Тя е чудесно средство за тези, които са свикнали да се будят през нощта. Безопасна е дори за деца и за възрастни с нарушено здраве. Може да се взема в големи дози за дълъг период от време. Употребявайте я под формата на тинктура: 30-60 капки преди лягане. Можете да вземате тази доза до 4 пъти дневно.

“Фигурин

Хмелът също е идеално природно лекарство против инсомния. Той е бързодействащо седативно средство, подходящо за безсъние, тревожност и стрес. Билката е безопасна за повечето хора, но е хубаво бременните и деца под 2 години да я избягват. Можете да я използвате под формата на тинктура или чай.

Много употребявана билка за безсъние е и лайката Тя много успешно се бори с тревожността и възбудата. Запарете една супена лъжица лайка за 15-20 минути в чаша вода и подсладете с една супена лъжица мед.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *